vineri, februarie 27, 2009

Mic ghid de calatorie - partea V

Day 4*

Incepe ziua in Wall St. - linia de metrou 2 sau 3 te va duce acolo. Atractia principala este desigur, New York Stock Exchange, scaunul papal al banului. No, really - e o cladire superba.

La 26 Wall St. este Federal Hall, care nu numai ca e o cladire interesanta dar si cu importanta istorica deosebita: aici Washington a fost inaugurat ca presedinte in 1789 si unde The Bill of Rights a fost semnata.

Mergi un pic nord pe Water (sau Front) St. si fa o dreapta pe Fulton St. Aici este South St. Seaport/Pier 17, care contine Muzeul maritim, expozitia Bodies si un mic mall. Poti sta la apa (East River) fie pe promenada din spatele mall-ului, fie la ultimul etaj al mall-ului (unde au chaise-longue-uri) si admira Brooklyn-ul pe partea cealalta (The River Cafe si Fulton Ferry), poti vizita barca Peking (1911) sau pe Ambrose (1908) sau poti lua un vaporas care sa te plimbe o ora in jurul varfului cel mai de sud al Manhattanului. S-a scumpit ingrozitor in ultimii ani, acum vad ca e $27 de persoana, dar eu cred ca merita. Vei trece pe langa statuia Libertatii, suficient de aproape sa-i vezi toate faldurile si ridurile, apoi pe Hudson River in sus pe langa Battery Park si inapoi, cu o mica bucla sub Brooklyn Bridge la intoarcere.

De aici ai doua optiuni: poti lua un Water Taxi care te trece apa la Fulton Ferry - capatul din Brooklyn al podului - dupa care poti trece Brooklyn Bridge cu piciorul inapoi in Manhattan, sau invers - treci cu piciorul pana in Brooklyn si de acolo ori iei un metrou inapoi, ori Water Taxi. Personal as alege varianta din urma.

Si cam asta ar fi de-ajuns pe ziua de azi. Nu pare mult, dar e destul - te asigur. Daca insa la sfarsitul zilei nu esti de acord cu mine, feel free sa te opresti in oras la un bar, o cafenea. Pai nu?

*in functie de vreme, s-ar putea sa ai nevoie de un pulover extra in geanta. De obicei e curent (deci cateva grade mai frig) pe si pe langa apa.

Partea a VI-a

joi, februarie 26, 2009

Mic ghid de calatorie - partea IV

Day 3

Azi iti dau un traseu mai usor in caz ca ieri nu te-au tinut picioarele (am eu asa, o banuiala) si nu ai reusit sa vezi West Village. Daca e asa, incepi de-acolo. Apoi coboara pe 6th Ave. pana la Spring St. si fa stanga pana la Broadway.

Daca insa ai terminat ziua eroic, incepe pe cea de azi in SoHo - despre care am scris cate ceva aici. Mergi pe Broadway de la Houston* (si mai zic odata, aici se pronunta "hauston" si nu "hiuston") in nord, pe Prince si Spring St. de-o parte (pana la Lafayette) si alta a lui (pana la West Broadway - da, exista si un W. Broadway, am zis ca NY-ul e facut special sa nedumereasca turistii :D - l-ai traversat daca ai venit de la 6th Ave.). N-ar trebui sa dureze mai mult de o ora, o ora jumatate - asta daca nu te opresti pentru mic dejun sau pranz, sau daca rezisti sa nu intri in magazine si galerii de arta. Aici este si Uniqlo, magazinul unde il poti vizita pe wakamaru.

Mergand in jos (sud) pe Broadway, in 5 minute te gasesti pe Canal St., artera principala din Chinatown. Chiar inainte de Canal vei vedea pe partea dreapta Pearl River Mart - intra un pic, e un magazin fantastic. Dupa, fa o stanga pe Canal St. si I dare you sa nu te opresti sa casti gura ici si colo. Desi multe din magazine au fost inchise de catre Politie in ultimele luni (vindeau falsuri atat de bune), multe au ramas. Acestea vand copii :D e mare diferenta, cica.

