Cum zice vorba: "only in NY..." :D
"Life's but a walking shadow, a poor player/ That struts and frets his hour upon the stage/ And then is heard no more: it is a tale/ Told by an idiot, full of sound and fury,/ Signifying nothing." Shakespeare
miercuri, iulie 29, 2009
Piata Rosie in NYC...
Cum zice vorba: "only in NY..." :D
sâmbătă, iulie 25, 2009
Parcul suspendat
Un alt exemplu de istorie paraginita readusa la viata intr-un mod cat se poate de placut.
The High Line - o linie de tren construita in 1930 deasupra nivelului strazii (la doar 10 metri inaltime) pentru a elibera traficul de trenurile de marfa de pe partea de vest a orasului, a fost abandonata in 1980. Intre timp, ingradita si neaccesibila publicului a fost acoperita de buruieni si a cazut in paragina. In 2000, un fotograf ii face cateva poze si prezinta lumii farmecul unei gradini salbatice - urmarea fiind ca asociatia numita Friends of the High Line (constituita doar cu un an in urma) incepe sa aiba ceva succes in strangerea fondurilor necesare transformarii ruinei intr-un parc.
Si astfel, in iunie a.c. s-a deschis The High Line, deocamdata doar din punctul ei cel mai de sud (Gansevoort St. in Meatpacking District) pana la 20th St. Linia continua pana la 34th St. si se spera ca si restul sa fie reconstruit.
Cu vedere la Hudson River pe o parte si la Manhattan pe partea cealalta, mai o iarba (au facut o treaba excelenta in a pastra ideea de gradina salbatica) - mai o floare de camp sau un pomisor, cu sezlonguri sau banci construite din lemn, the High Line ofera ocazia unei plimbari placute. Partea lui de sud ofera un loc minunat pentru a privi un apus de soare, iar seara este luminat discret.
Si uite-asa s-a mai imbogatit Manhattanul cu inca un parc*.
*una din cele mai gresite imagini care le ofera NYC ar fi ca este un oras de beton si sticla, caruia ii lipseste verdeata. In realitate, are 1.700 de parcuri.
duminică, iulie 19, 2009
Pizza, pizza, pizza
Cand spun cuiva ca n-am mancat pizza in ultimii cinci ani primesc priviri neincrezatoare, uluite, socate. Caci da, nu iubesc pizza. Lucru care s-ar putea sa se schimbe insa curand, asa cum s-a intamplat cu burger-ii - pentru ca nu ma incapatanez sa nu mananc un anumit lucru, ci sa nu-l mananac decat daca este absolut delicios.
Explicatia pentru care nu-mi place pizza este ca aproape in totalitate este paine gadilata, si de cele mai multe ori gadilata grosolan, cu sos de rosii din conserva si pseudo-parmezan ras acum un mileniu, sau pepperoni care nu se strica niciodata s.a.m.d.
Adica ingredientele sunt mult sub o calitate acceptabila. Cat despre blatul pizzei, nici nu mai vorbesc - da, e blat de paine, dar trebuie sa aiba gust, trebuie sa faca o crusta si sa prinda culoare (ba chiar sa fie ars in locurile care se imbaloneaza nesimtit), trebuie sa aiba o anumita grosime sau subtirime, in functie de stilul pizzei.
Caci avem o groaza de stiluri de studiat - nu numai originalele pizza romana, siciliana si napolitana, dar in America avem pizza newyorkeza, hawaiiana, de Chicago si New Haven, de St. Louis si Detroit, californiana si chiar mexicana. Respectul meu se indreapta catre pizza napolitana, care dupa perceptele ce au fost facute reguli de catre Associazione Verace Pizza Napoletana, trebuie sa nu aiba mai mult de 3mm grosime, intinsa de mana fara ajutorul facaletului, trebuie sa fie coapta intr-un cuptor de piatra cu foc de lemne si chiar ingredientele trebuie sa fie anume.
