sâmbătă, noiembrie 28, 2009

Cu multumiri

Cum spuneam, n-am gatit nimic inafara de desert: cheesecake-ul cu alune de padure si dulce de leche (care e foarte probabil cheesecake-ul preferat si usor de facut) si o placinta de dovleac pe stil american. Dar a fost si curcan, si cartofi dulci cu marshmallows, si soufle de piure de cartofi, si multe aperitive (din care mentionez fasolea batuta cu cea mai perfecta ceapa prajita - trebuie sa invat sa o fac asa buna), si sangria si etc. Si voie buna, la sfarsit ne simteam toti de parca a fost revelion.

Am promis reteta de pumpkin pie si e foarte simpla si buna (foarte pumpkin-ey), dar pumpkin-banana mousse a fost mai buna. O sa cer reteta si o voi replica, pentru ca merita. Nu recomand reteta de crusta de pe website, cea care o folosesc la placinta cu mere e mult mai buna.

Si tot traditional, de Black Friday am fost shopping (nu cu rezultate spectaculoase, dar a fost fun. Am venit acasa cu multa, multa ciocolata).
Outlet mall in capul insulei cea lunga. Nu a fost chiar foarte aglomerat dar nici preturile nu au fost extraordinare, cu toate reducerile de 50% off aici si 40% colo.



Acum asteptam Craciunul.

joi, noiembrie 26, 2009

Happy Thanksgiving!



















p.s. O superlativa compilatie de clipuri din mai multe filme mai mult faimoase decat nu, despre relatia umana cu mancarea - cu referinte la sarbatoarea de azi.
(in josul paginii. al doilea clip are creditele fiecarui film, in caz ca intereseaza. sunt acolo cateva filme pe care le-am recomandat mai demult ca fiind de vazut neaparat)

duminică, noiembrie 22, 2009

Vita cu broccoli

Una din cele mai clasice/populare mancaruri chinezesti in America este "... with broccoli" - fie vita, pui sau creveti. E mancarea chinezeasca de "introducere", fara gusturi ciudate, fara combinatii exotice. Simpla si comforting, modest servita pe orez fiert si-atat.
Cum in cartierul meu nu mai exista nici un take-out place decent (din toate zecile de take-out places) si dupa cateva incercari cu rezultate groaznic de nemancabile (ah, ou sont les chinois d'antan?) am decis sa incerc sa prepar eu acasa. Si pot spune ca nu voi mai avea pofte neimplinite niciodata. Reteta este preluata si adaptata de la o faimoasa bloggerita americana (cu radacini asiatice), foarte cunoscuta in blogosfera culinara, si care de curand a lansat o carte de bucate.
Schimbarile care le-am facut retetei: am dublat cantitatea de sosuri (si marinada si sosul) iar data viitoare le voi tripla pentru ca sosul e atat de bun ca e pacat sa nu fie decat suficient sa manjeasca carnea si broccoli-ul. Ar trebui sa fie mai mult, cat sa manjeasca si orezul.
Am folosit ingredientele din reteta originala pe care Jaden a publicat-o pe blog acum mult timp pentru ca mi s-a parut ca reteta tiparita a fost "americanizata" la maxim (de ex., traditional carnurile sunt marinate intr-un amestec care contine amidon - intrebati orice chinez). Voi incerca in viitor si reteta din carte exact cum a publicat-o ea, dar pana atunci, scriu aici ambele variante si voi va alegeti ce vreti:

Reteta din carte
:
500 gr carne de vita
750 gr broccoli
1 lingura ulei
1 lingura usturoi taiat marunt

marinada pentru vita:
1 1/2 lingura soy sauce
1 lingurita amidon
1/2 lingurita ulei de gatit
piper dupa gust

sos:
3 linguri sos de stridii
2 linguri vin de otet
2 linguri otet negru chinezesc (sau balsamic)

