"Life's but a walking shadow, a poor player/ That struts and frets his hour upon the stage/ And then is heard no more: it is a tale/ Told by an idiot, full of sound and fury,/ Signifying nothing." Shakespeare
vineri, februarie 01, 2008
Ziua clatitelor
Aham, chiar asa. In Franta, pe 2 februarie este o sarbatoare care se numeste La Chandeleur, supranumita Ziua clatitelor. Americanii, in aceeasi zi au Ziua marmotei care prezice sfarsitul iernii. Nu vrem sa mancam marmota, ne place mai mult de francezi, asa ca o sa notez si cum fac eu clatitele.
Si da, cantitatile sunt aproximative, pentru ca le fac de atatia ani incat nu mai masor chiar deloc.
1 1/2 cana cu faina
2 oua
1 lingurita de esenta de vanilie sau rom
coaja de la jumatate de portocala sau 1 lamaie (sau ambele)
1 lingura de ulei
1 lingurita de zahar
un strop de sare
1 cana cu lapte (posibil mai mult)
Se amesteca toate impreuna cu 3/4 din lapte (un mixer e ideal) si se subtiaza cu mai mult lapte pana la consistenta de smantana subtire.
Cel mai bine sa fie aluatul lasat la frigider jumatate de ora (pentru amestec de arome si ca faina sa se imbine cu laptele - va ingrosa aluatul care poate fi subtiat cu inca ceva lapte daca e cazul).
Una din umpluturile mele preferate este banana cu smantana (si un pic de zahar pudra) - asa cum se servesc in Honolulu Hawaii la vestitul Eggs'n'Things, pe care unii dintre noi vor avea ocazia sa-i viziteze curand :P)
Ce clatita buna!!! Ce prajituri mai ai de gind sa faci? Mi-ar placea sa mai faci ceva delicios sa vin la tine sa ma servesc:)Astept! (sper ca nu mult si bine:)
RăspundețiȘtergereDa-mi idei si se face :))
RăspundețiȘtergereDraga Lola,chapeau bas in fata culturii tale(gastronomice si nu numai...)Eu,cea care locuieste in Franta,uitasem ca azi e Ziua Clatitelor,noroc cu Lola!!!Clatita ta arata super,pufoasa,aerata,miroase a rom,miam-miam!Eugenia.
RăspundețiȘtergereMor aici de pofta.... nu mai scrieti despre macare, mai ales dulciuri :D E dureros pentru cei care citesc in miez de noapte si nu au posibilitatea sa faca rost de ele :D
RăspundețiȘtergereEugenie :) cum sa uiti tocmai tu Ziua Clatitelor? tztztz
RăspundețiȘtergereAnna, sorry... de-asta pun retete cand se poate :)
Ha!!!
RăspundețiȘtergereAzi am facut clatite!
Din cauza ta, evident ;-))))
Si din cauza profei de germana care ne imbia cu retete vieneze...
Asa... deci am facut clatite cu branza camembert si blue si cu bucatele de mar verde... Yummmmmyyyyyy!!!!!
Nu am poza, dar jur ca au fost delicioase :-)
suna bine, zuzu :) sa-ti fie de bine!
RăspundețiȘtergere(ce ma bucura cand inspir pe altii la gateala, hihi!)