sâmbătă, martie 31, 2007

Food - Obiceiuri vechi



E sezon de capsuni. Si asparagus, dar imi plac mai mult capsunile. :) Sezon in Florida, ca la noi abia ce au inmugurit magnoliile.

Si dupa ani de zile cand le-am mancat au naturel (you know, evitand excesul de zahar la toate colturile) mi-a venit asa un chef de capsuni cu zahar pudra.
Uitasem cat sunt de bune, zau. Nu asa de bune ca cele din Romania... dar asta e.

duminică, martie 25, 2007

The City - SoHo


Unul din cartierele mele preferate, SoHo a fost revitalizat in ultimele decenii doar. Numele este prescurtarea lui South of Houston - Houston fiind o strada ce traverseaza orasul de la Est la Vest si care, spre mirarea multora, se pronunta "Hauston" si nu "Hiuston" ca in cazul orasului texan.

Istoria pe scurt: in anii 1800, SoHo a fost unul din cele mai elegante cartiere ale Manhattanului. Hoteluri, teatre, cazinouri si bordeluri elegante animau cartierul de-a lungul Broadway-ului. La sfarsitul secolului insa, datorita expansiunii orasului, multi locuitori se muta "uptown" si SoHo devine o zona comerciala/industriala. Tesatorii, fabrici si magazine de materiale si confectii, firme de transport raman in zona pana dupa al 2-lea razboi mondial - cand incep sa se mute in cartierele marginase, lasand cladirile imense in parasire. Din nevoi financiare si datorita lofturilor* imense cu lumina buna, un val de artisti (cu predilectie pictori) incep sa locuiasca si sa lucreze in cartier.

Si aici sa fac o paranteza despre cladirile SoHo-ului, pentru ca intr-adevar sunt deosebite. Structura lor este din fonta, care a fost folosita ca fatada decorativa cladirilor deja existente - material mai ieftin decat caramida si mult mai usor transformat in decoratii decat piatra. Si mult mai rapid. De multe ori structurile din fonta au fost vopsite sa arate ca piatra, care la vremea respectiva reprezenta o valoare arhitecturala.
Tot folosirea fontei a permis crearea ferestrelor largi, care aduc multa lumina naturala in fabricile unde se lucra la lumina lumanarilor.

Cand se descopera ca fonta nu este atat de rezistenta la foc cum se credea, se cere ca structurile de fonta sa fie intarite cu piatra. Inceteaza a mai fi folosita in constructii odata cu aparitia otelului.

Se estimeaza ca in NY sunt 250 de cladiri cu structura de fonta si marea lor majoritate se afla in SoHo.

*Loft este un apartament (camera) care se intinde pe intreaga suprafata a unui etaj. Acum 10-15 ani a devenit la moda ca lofturile sa fie remodelate de proprietari dupa bunul lor plac, cateva ziduri despartitoare fac apartamente uriase si aerisite. Priceless. :)

In 1962, SoHo este considerat de primaria NY-ului ca un cartier sub-utilizat si un proiect de demolare a cladirilor superbe dar parasite este propus pentru a face loc unei artere care sa usureze traficul spre tunelul Holland pe partea de vest, si spre podurile din partea de est. Din fericire o puternica opozitie impiedica demolarile abia in 1968 si o campanie de revitalizare a cartierului incepe. In 5 ani, SoHo devine cartier de referinta.

Datorita numarului mare de artisti din zona incep sa apara galeriile de arta. Dupa care, acum 10-15 ani incep sa apara marile case de moda care deschid magazine unul dupa altul. Micile negoturi sunt eliminate destul de rapid si o miriada de boutiquri de moda le iau locul, chiriile inzecindu-se in doar cativa ani. Din cartier boem, in doar o decada devine o comerciala mecca a orasului. Si bineinteles, puternic punct de atractie turistic.

La sud, SoHo e marginit de Canal St. - inima orasului chinez. Curand. Sper. :)

miercuri, martie 21, 2007

Food - Gusturi si gusturi...

*Cateva extrase dintr-un articol mult mai dezvoltat, vechi de aproximativ 2 ani, pe care l-am pierdut. Am zis sa copiez aici ce tradusesem din el pentru ca, personal, mi se pare fascinant si imi explica de ce unora ne pasa ce mancam iar altora nu, sau de ce percepem gusturile in mod diferit. Si Wikipedia are ceva informatii asupra subiectului.