[Mai mult ca sigur ca vei fi intrebat cel putin odata (sau vei auzi "strigarea") daca vrei Prada, Gucci, Chanel etc. Daca esti aventuros si vei urma persoana, vei fi condus cateva magazine sau chiar strazi mai incolo, unde in depozitul vreunui magazin iti vor arata marfa falsa la preturi adevarate. Faci asta pe raspunderea ta, eu nu iti recomand - mai mult din punct de vedere etic, nu ca mi-ar fi teama pentru teshchereaua ta. Geanta aia pe care o sa dai $100-150 este falsa si tu stii asta, chit ca e doar 10% din pretul marfii adevarate. Treaba ta, zic. Si-atat, sa nu zici ca n-ai stiut.]

Dupa cateva strazi vei vedea, la Mulberry St. pe stanga, semnul de Little Italy. Daca tot esti binevenit, fa o stanga si plimba-te cele 2 blocks care au mai ramas din candva un falnic cartier, acum pe cale de disparitie. Mai tarziu, daca decizi sa iei masa in Chinatown, revino aici pentru desert si un espresso meserias. (Cu tarie iti recomand sa nu mananci in Little Italy, din pacate mancarea este in cel mai bun caz mediocra. NU este locul pentru mancare italiana, din pacate, exista optiuni mult mai interesante in oras. Cofetariile le recomand insa. Iar daca insisti sa nu mananci chinezeste, vietnamez, Hong-Kongonez, o sa-ti dau optiunea de carne si cartofi prajiti. Putintica rabdare. ;)

Peste drum de Canal St. se intinde Chinatown - Canal St. a fost doar periferia, doar o parere a ceea ce inseamna orasul chinez. Exploreaza. Ia-o pe stradute si intra in magazinele care te atrag - daca te atrag. Pentru mine e ca o excursie intr-alta tara, ador C-town. Ia-ti de-aici tricouri cu I *heart* NY daca asa simti (sunt cele mai bune preturi si cea mai mare varietate).

Now. Go for dinner and that espresso.

*Fapt probabil nefolositor - Houston St. aici este impartit in W si E de catre Broadway, caci 5th Ave. s-a terminat (incepe de fapt - si merge nord) la Washington Sq. Park.

Partea a V-a

marți, februarie 24, 2009

Mic ghid de calatorie - partea III

Day 2
Incepe ziua la Empire State Building. Daca vrei sa urci in varf, aloca cel putin 2-3 ore - este o productie intreaga, cozi si schimbari de lifturi. Poti sa alegi sa te opresti la etajul 86 sau poti merge in continuare pana la 102. Si da, merita - zic eu. Dar e alegerea ta daca vrei sa sacrifici cateva ore si sa urci all the way up sau sa fi ales sa vezi orasul de sus de pe Top of the Rock.

Cateva lucruri interesante despre ESB - a fost construita in mai putin de un an si jumatate (pare imposibil cand te uiti la ea de-aproape). Pretul pentru vizita depinde de etajul unde vrei sa te opresti si aud zvonuri ca poti evita cozile platind un bonus.
Desi folosita pentru birouri (Tarom-ul are birourile acolo printre multi altii), este una din cele mai vizitate cladiri din lume - si odata ce ajungi sus, o sa intelegi de ce: ofera o vedere incredibila asupra orasului.
Luminile din varf sunt colorate diferit dupa un program care poate fi gasit pe site-ul ESB si fiecare set de culori are o semnificatie.
Este mereu confundata de turisti cu Chrysler Building. Adevarat ca ambele sunt Art Deco in stil, dar totusi... sunt diferite.
La etajul 2 este New York Skyride - o mica sala cu scaune foarte confortabile care ofera un zbor simulat deasupra orasului. Personal, il gasesc amuzant si daca tot ai pierdut atata timp in ESB, de ce nu?