Intorcandu-ne insa la New York, unde pizzeriile abunda iar clientii sunt dornici sa bata cale lunga si sa astepte la cozi pentru o pizza buna, in ultimul an s-a nascut fenomenul pizzeriilor care ori se straduiesc sa fie traditionale, ori forteaza un pic aspectul traditional, impingandu-l spre ceea ce se numeste in randul gurmanzilor si traditionistilor, neo-pizza. Mi-a fost starnit interesul dupa ce am citit nenumarate cronici si pareri, am vizionat o multime de fotografii si iata ca intr-un sfarsit am facut pasul: am decis sa incerc pizzeria numita Company (sau Co.), deschisa abia de cateva luni (pe 2 ianuarie) de Jim Lahey, cel care a innebunit globul pamantesc cu reteta lui de paine neframantata
Amestecul de branza este perfect, prosciuto se topeste in gura, blatul este crocant dar chewy (iar ne lovim de termenul asta care nu stiu sa-l traduc). Superb.
Probabil ca arata ca cea mai neapetisanta dintre cele 3, un vraf de spanac tanar inghesuit-invalmasit si ars pe ici-pe colo, acoperind aceeasi combinatie de branzeturi de mai sus. Cum as putea sa descriu fragezimea spanacului (care printr-o minune este gatit atat cat trebuie)? sa nu mai spun cum se marita gustul lui cu branza care e topita dedesubt si se prelinge untos pe barbie... oh, joy!
Intre dulceata cepei caramelizata si sarea costitei plus un pic de gust de afumatura, balanta de arome e perfecta.
Care a fost preferata? Unanim s-a ajuns la concluzia ca toate trei au fost superlative in felul lor. Cea care pe mine m-a surprins cel mai tare (si am mancat 2 felii) a fost cea cu spanac. Sunt sigura ca voi reveni la Co.
.
vineri, iulie 17, 2009
Meet Lucy
Probabil ca putini dintre voi nu stiu cine e Lucy. You know, your grand-grand*la puterea 10 milioane or so*- mother?
Well, pentru cei ce nu stiu, Lucy este cel mai vechi si cel mai complet schelet umanoid gasit pana acum - 40% din schelet a fost descoperit in 1974 in Ethiopia. Ca specie este cunoscuta sub numele de Australopithecus afarensis, a trait acum 3.2 milioane de ani, avea un pic peste un metru inaltime (masculii erau de doua ori mai mari, intr-una din fotografii sunt 2 cranii care arata diferenta de marime intre sexe) si cantarea aproximativ 27-30 de kg.
Din scheletul gasit, un paleo-artist pe nume Viktor Deak (pentru ca merita cu prisosinta sa-i spunem pe nume si sa-i vizitam website-ul, care este fascinant) a reconstruit pe Lucy cat si o replica a bustului Omului din Valea Neander (sau, cum este popular cunoscut, omul Neanderthal), ambii acum prezenti in Discovery Museum in Times Square, veniti in vizita de la Houston Museum of Natural Science pana la sfarsitul lui octombrie.
Pe langa lectia in antropologie, expozitia mai prezinta diverse obiecte din Ethiopia. Preferatele mele sunt in fotografiile urmatoare, care - zic eu - merita vazute mari (click in coltul de jos dreapta pe semnul cu 4 sagetutze).
Pentru Adina in mod special, doar pentru ca m-am gandit la ea cand am vazut panoul, o mica informatie despre cafeaua pe taramuri Ethiopiene.
Mai multe despre Lucy si expozitie, aici. Am si vreo 2 cupoane "2 for 1" daca e cineva interesat. :)
Well, pentru cei ce nu stiu, Lucy este cel mai vechi si cel mai complet schelet umanoid gasit pana acum - 40% din schelet a fost descoperit in 1974 in Ethiopia. Ca specie este cunoscuta sub numele de Australopithecus afarensis, a trait acum 3.2 milioane de ani, avea un pic peste un metru inaltime (masculii erau de doua ori mai mari, intr-una din fotografii sunt 2 cranii care arata diferenta de marime intre sexe) si cantarea aproximativ 27-30 de kg.
Din scheletul gasit, un paleo-artist pe nume Viktor Deak (pentru ca merita cu prisosinta sa-i spunem pe nume si sa-i vizitam website-ul, care este fascinant) a reconstruit pe Lucy cat si o replica a bustului Omului din Valea Neander (sau, cum este popular cunoscut, omul Neanderthal), ambii acum prezenti in Discovery Museum in Times Square, veniti in vizita de la Houston Museum of Natural Science pana la sfarsitul lui octombrie.
Pe langa lectia in antropologie, expozitia mai prezinta diverse obiecte din Ethiopia. Preferatele mele sunt in fotografiile urmatoare, care - zic eu - merita vazute mari (click in coltul de jos dreapta pe semnul cu 4 sagetutze).