Reteta folosita de mine (cantitati dublate fata de reteta originala):
500 gr. vita*
1 capatana mare de broccoli (n-am cantarit-o - aproximez ca a avut cam 500 gr. si a mea a fost din soiul violet, nu ca are vreo importanta)
2 linguri ulei
2 catei de usturoi dati prin razatoare (Microplane - cine stie, cunoaste ce zic)
1 lingurita de amidon de porumb dizolvata intr-o lingura de apa (in caz ca sosul e prea lichid)

marinada pentru carne:
2 lingurite soy sauce
2 lingurite vin de orez
1 lingurita amidon de porumb
piper dupa gust

sos:
4 linguri sos de stridii ("oyster flavoured sauce" scrie pe sticla)
2 lingurite vin de orez ("chinese cooking rice wine" ="=)
2 linguri soy sauce
8 linguri supa de pui/oase/legume

* eu am folosit un capat de muschi file, dar sirloin sau flank steak sunt cele folosite de obicei. De asemeni, poate fi folosit pui dezosat/dezpielitat sau creveti. Sau ciuperci daca sunteti vegetarieni.


Carnea se taie (contra fibrei) fasiute de aprox. 2 pe 5 cm, groase de cativa mm.
Intr-un castron se amesteca ingredientele pentru marinada, se pune carnea, se amesteca si se lasa la marinat 10 minute.
Intr-un castronel se amesteca ingredientele pentru sos.
Broccoli se desface in florete (tulpina poate fi curatata de coaja si taiata in felii de 0.5cm si se poate folosi si ea). Intr-o oala se fierbe apa sarata (o lingura cu sare la 1 litru de apa) si cand da in clocot se pune broccoli, se lasa sa fiarba exact 2 minute (doar pana verdele e vivid) si se scurge in sita.
Intr-o cratita larga (sau tigaie, sau wok) se incinge pe foc mare uleiul - cat sa se intinda pe tot fundul oalei. Se prajeste vita cam 30-60 de secunde pe fiecare parte (cat sa nu mai fie rosie). E foarte important focul sa fie mare si carnea neinghesuita.
Se pune usturoiul, se amesteca cca. 30 de secunde. Se pune sosul si se amesteca cam 30 de secunde (ar trebui sa fie un pic ingrosat, cat sa ramana pe spatele lingurei, daca nu e - se adauga amidonul dizolvat in apa). Se pune si broccoli si se amesteca sa prinda din sos.
Se serveste pe orez fiert.

Rezultatul este superlativ si este o reteta extrem de usoara.

joi, noiembrie 19, 2009

S-a intamplat acum ceva vreme: am intrat la metrou si dansa canta. Am facut o poza la repezeala, abia cand se termina cantecul. Merita ascultata (se pare ca-s multe filmulete cu ea pe youtube) - si ma intreb cum de nu canta pe o scena, ci la metrou.

vineri, noiembrie 13, 2009

Meet Roscoe

Mi-ar placea sa am un caine dar nu o sa se intample. Asa ca, la fel si cu copiii, ma bucur de cei ai prietenilor. El e Roscoe si e cuminte si ascultator si foarte foarte iubaret (mi s-a urcat in brate ca un copil cand stateam pe canapea la vorbe cu prietena mea) dar nu pozeaza deloc. De cate ori ma uit la pozele astea zambesc cu drag.
Poate va plac si voua.



In alta ordine de idei, sa vedeti "Moscow on the Hudson" daca nu l-ati vazut inca (e din '84). Sunt atatea motive pentru care e de vazut: amintiri (triste) din epocacomunista, NY-ul, NY-ul anilor '80, nostalgii de proaspat emigrant, si mai presus de toate, Robin Williams (unul din cele mai bune roluri ale lui dupa parerea mea, desi nu e comedie).

duminică, noiembrie 08, 2009

De ce-mi plac rusii

Hai ca v-am speriat cu titlul, nu? :)) Foarte probabil ca nu e ce credeti voi :)

De cand am fost in vizita prima data in Brighton Beach, am mai facut nenumarate vizite. Desi nu-s aproape de casa, consideram ca merita efortul - au multe mancaruri/specialitati greu de gasit in alta parte, sau mai bune calitativ. Sau la preturi mai bune. Plus mancaruri gatite care sunt excelente si foarte la indemana daca doar ai o mica pofta (se vand la greutate) - de la salate la kievskaia sau sarmale.

