duminică, aprilie 26, 2009

Mica plimbare pe Broadway downtown

Zona a orasului poate cel mai bine cunoscuta pentru doua motive: Wall Street si World Trade Center. Dar tot aici este si primaria orasului, Woolworth Building, Trinity Church si capela St. Paul.
Zona e in constructii permanente si mai mult sau mai putin dramatice - unele cladiri au fost demolate si sunt in reconstructie, altele sunt doar in reparatii. Ramane insa intens comerciala si turistica.
Trinity Church este una din cele mai vechi biserici din oras, datand din 1698. A fost distrusa si reconstruita de doua ori, o data in marele foc din 1776 si apoi de grozaviile unei ierni din 1838-39. In ziua de azi, nu arata nici un semn de slabiciune arhitectonica.
In curtea bisericii, un mic cimitir cu pietre funerare ce dateaza din 1600-1700 - inscriptiile palesc cu vremea, dar numele celebre de pe ele raman inca in memorie - generali sau ingineri, mai toti au avut un rol important in istoria Americii, sau cel putin cea a orasului.
Trinity Church ofera saptamanal concerte de muzica clasica, printre multe alte activitati artistice.
Si, vorbind de muzica, un alt loc (neasteptat) unde se poate asculta muzica clasica: la 160 Broadway este un McDonalds care pentru ani de zile a fost unica locatie a lor de 5 stele. Desi se pare ca si-au pierdut certificarea, pastreaza inca vazele imense cu flori si pianul de la etaj, unde de-a lungul zilei se canta live.

joi, aprilie 23, 2009

Supe - Ciorba de salata

Pentru ca e primavara, si in fiecare primavara ma loveste pofta.

Iarasi un caz de "cate bordeie...", eu prajesc costita, sotez morcov (dat prin razatoarea mica) si ceapa, adaug apa si salata si un manunchi de ceapa verde, iar cand salata e aproape fiarta pun bors si arunc si o omleta inautru, mai pun si ceva smantana frecata cu un galbenus de ou (albusul ajunge si el zdrente, ca e pacat sa se piarda), iar dupa ce am stins focul, un manunchi de patrunjel.

duminică, aprilie 19, 2009

Dusi la biserica

Cristos a inviat!
Anul trecut v-am aratat cum e slujba de Paste la o biserica ortodoxa din North Carolina, dar pana acum nu v-am aratat cum e la noi in NYC.
Motivul principal a fost vremea, cel putin ultimii 3 ani a plouat, a fost vant si frig. N-a fost cazul aseara - ieri a fost prima zi cu gust de vara, iar la miezul noptii inca suficient de confortabil pentru sandale.
Aveti ocazia sa vedeti acum biserica Sf. Nicolae, pe o straduta din sudul cartierului Sunnyside - zona preponderent latina, dar care culmea, de-a lungul a 2 strazi gazduieste biserica romaneasca, una greceasca, una coreeana, pe langa altele de diferite denominatii.
De Paste strada se inchide circulatiei pret de vreo 3-4 blocks, iar grecii si romanii se aduna in strada pentru slujba de Inviere. (Care fie vorba intre noi, a fost lunga, plicticoasa si foarte, foarte prost citita de un preot tanar - si cand spun prost citita, inseamna cu poticneli la citit si fara intonatie).
Dar, am luat lumina si paste, am venit acasa si cat pe-aci sa dam foc casei de la lumanari (am o arsura de cca. 5 cm pe counter-ul de la bucatarie - asa se intampla cand barfesti sfanta slujba, nah, sa ne fie invatatura de minte),
am mancat oua si pasca si cozonac cu un superb vin rosu de Sicilia (mai tarziu si drob).
Si pentru ca unii vor sa stie: cozonacul cu nuca ($10.50) a fost luat de la Massis, care il aduce de la Krystal Bakery, si desi precomandat cred ca era de vineri. La Nita's European Bakery cozonacul era cald, asa ca am mai "agatat" si de-acolo unul cu rahat ($9.50). La fel si pasca ($12), cu muuulta umplutura. Desi in ultimii cativa ani cozonacul lor a fost indesat si oarecum fara gust, anul asta vad ca si-au revenit la forma de odinioara: super-pufos si bun. Nita's rules!

vineri, aprilie 17, 2009

Sandvish, Sandwich II

Candva Sophie's, un mic lant de restaurante mai mult pentru pranz, locatiile de la 56th intre 5&6th Ave. (recomandata de mine aici) si de la Madison Ave. intre 33&34th St. se numesc Tina's Cuban acum - dar meniul e acelasi (coproprietarele s-au despartit si si-au impartit locatiile). Profilul este cubanez si foarte traditional - meniul este creat de un bucatar cubanez, chiar daca proprietarele sunt din Peru.
Important este ca mancarea a ramas inca buna, preturile foarte decente pentru midtown, iar sandvich-ul cubano la fel de interesant. Avem paine cubaneza, porc la cuptor maruntit, sunca (gen de Praga), mustar, cascaval si feliute de castraveti murati, totul pus la presa pana se patrunde si coaja painii devine crocanta. In poza este o jumatate din el (vine taiat in doua) si este $6.95
Chuletas fritas (cotlete de porc prajite) in cazul de fata cu orez galben si salata, o portie mai mai mult decat suficienta pentru 2 persoane infometate (sunt 2 cotlete). Garniturile mai pot fi orez cu fasole (arroz y frijoles sau arroz morro unde orezul si fasolea sunt amestecate), plantains prajite - dulci sau nu, yuca prajita sau fiarta sau banali cartofi prajiti. $9

Sarba in caruta: Sandvish, Sandwich partea I.

miercuri, aprilie 08, 2009

Parada scotiana

Suna rau pentru vorbitorii de limba romana, Tartan Parade, da loc zeflemelilor. Dar tartan este in engleza modelul materialului (carourile) folosit pentru kilt-ul scotienilor. Care deci au avut parada.
Nu am multe de comentat. A fost vant si gluma zilei a fost ca vom vedea ceva fuste ridicate, dar n-a fost sa fie. In schimb a fost muzica absolut incredibila, fiecare orchestra si-a dat straduinta sa fie cea mai buna. Are muzica lor de cimpoi asa, o energie... greu de explicat. Cat despre costume, ce sa spun decat ca sunt fascinante. In caz ca nu stiati, culorile apartin diferitelor clanuri. Sper sa ii admirati in poze macar un pic din cat i-am admirat eu. Mult mai multe aici, incluzand si terrierii scotieni care au facut si ei parte din parada. :)







































































































.

duminică, aprilie 05, 2009

Bataia cu perne

Se intampla in fiecare an, de obicei in Union Square. Anul asta a fost tinuta in Wall St. din cauza constructiei care inca nu s-a terminat in USq. Cam ingramadeala, dar cu avantajul treptelor de la Federal Hall care a devenit ad-hoc "standul media".
Ar fi fost mai multi participanti dar politia a inchis locul desemnat prea devreme, multi au ramas pe margini cu pernele in brate. Dar se pare ca s-au razbunat, au dus bataia de perne in cateva locuri pe strazi - mereu alungati de politie, dupa o vreme.
Una din regulile participarii este sa nu fie folosite perne umplute cu pene, dar ce fun ar fi atunci? Altfel, au fost si perne de canapea, si animale de plus.
Mai multe poze aici. Si se pare ca nu toata lumea stie ca pozele din blog pot fi marite - click pe poza iar dupa ce se deschide mai click o data. Pentru a fi vazute la marimea maxima, in Flickr click pe "all sizes" si acolo exista marimea in "original" ;)




































.
Related Posts with Thumbnails