Dupa atata ameteala, coboara pe 5th Ave. pana la 23rd St. - cu piciorul, cam 15 minute dar nimic foarte interesant pe drum, asa ca poti sa iei un autobuz (M2, M3 sau M5) pentru cateva statii pana la 24th St. (cred ca acolo opreste - anyway, cand vezi un parc in stanga, coboara la urmatoarea LOL). Aici este Flatiron Building care merita sa fie vazuta (mai ales daca nu esti din Chicago sau Atlanta, care au si ele cladiri similare - "similare" fiind cuvantul cheie, eu zic ca merita vazuta oricum). Mai important, in stanga este Madison Square Park (a nu se confunda cu Madison Square Garden care este o sala pentru evenimente si care este la 34th St. si 7th Ave.), mic si dragut si pe care il recomand pentru pauza de pranz (nu ti-e foame deja?). Voi reveni asupra subiectului la capitolul mancare.

De-aici, o mica plimbare pe Broadway spre Union Square Park. In drum, pe la 19th St. remarca magazinul ABC Carpet and Home - foarte deosebit in felul lui. Intra macar un pic la parter si daca nu iti place, esti liber sa pleci oricand. Dar daca iti plac antichitatile, lucrurile facute de mana sau ai vreo pasiune pentru lucruri de casa in general, esti in pericol sa petreci cateva ore in magazinul asta.

In ultimele luni in partea de nord a parcului se repara pavajul, insa foarte probabil pana in primavara vor termina si atunci, daca e luni, miercuri, vineri sau sambata o sa vezi piata de fermieri atat de draga mie.
In partea de sud, mai mereu se intampla cate un moment artistic (mai mult sau mai putin) sau pur si simplu, foarte-foarte mult people watching.

Continua in jos pe Broadway si fa o stanga la Astor Place. Vei vedea o sculptura in forma de cub - "the Alamo" - si daca ai chef sa o invartesti o tura, have fun. Daca nu, treci strada si plimba-te un pic pe St. Marks si strazile din-prejur. Observa atmosfera pana cand esti gata sa traversezi orasul si sa treci in Greenwich Village (tip local: referit de cele mai multe ori ca "the Village" - cand auzi denumirea asta, e vorba de West Village. East Village este mereu referit ca atare).
Daca inca te tin picioarele, ia-o pe 4th St. si mergi vest. Curand vei trece pe langa Washington Sq. Park (avem si noi Arcul nostru de Triumf aici). Te afli in inima satului si toate strazile din jur au o poveste - aici poti folosit un ghid tiparit daca vrei sa stii istoria lor. Este "Little Bohemia", este orasul istoric - atat cat a mai ramas din el. Aici strazile incep sa aiba nume si nu mai respecta gridul din restul Manhattan-ului. Scoate o harta sau pierde-te pe strazi. Opreste-te la un bar sau un restaurant. (Vineeeee!! la sfarsit :D)

Now, go home. Daca ai strabatut tot traseul asta trebuie ca vei pica in pat imediat ce deschizi usa hotelului. Sorry, dar mai sunt multe de vazut.

Partea a IV-a

duminică, februarie 22, 2009

Mic ghid de calatorie - partea II

Unul din lucrurile deosebite despre NY ar fi ca fiecare cartier are atmosfera lui specifica. West Village e mai rocker, East Village mai heavy metal/punk, SoHo mai artsy, Midtown mai opulent. Motiv pentru care mi se pare greu ca un turist sa inteleaga orasul daca sta doar un week-end si imi repugna ideea ca orasul asta sa fie neinteles. Parerea mea este ca ai nevoie de cel putin 4 zile, o saptamana fiind ideal, ca sa il strabati pe indelete si sa-l simti cu adevarat.

Pentru unii, o zi e prea mult - traficul si numarul de oameni plus maretia cladirilor ii distrage si stresseaza prea tare. Altii, sensibili (si deschisi) la energia fantastica ce se simte oriunde, se indragostesc iremediabil de NY.

Chiar daca este obositor, orasul e fascinant si merita un pic de atentie. Dupa atatia ani aici inca mai descopar cu placere cate o cladire absolut superba, un detaliu incantator. Una din placerile mele majore in oras este sa stau pe loc - fie pe treptele unei cladiri, fie pe e o banca intr-un parc - si sa privesc "the world go by". Nu exista spectacol mai frumos, nici mai ieftin.

Daca ai fi in vizita, mi-ar placea sa vezi orasul in ordinea urmatoare:


Day 1.