Si uite cum intinzandu-ne la vorbe cu rusul care ne-a vandul celularele cele noi (ca cele vechi mai aveau doar un firicel de viata in ele), ne sfatuieste de unde sa luam paine buna in cartier: brutaria unui turc pe Avenue Z (parca) sau Cherry Hill, un supermarket relativ nou deschis in zona. Supermarket a sunat bine, aveam nevoie de mai multe pe langa paine, asa ca am pus o pioneza pe adresa si dusi am fost. Si am fost asa de incantata ca am facut si poze (sub privirile intrigate ale rusoaicelor din spatele galantarelor).
Si de-atunci am mai fost, si o sa ne mai ducem sigur - si pentru calitate, dar si pentru faptul ca (BOMBA!) e deschis 24/7. Si au si parking-ul lor (ceea ce poate fi apreciat numai de newyorkeri).

Va las sa descoperiti singuri minunatiile ce le vand si, daca faceti slideshow-ul mare, puteti vedea si preturile, in cea mai mare parte.

vineri, noiembrie 06, 2009

De toamna














Pisicile "vagaboande" din curtea interioara. Sunt ale nimanui dar sunt ingrijite de mai multe persoane. De exemplu, proprietareasa mea le hraneste de doua ori pe zi si daca vreuna da semne de boala, le duce la veterinar. A si luat in casa pe Xena, acum cativa ani - neagra, cu probleme de sanatate, si inca foarte sperioasa.
Au fost 6 la un moment dat, insa 2 au fost adoptate iar celelalte doua n-au fost asa norocoase (una otravita, una bolnava prea grav sa fie salvata). Nu prea ies pe strada, au o curte destul de mare unde traiesc si unde viziteaza ferestrele la care torc pisici mai norocoase ca ele.

marți, noiembrie 03, 2009

Oktoberfest - Shacktoberfest

Octombrie a trecut, dar cum spuneam, sunt in urma cu postatul. Oktoberfest la Shake Shack: "imposibil-sa-nu-l-iei" burgerul de ciuperci, currywurst "mandria-nemtilor" si nelipsitii cartofi cu branza. Si ne-pozata, inghetata cu dovleac (f. yummy). Shacktoberfest dureaza cam o saptamana in octombrie, cand meniul ce-l au de regula se imbogateste cu cateva feluri de carnati si ceva beri. Nu se canta, nu se danseaza, dar tot e de bine.

duminică, noiembrie 01, 2009

Ziua mea de ieri...

A inceput cu o lunga asteptare la autobuz, ragaz care insa mi-a dat timp sa observ ca a venit Craciunul inaintea Halloween-ului. A continuat cu una din cele mai haotice si iritante zile EVER la munca (care sper sa fie sutul in fund de care am nevoie sa move on), dar la cat am fost de fericita la terminarea programului am zis sa mergem totusi la parada de Halloween in ciuda faptului ca incepuse sa cam burniteze. Si am fost, si vorba bancului, dupa ce am mai pus-o 5 minute am plecat acasa. Uzi pana la piele (nu e figura de stil), fara posibilitatea de a scoate macar o poza decenta, si intr-un trafic mai rau ca de 4 iulie. Impresionant insa ca a fost ceva lume la parada, in ciuda ploii si in ciuda meciului de baseball (oarecum important) ce se petrecea in acelasi timp.

Dar ma rog, politie calare, Lady Gaga-ish, si alte stafii, stihii etc.

Duca-se pe pustii. Ma duc sa-mi recapat echilibrul sufletesc. Si voi reveni, sper curand, ca sunt foarte in urma cu posturile.

p.s. pozele de acum 2 ani
Related Posts with Thumbnails