duminică, mai 01, 2011

Shrimp and grits

Shrimp and grits Este una din retetele foarte cunoscute in sudul Americii - ceea ce se numeste "tara de jos"/lowcountry - Carolina de Sud si Georgia, si are influente Creole din Luisiana. Face parte din categoria comfort food, adica aia unde nu numeri caloriile, ci ingerezi cu abandon si placere. Recomand a se incerca reteta fara retineri, caci deliciul invinge sentimentul de vinovatie.

Este o reteta care te lasa cu blandete sa ajustezi cantitatile si ingredientele dupa propria placere. Exista retete unde crevetii se pregatesc cu mai mult sos sau mai putin, eu preferand "mai cu". Exista mici variatii despre cum se pregatesc grits - dar esenta este cam aceeasi. De aceea aici cantitatile vor fi foarte aproximative si voi spune doar cum ii pregatesc eu - si ii ador.

Grits:
ingrediente: cam o cana de zeama de coji de creveti (sau supa de pui sau apa pur si simplu), o cana cu lapte, sare si piper, o mana de malai macinat mare (de preferat alb dar nu neaparat), o mana de branza tare (parmezan, grana padano, gruyere, asiago, vedeti si voi ce-aveti prin frigider) data prin razatoarea mica.

Crevetii (negatiti si cu coaja) se curata si se spala, iar cojile se pun la fiert in vreo 2 cani de apa pentru vreo 20 de minute. Se strecoara zeama si se pune intr-un vas in care se va pregati mamaliga - caci grits nu-s altceva decat o mamaliga innobilata cu arome imposibil de rezistat. Se adauga laptele, sarea si piperul si malaiul si se fierbe ca orice mamaliga, amestecand mai des la inceput, mai din cand in cand dupa ce s-a legat. Consistenta trebuie sa fie de mamaliga mai moale decat suntem noi obisnuiti, sa curga din lingura. Cand e fiarta mamaliga (eu o fierb cam 40-50 de minute) se ia de pe foc, se adauga branza si se amesteca bine.

Crevetii:

cam 400-500 gr de creveti (spalati si scursi bine), o ceapa mica, usturoi, o felie de ardei gras (verde, rosu), un pic de telina verde - toate tocate marunt, sare si piper, un praf de ardei iute rosu, o lingurita de bulion, un sfert de cana de vin (alb, rosu, merg ambele), cateva linguri (4-6) de smantana de frisca, iar daca sunteti pregatiti sa riscati un atac de cord, si vreo 2 feliute de costita taiata marunt. Patrunjel si ceapa verde pentru presarat deasupra cand se pun in farfurie.

Costita se prajeste un pic pana lasa grasime, in care sa caleste ceapa un minut. Daca nu e costita se caleste intr-o lingura de ulei de masline. Se adauga ardeiul verde, telina si usturoiul si se calesc impreuna pana se inmoaie. Se asezoneaza dupa gust cu sare-piper-ardei iute, se pune bulionul si se amesteca bine, se pune vinul, se aduce la clocot molcom si se pun crevetii. Se fierb pe foc mic pana se fac rozalii (4-5 minute), se stinge focul si se pune smantana de frisca, se amesteca.

Se servesc crevetii peste mamaliga, ornati cu ceapa verde si patrunjel.
Astept multumiri pentru reteta. :))

7 comentarii:

Miju spunea...

balmosul asta cu fructe de mare suna tare interesant, dupa cum ai descris reteta e un fel de 'taci si inghite' in versiune de coasta sudista; sunt prea departe de fructele de mare, aici chiar sunt ceva exotic pentru a le incerca 'la ceaun', da' nu se stie niciodata cum m-apuca sa dau un search pe aici, asa... ca stiu eu ca a zis Lola ceva ;)

Lola spunea...

Ha, uite ca nu facusem legatura cu "taci si inghite" (alta reteta care n-am facut-o niciodata).

Si sa stii ca ma gandeam ca ar merge si cu pui, nu vad de ce nu (bineinteles, ar trebui puiul prajit inainte si apoi fiert in sos vreo 20 de minute or so)

Retete culinare spunea...

vroiam de mult sa incerc o reteta cu fructe de mare. multumesc de idee!

anutza spunea...

O sa incerc neaparat si te anunt! MA tot pregatesc sa fac "grits", de la My Uncle Vinny incoace...

dana spunea...

Ce bine arata!

nicu spunea...

mama ce minunatie!! asat da opera de arta!!! sincer as da toti banii castigati pe la partidele de analiza sportiva pentru o sotie care sa gateasac asemena delicii doar pentru mine...

jeje spunea...

GreatStyle's affordability is genuinely refreshing. It's not just about budget-friendly prices; it's about creating a grooming haven for everyone who values both their appearance and their financial well-being. Their reasonable pricing structure one of New York style barber shop has transformed my grooming routine into a seamless and affordable commitment. It's more than just a haircut; it's a cost-effective investment in self-care that leaves me with both a polished look and a content wallet.

Related Posts with Thumbnails