Pentru Adina in mod special, doar pentru ca m-am gandit la ea cand am vazut panoul, o mica informatie despre cafeaua pe taramuri Ethiopiene.
Mai multe despre Lucy si expozitie, aici. Am si vreo 2 cupoane "2 for 1" daca e cineva interesat. :)
joi, iulie 16, 2009
Bastille Day, 2 ani mai tarziu
In rest, nimic deosebit. Un spatiu de petanque pentru copilasi mici, o scena cu prea putina activitate sa te tina in loc, multi din cei care apar la orice targ de strada (pana si clatite adevarat frantzuze erau doar in 2 locuri). Restaurantele frantuzesti nu prea au fost prezente (poate unele au si inchis in economia asta, cine stie?), Cannelle a fost dar vindea doar doua prajituri cam ciudate si total neapetisante... Cum ziceam, dezamagire.
Organizare proasta? semne ale economiei? nu stiu, dar mare pacat.
duminică, iulie 12, 2009
Cartofi turtiti
Si gata.
miercuri, iulie 08, 2009
De-ale verii
Si va recomand un film, dar numai daca sunteti rabdatori la filmele cu adevarat artistice: Spring, summer, fall, winter...and spring
Vizual fantastic, jucat superlativ de expresiv, povestea este o fabula, fiecare element este simbolistic, total diferit de filmele moderne. E ca o meditatie.
sâmbătă, iulie 04, 2009
Ou sont les neiges...
Dupa atatia ani de pribegie, mi-am pierdut multe prietenii d'antan. Cateva dintre ele s-au raspandit si ele prin lume, cu unele inca mai vorbesc poate o data pe an (sau doua, sau trei, you get the drift), cu altele am pierdut legatura. La fel si cu cele ce au ramas in tara. N-a ajutat ca pentru 15 ani am scris constiincios felicitari de Paste, Craciun si ziua de nastere, am telefonat din cand in cand. (Nu e greseala de aritmetica: acum 2 ani am decis ca nu mai scriu felicitari oricui)
Recunosc, am fost si rautacioasa si am facut experimente cu ele peste ani: am incetat sa scriu si sa telefonez, sa vad ce se intampla. Si de la majoritatea am primit ce meritam: nimic. Intrebarea este cat de mult imi doresc prieteni care dupa 3 luni de tacere nu investigheaza de ce. Imi da tot cu 0.
Azi (adica ieri) am realizat ca blogul asta a implinit 3 ani. L-am inceput in parte pentru cele carora aparent le pasa ce fac/gandesc, ce vad, ce mananc, ce ma bucura (ca de plans nu-mi place sa ma plang, ori de cate ori zic ceva ce nu e neaparat de bine ma trezesc cu atatea posibilitati de rezolvare incat incep sa ma indoiesc de imaginea care o proiectez). Se pare insa ca are prea multe cuvinte, 3 ani de cuvinte care au fost mai apreciate de oameni (initial & azi mai mult sau mai putin) necunoscuti.
Tot azi (adica ieri) am vorbit cu o prietena din copilarie - ne stim de cand aveam 2 ani, de-atunci am stat in acelasi bloc, pe aceeasi scara, am mers la aceeasi scoala generala, o vreme la acelasi liceu. Si mi-a bucurat inima imens ca inca isi deschide sufletul mie, ca parerea mea conteaza (sau asa mi-a dat impresia) chiar daca in ultimii 5 ani am comunicat doar ocazional (long live the internet!).
Vedeti voi, avem de toate felurile. Cu nostalgii cu tot.
p.s. excuse my ramblings and go see some fireworks. Happy 4th!
p.p.s. pe linia urmatoare, unde zice "comentarii", click cu incredere si scrie-mi ceva, alege anonymous (dar semneaza-te in comentariu) apoi click butonul mare, portocaliu, care zice "publicati-va comentariul" sau ceva de genul asta. E in romana, ca sa nu existe scuza englezei. Daca nu merge, lasa, vorbim noi candva. Doar sa nu ma mai intrebi ce mai zic nou.
p.p.p.s. eh!
joi, iulie 02, 2009
Cafea vietnameza
De ce nu beau acasa? pentru ca am tot amanat sa cumpar filtrul (care costa ceva de genul $1.75). Cea mai folosita cafea cu cicoare este Cafe du Monde de la vestita terasa cu acelasi nume din New Orleans, usor de gasit mai in orice supermarket.