Incepe in Central Park. E vast, ai nevoie de mai mult de o zi lumina sa-l vezi pe tot, dar pentru inceput intra la 60th St. si vezi The Pond (sau lacul cu rate, cum ii spun eu), pe care daca-l ocolesti pe aleea din dreapta te duce la Wollman Rink. Inca aproximativ 15 minute de mers mai la nord este Bethesda Terrace, o minune din piatra care merita plimbarea - e mult mai mult decat ce se vede in poza, you have to be there.
Apoi, urmeaza o alee cat mai la est si vei trece pe langa Central Park Zoo unde e posibil sa prinzi ora de pranz a focilor . Altfel, iesi din parc si mergi sud, intre timp observand cladirile de pe 5th Ave., intrebandu-te daca ai putea sa traiesti acolo.
La 60th St. esti deja in inima Manhattanului. In stanga, F.A.O. Schwartz - unul din cele mai incredibile magazine de jucarii (desi o umbra palida a ceea ce a fost) si magazinul-cub de sticla Apple. In dreapta, vestitul Plaza Hotel - acum rezidential. Mai jos, vitrinele mereu incantatoare de la Bergdorf Goodman, iar pe stanga, Tiffany si Trump Tower, unde recomand o scurta vizita - e o cladire impresionanta. La 56th St., chiar langa bijutierul Harry Winston, observa Henri Bendel - un magazin boutique intr-o cladire candva proprietate privata - uita-te in sus si admira geamurile Lalique originale. Apoi de-alungul strazii ba o catedrala, ba un Cartier/Versace/Takashimaya, pana la 51th St. - catedrala St. Patrick, absolut de vazut chiar daca nu e cea mai mare sau cea mai frumoasa catedrala din lume.
Alaturi este Saks Fifth Avenue, unul din cele mai vestite magazine ale orasului. Au multe sucursale dar aici a pornit povestea lor. Peste drum, Rockefeller Center care ofera Top of the Rock - unde ai posibilitatea sa vezi orasul de sus (nu aceeasi inaltime ca Empire State Building dar muuuuult mai putin aglomerat. Doar $20/pers.).
Inca o mica plimbare mai putin interesanta pana la 43rd St., unde daca faci o stanga pret de o strada, dai de Grand Central (despre care sper sa scriu mai multe curand). Macar sala principala e de vazut, daca nu e timp de mai mult. Gaseste iesirea la 42nd St. si mergi vest cateva strazi, trecand pe langa New York Public Library si Bryant Park, pana cand luminile multicolore din Times Square te coplesesc. Ar trebui de-acum sa fie noapte si efectul lor sa fie total.

Si ai obosit demult, demult te dor picioarele. Ziua s-a incheiat si eu sper ca ti-a placut. Now, go home - wherever your hotel is.

Partea a III-a

sâmbătă, februarie 21, 2009

Mic ghid de calatorie - partea I

O sa incerc sa fac un sumar ghid pentru New York din punctul meu de vedere, pentru ca mi s-a cerut in nenumarate randuri si pentru ca s-a intamplat sa citesc de cateva ori impresii ale romanilor care au vizitat orasul si care mi-au dat impresia ca nu l-au inteles si ca n-au stiut unele chestii elementare despre el.
Nu am pretentii sa bat ghidurile tiparite, nici pe departe, dar daca ati vazut vreunul vreodata pentru New York stiti cat este de vast. Asa ca incerc sa adun cateva pareri aici, convinsa ca orice vizitator ar trebui sa stie una-alta inainte sa viziteze.
Il scriu cu gandul la cei care nu au fost niciodata aici, bineinteles.

Bine de stiut inainte de vizitat:

Orientare
In general, cand auzim New York ne gandim la Manhattan. Dar nu e rau de stiut ca orasul are 5 cartiere mari - de care ati auzit sigur la un moment sau altul: Bronx, Queens, Brooklyn si Staten Island sunt celelalte 4. Manhattan e o insula, Staten Island este alta, iar Queens si Brooklyn se afla in capatul de vest al unei alte insule, Long Island (care nu face parte din NY City, ci NY State). Bronxul se afla la nord de Manhattan, iar mai sus de el incepe restul statului NY, sau in limba locala, Upstate (NY). Fiecare cartier (a.k.a. borough) este alcatuit dintr-o multitudine de cartiere, ceea ce poate confuziona pe oricine care nu este familiar cu orasul. Dar turistii de obicei viziteaza Manhattan-ul, asa ca o sa vorbim despre el in cea mai mare parte.