Explicatie despre diferentele de percepere a gustului mancarii

Se pare ca exista un component genetic al perceperii gustului mancarii, ceea ce explica de ce pentru unii aceeasi mancare nu are nici un gust iar pentru altii are un gust prea puternic, de multe ori neplacut. Practic, abilitatea gustului consta intr-un set de doua gene ale gustului si este influentata de dominanta uneia sau alteia dintre aceste gene.
Cei cu cele 2 gene in stare subdezvoltata se numesc "non-gustativi", cei cu o gena subdezvoltata si una dominanta sunt "gustativi" iar cei cu doua gene dominante sunt "super-gustativi".
In mare, un sfert din omenire este ne-gustativa, alt sfert este super-gustativa iar restul de jumatate este gustativa.

Super-gustativii au un numar semnificativ mai mare de muguri gustativi decat gustativii, iar ambele grupuri depasesc in numar pe ne-gustativi. Media generala pentru cele 3 grupuri ar fi de 96 de muguri gustativi/cm patrat pentru ne-gustativi, 184 pentru gustativi si un uimitor 425 pentru super-gustativi. Nu este de mirare atunci ca super-gustativii au tendinta sa simta gusturile mult mai puternic - dulciurile sunt mai dulci, amarul mai amar si saratul mai sarat. Se pare ca super-gustativii percep muraturile ca avand gust de amoniac si sunt cei care nu se innebunesc dupa gustul bauturilor alcoolice.

Nu numai ca multe mancaruri au gust neplacut pentru ei, dar deasemeni (pentru ca mugurii gustativi deasemenea transmit informatie despre temperatura, durere si textura) usturimea ardeiului iute sau a unui mustar puternic este de nesuportat, mancarurile foarte fierbinti sau foarte reci sunt de nemancat, mancarurile foarte grase sunt neplacute. Deci sunt cei mai selectivi cand vine vorba de mancare, foarte precisi despre ceea ce le place sau nu.

Non-gustativii vor manca aproape orice, insa fara sa le placa sau displaca in mod deosebit vreun gust.

Gustativii, cel mai putin omogen grup, variaza in mare masura in ceea ce le place sau displace, dar in mare sunt cei care gasesc placere in cele mai multe din mancaruri.

Personal ma consider in grupul gustativilor aproape de limita super-gustativilor. Nu-s curioasa sa imi numar si mugurii gustativi, sunt fericita si fara sa stiu cati am. :)

duminică, martie 18, 2007

Thoughts - Ramblings


Asa imi simt gatul de cateva zile.

De miercuri ma lupt cu o raceala/gripa/ce-o fi, cum nu tin minte sa mai fi avut vreodata. Ieri am facut pe viteaza si m-am dus la munca doar ca sa plec inapoi spre casa - si am platit cu o alta seara de bolit tintuita in pat. Tot zic in fiecare zi ca e mai bine, ca seara sa reinceapa febra. Probabil ca maine ma duc la doctor totusi.

In alta ordine de idei, acum 2 seri s-au intamplat impuscaturi intr-o casa de peste drum. Asta dupa ce acum o luna am avut intr-o cladire la coltul strazii o crima/sinucidere si dupa ce acum cateva zile a fost tragedia din Village cu impuscaturi ca in vestul salbatic. NY-ului i-au trebuit peste 25 de ani sa-si stearga faima criminalitatii anilor '70 - o luam oare de la capat? Si care sunt/ar putea fi cauzele? M-ar interesa sa stiu.

Pot sa spun doar ce observ in cartier. Cand ne-am mutat noi aici era un cartier foarte linistit, destul de... international, cu chirii suficient de mari ca sa nu si-l permita chiar oricine, multi familisti si putini copii. Care copii acum sunt adolescenti si sunt singurii ce pierd vremea pe strada, in gasti zgomotoase si tupeiste. Au trecut de stadiul batutului mingiei pe trotuare, acum incearca sa impresioneze sexul opus. Fetele vorbesc provocator si ghetto, iar baietii aprind bete de chibrit frecandu-le de peretii cladirilor. Si probabil in privat, aratandu-si cu fala armele. Si cand zic arme ma refer la pistoale. :P

Stiu ca suna absurd (pentru ca este) dar ma deranjeaza. Imi plac schimbarile in bine, nu in rau. Orasul a ajuns ridicol de scump (d.p.d.v. imobiliar) si vreau macar sa ma simt in siguranta pe strada. Si nu, nu vreau sa ma mut la cucu-macaii ca sa am liniste. :)

Si in cu totul alta ordine de idei si ca sa termin pe un ton pozitiv, ceva ce imi va ramane in minte mult timp, daca nu pe totdeauna, ca una din cele mai frumoase amintiri ale iernii asteia care nu se mai termina odata (damn liar groundhog!): acum 2 zapezi, cea cu fulgi mari si pufosi, ne intorceam de la cumparaturi. Dupa ce am admirat florile de la deli-ul de pe University Pl. am pus sacosele in masina si am inceput sa ne batem cu zapada ca pe vremea copilariei. Nu numai ca ne-am amuzat noi copios dar se pare ca am distrat si pe cei din jur. Mai zambesc si acum cand imi amintesc.

miercuri, martie 14, 2007

Thoughts - Sarea pamantului

Am vazut pe un canal TV (PBS) un concert: Rolling Stones Rock and Roll Circus (1968). Notez aici una din melodiile lor care, desi nu geniala ca muzica, versurile ei raman la fel de actuale ca acum aproape 40 de ani.