Manhattan-ul turistic ar fi din punctul cel mai de sud al insulei pana la (si incluzand) Central Park. Pentru cei familiari cu orasele americane, asta ar fi "downtown"-ul, in sensul de "oras" (like in "mergem in oras"). Pentru NY, downtown este varful cel mai de sud al insulei, care cuprinde Wall St./Financial District, South St. Seaport/Pier 17, Battery Park City si locul unde s-au aflat Gemenii, apoi mergand in sus, Chinatown si ce-a mai ramas din Little Italy, SoHo, East si Greenwich (West) Village, plus cateva cartiere mai putin "turistice", cam pana pe la 23rd St. unde incepe Midtown-ul (nu exista o delimitare clara intre Downtown si Midtown). Midtown tine pana la 60th St., la Central Park, dupa care vorbim de Uptown, care se imparte in Upper West Side si Upper East Side, pe lateralele parcului.

Dealtfel, orasul este impartit in West Side si East Side de 5th Avenue, de-a lungul ei.
De preferat sa cunosti punctele cardinale, pentru ca directiile in mare parte in NY sunt date in concordanta cu ele. Doamne fereste sa ai nevoie de directii si sa auzi "go south 3 blocks then west another 2".
Probabil stiti deja ca strazile sunt in forma de grid si sunt numerotate in ordine crescatoare din sud in nord, iar avenues de la est la vest. In Manhattanul vechi (tot sudul pana in Village) strazile au nume (si mi-am promis ca intr-o zi o sa le invat pe toate - pana atunci insa, stiu doar cateva mai importante. Desi pot merge cu ochii inchisi la "tinta", nu-mi cere sa stiu neaparat numele strazii).

Este un oras de batut cu piciorul in cea mai mare parte - deci, pantofi comozi. Multi turisti spun ca cei mai comozi pantofi ai lor le-au facut rani in NY. Asa o fi. Fapt e ca e mult de mers pe jos.

Hotelurile sunt foarte scumpe. Daca nu ati intrat pe un site de rezervari niciodata, s-ar putea sa fiti socati (stiu ca eu am fost cand incerca un prieten sa-si faca rezervare si nu l-am crezut ce preturi gasea). Oriunde intre $250 (cu mult noroc) si $650/noapte. Majoritatea hotelurilor au camere mici, nu va asteptati la altceva.
Altfel, mai exista optiunea de a sta in Queens, chiar peste pod si foarte aproape de Manhattan - sunt 3 hoteluri Inn noi si curate, Comfort Inn Long Island City*, Days Inn si La Quinta unde camerele sunt intre $70-$150. Zona unde sunt amplasate este neinteresanta dar nu rea/periculoasa, au transport catre oras foarte apropiat (metrou si 2 linii de autobuz) si sunt foarte aproape de zona "romaneasca" - restaurantele romanesti (avem vreo 6, cam la 5 minute de mers pe jos unul de altul), cofetaria lui Nita, mezelariile. *Edit 2013 - in 2011 s-a deschis un butique hotel, Z Hotel, un pic mai elegantut si cu un rooftop bar cu vedere excelenta la Manhattan. Preturile sunt un pic mai mari decat celelalte si este cam la o strada - 2 de transport, dar nu e o optiune rea si are un pic mai multa personalitate. Ar mai fi Windham Garden, . The Fly a stat la Comfort Inn acum cateva luni pentru o saptamana si n-am auzit un cuvant de complaint.
Daca nu aveti pretentii de concierge si nu va asteptati la ploconeli de 5*, eu zic ca-s de preferat celor din Manhattan.