Si hm... mamele noastre aveau dreptate cand spuneau ca eram prea slabi si aratam ca maimutele. :P Dar aveam suflet.

Salt of the earth
(M. Jagger/K. Richards)


Lets drink to the hard working people
Lets drink to the lowly of birth
Raise your glass to the good and the evil
Lets drink to the salt of the earth

Say a prayer for the common foot soldier
Spare a thought for his back breaking work
Say a prayer for his wife and his children
Who burn the fires and who still till the earth

And when I search a faceless crowd
A swirling mass of gray and
Black and white
They dont look real to me
In fact, they look so strange

Raise your glass to the hard working people
Lets drink to the uncounted heads
Lets think of the wavering millions
Who need leaders but get gamblers instead

Spare a thought for the stay-at-home voter
His empty eyes gaze at strange beauty shows
And a parade of the gray suited grafters
A choice of cancer or polio

And when I look in the faceless crowd
A swirling mass of grays and
Black and white
They dont look real to me
Or dont they look so strange

Lets drink to the hard working people
Lets think of the lowly of birth
Spare a thought for the rag taggy people
Lets drink to the salt of the earth

Lets drink to the hard working people
Lets drink to the salt of the earth
Lets drink to the two thousand million
Lets think of the humble of birth

marți, martie 06, 2007

Food - Saigon Grill


Foarte rar un week-end cand sa nu trecem prin Union Square si cateodata, dupa ce terminam ce cumparaturi avem de facut pe acolo, nu ne mai vine sa ne deplasam in Chinatown daca ne loveste vreo pofta de mancare vietnameza. Din pacate, zona abunda in restaurante mediocre si bombe fast-food ieftine. Acum cateva luni insa am observat un nou restaurant deschis pe University Place - insa arata cam prea trendy si am tot amanat sa-l vizitam. Pana acum catva timp cand am fost convinsi de frig si zapada - noi eram acolo, restaurantul era acolo... si-am zis "hai! - cat poate sa fie de rau?"

Prima surpriza a fost marimea localului, din strada nu pare a fi foarte mare dar e imens. A 2-a, cat de aglomerat era - dar desi la capacitate, luminile confera o oarecare intimitate si lipsesc zgomotele de cantina. A 3-a, cat de frumusel este aranjat iar a 4-a, preturile nu-s mari deloc (well, un pic mai mari decat in C-town, insa de obicei cand vezi lumini colorate la bar, semi-intuneric in rest, trebuie sa te astepti sa platesti o fractiune din costul decoratorilor).

Dar sa trecem la mancare:
Prima data am luat Crystal dumplings cu creveti - translucide, delicate, cu un pic de crocant dat probabil de bucatele de castana de apa amestecate cu crevetii, absolut superbe - ne-au facut sa ne promitem o vizita ulterioara sa le mai incercam. Apoi am luat o supa hot and sour (care mie mi se pare cea mai apropiata de ciorbita noastra acra doar ca e putin picanta) cu fructe de mare si peste, apoi vita cu sos curry-nuca de cocos si un saute de creveti.

Luni am fost din nou si iar ne-am delectat cu dumplings - care vin cu un sos soia amestecat cu un pic de otet de orez, cu cateva frunze de coriandru tocate si ceapa verde, apoi vita cu paste de faina de orez, legume, ou fiert si alune si
curry de porc cu lapte de cocos, servit cu 2 crepe extrem de fine - foarte bun, porcul probabil ca cel mai fraged ever.

Mai am sa incerc si Pho-ul lor, care e una din supele mele preferate.
Dar in general, desi nu il simt ca foarte autentic vietnamez (multe restaurante vietnameze si chiar japoneze in NYC sunt tinute de chinezi) e o optiune buna cand te afli in Village si nu-ti vine sa calatoresti. Si inchid si tarziu, excelent pentru pasari de noapte ca noi.

Saigon Grill
91 University Pl.
bet. 11th and 12th St.

Thoughts - Iertarea pacatelor

Cand o sa ajungeti in fata sfantului Petru, sa nu ziceti ca n-ati stiut: ati fi putut sa va spalati pacatele band apa sfintita!!!

Vine in sticle de 0.5 l si deocamdata sfintita doar de preoti Anglicani si Catolici, dar in curand la indemana tuturor denominatiilor religioase.

Prevad o afacere internationala aici. :D
Related Posts with Thumbnails