*Long Island City este un cartier din Queens si nu are nimic de-a face cu Long Island-restul insulei. Adica acel "City" din coada este absolut necesar cand ne referim la el. Lamuriri aditionale care confuzioneaza lucrurile si mai rau :D, in comments.
________________
Next: excursii si obiective musai de vazut. Si mancare. Nu radeti ca nu e de ras, nu e funny sa dai $30 pe mancare proasta cand poti da $10 si sa pleci lingandu-te pe buze. Hehe.

Partea a II-a

vineri, februarie 20, 2009

Semifreddo de ciocolata


Reteta de aici, facuta cu ciocolata semi-indulcita. Mare diferenta. Nu e rea, dar nici acelasi lucru nu e, inca o dovada ca unele retete sunt de urmat asa cum sunt.
Mult mai interesanta cu ciocolata alba.

joi, februarie 19, 2009

Zic si eu...

Flavius zice ca trece prin New York candva la sfarsitul lui aprilie-inceputul lui mai.
Dona zice ca planul lui o inspira si parca ar da si ea o fuga la New York odata cu Flavius - si zic eu, poate o ia si pe Amalia cu ea (ca tot zicea ea ca una din dorintele ei pe anul asta e sa ajunga iar la NY).
Ina ar fi deja aici. Si-ar mai fi prin NY, dar nu-s sigura ca citesc pe-aici.
Vic, un roman in Canada a facut o lista a blogurilor romanesti din diaspora si multi par oh, so happy ca s-a conturat o oarecare comunitate blogeristic-virtuala.
Unii spun ca o intalnire e putin probabila, dar avantul altora m-a facut sa fac aici o incercare de adunare.
Cine vrea si cine poate? Planuim? Putem? Vrem?

*N-am mari sperante, am avut ocazia sa urmaresc in cateva instante romani care incearcau sa iasa la o bere (99% din ei locuind in acelasi oras) si e un chin veritabil. Dar zic si eu, nu dau cu parul. Poate noi astia din diaspora suntem mai cu mot frumos.

marți, februarie 17, 2009

Yakitori Totto

Stim cu totii vorba aia cu amorul si stomacul - numai flori si ciocolate nu se poate.
Am fost la un alt Yakitori (am scris despre cel la care mergem de obicei aici si aici). Yakitori Totto este foarte diferit de celalalt: modern, meniul este un pic mai select si mult mai redus (nu neaparat un lucru bun), iar preturile sunt departe de cele mai... "studentesti". Dar de meritat, merita.
Ton sashimi - insotit de ridiche daikon si presarat cu nori (alge).






Fish cake - peste dat prin panko (pesmetul japonez care il pomenesc mereu) acompaniat de maioneza japoneza


Limba de vita Kobe











Un cotletel de miel, fraged si suculent si, anomalie aici - cu gust de miel, care nu numai ca nu ma deranjeaza ci chiar imi place.

Ciuperci enoki infasurate in bacon.








Porc Kurobuta cu ceapa verde si sos ponzu (un sos citric, usor acidic) si, fara poza, acelasi porc cu lamaie si un mustar excelent (pe care incerc sa-l gasesc de cumparat pentru acasa).


Yakitori Totto
251 W 55th St
212-245-4555

sâmbătă, februarie 14, 2009

I love love














Observ in Romania tendinta de a fi contra zilei de sf. Valentin: ba ca e o zi comerciala, ba ca e o zi "importata", ba invocand Dragobetele*.
Eu zic ca nu e rau sa profiti de (orice) ocazie sa sarbatoresti dragostea. Si da, ok, nu e nevoie de o zi inventata sa iti sarbatoresti partenera/ul, dar parca e frumos sa ai, asa... o zi cand love is in the air.

Intr-una din putinele surprize placute aruncate in cale de soarta, 14 februarie inseamna mult mai mult pentru noi decat Valentine's Day. Dar chiar daca nu era asa, nu m-ar deranja deloc sa accept o alta sarbatoare "straina" in an. Am acceptat curcanul de Thanksgiving si mascarada de Halloween, de ce n-as accepta o zi care e tradusa prin flori, ciocolati (si sampanie, zic eu) si poate un pic mai mult sentimentalism decat in restul anului?

Eu va doresc tuturor - si celor care sunteti indragostiti cat si celor care cred ca sunt cocosi si nu porumbei - sa fiti iubiti! Pentru ca, nu-i asa, "unde dragoste nu e, nimic nu e".

Si va dedic melodia "noastra" :)



*Cand l-ati descoperit pe Dragobete, fratilor? Abia cand v-au adus aminte americanii ca e frumos sa ai o zi pe an cand sa celebrezi dragostea. Eu cat am trait in Romania, n-am primit o floare de Dragobete. Ori o ciocolata. Nici in ziua de azi nu stiu cand e Dragobetele, sa fiu onesta in continuare. Bineinteles, as putea foarte usor afla, dar nu-l voi sarbatori pentru ca... well... it's too late. Happy Valentine's!

sâmbătă, februarie 07, 2009

Cand dragostea nu e totul

Am scris un post lung si l-am sters. Mi s-a parut o polologhie prea intensa pentru ceea ce vroiam sa spun in doar cateva cuvinte. Si o sa o spun pentru ca uneori imi pare absolut necesar sa spun ce gandesc.

Am descoperit care e marea problema a romanilor. Rezolva asta si se rezolva si orice plangere am/aud/citesc despre relatiile interumane la romani.

Lipsa crasa de respect.

Romanul nu respecta aproape nimic si pe nimeni.

Spatiul personal, parerile, varsta (batrani/copii/tineri), viata, linistea, deciziile, partenerii, autoritatea, inteligenta (aia care e), timpul, eforturile, dorintele, drepturile, [....completeaza aici...]

Fara comparatii cu alte natii pentru ca asta ne-ar pune la egalitate cu unele tari pe care sigur le dispretuim.

Si combate-mi parerea daca tu crezi ca nu am dreptate. Atata timp cat o faci cu respect.

vineri, februarie 06, 2009

Chocolate chip cookies

N-am decat o scuza - e frig afara si e o placere sa dai drumul cuptorului, sa emane tot felul de arome cioco-vanilo-dulci. Ba mai am o scuza - le-am promis cuiva, numai sa nu mai manance din cele la punga de la supermarket.


Chocolate chip cookies sunt cele mai populare prajituri americane. Sunt mai mult decat covrigii pentru noi, sau placintele. Au sute si mii de variatii, dar sunt impartite in 3 categorii - 1 - subtiri si crocante, 2 - pufoase si 3 - chewy (scuze, daca ma puneti sa traduc asta in momentul asta nu pot veni decat cu "mestecoase", care stiu ca nu e un cuvant. Apreciez o traducere pentru "chewy" - Rodi?). Ale mele sunt mari si chewy. Adica au consistenta si nu-s faramicioase.

Reteta este a lui Alton Brown.

miercuri, februarie 04, 2009

ChikaLicious Dessert Club

ChikaLicious este o afacere un pic mai deosebita - un fel de cofetarie, insa unde desertul iti este pregatit la comanda. Meniul este foarte limitat, poate fi servit cu vin sau sampanie, cafea sau ceai - fiecare desert de pe meniu vine cu o recomandare. Este un loc mic, unde sunt cateva locuri la bar si 3 mese.
De nici un an au deschis o alta locatie peste drum, unde fac deserturi "de gata" - printre care si cupcakes. Sau mini-cupcakes. Sunt ridicol de mici, preturile sunt destul de mari, dar posibil ca fac cele mai reusite cupcakes in oras. Cel putin cea cu ciocolata este de vis - aluatul foarte usor, este umplut cu o crema-trufa care ar fi memorabila si singura, crema este exact cum trebuie de dulce (si in plus este un pic spumoasa, foarte lejera). Drajeul din mot este alta surpriza: este crocant dar se topeste in gura instantaneu. Un cupcake cu multe surprize - are personalitate.

Cea cu nuca de cocos a fost si ea foarte-foarte buna, dar a pierdut teren comparata cu cealalta.
Mai vizitam, meniul e destul de larg. Si alt plus: inchid la miezul noptii.

Dessert Club, ChikaLicious
204 E 10th St. la 2nd Ave.
(212) 475-0929
Related Posts with Thumbnails