Ati ghicit dragelor si dragilor, mai ales Rodica :) - am facut coliva. Pentru prima data ever si fara nici un alt motiv decat o pofta nebuna. Una lume e superstitioasa si nici nu vrea sa auda de ea, dar eu mi-am invins nevrozele si mi-am facut pofta. Am folosit o reteta dintr-o carte de bucate care zice cantitati egale de grau si nuca, doua treimi zahar si ma rog, aromele aferente: coaja de lamaie, portocale, rom, vanilie. Nu stiu de ce aveam impresia ca graul fierbe foarte greu, dar nu a fost cazul (si probabil motivul pentru care am scazut lichidul prea mult, i-a lipsit cremozitatea - dar nu-i nimic, acum stiu). A iesit foarte-foarte buna desi as fi dorit sa fie mai cremoasa si sa se simta romul un picut mai mult (am folosit 2 fiole de esenta de rom Dr. Oetker and it sucks!! vreau esenta de rom buna).
Dar poate imi lamuriti si mie ceva nedumeriri.
Graul l-am cumparat de la Massis, magazinul armenesc de la mine din cartier, si pe punga scrie clar si romaneste "grau pentru coliva". Mai am niste grau adus din tara acum ani (vreun deceniu sa fie? motiv pentru care n-am vrut sa-l folosesc) si este mult mai inchis la culoare decat cel cumparat acum. Se vede in poza de mai sus cat este de palid. Aveti idee de ce? E alt soi?
Si bulgur este tot grau, dar poate fi folosit pentru coliva? pentru ca au si bulgur spart mare (#4).
Oh, well - daca stiti, spuneti-mi si mie sa nu mor (pun intended) proasta.
călătorie pe partea cealaltă a pământului
Acum 3 zile
14 comentarii:
oai, da asta e decorticat tare de tot, nu au lasat mai nimic din invelisul maroniu. graul regular, sa zic asa, are cojile deranjant de tari si dupa fiebere, dar e cel mai gustos. varianta optima pentru coliva e arpacasul, decorticat mediu, adica e indepartata doar coaja aceea tare, de invelis, a bobului.
am facut si eu coliva,dar m-am ferit cat am putut sa ii zic astfel, din cauza unor asocieri pe care le fac unii din jurul meu. prefer sa ii zic coliva doar cand e facuta cu un anumit scop(pomeniri). in rest, cam aceeasi reteta, numai ca scap de pretentiile cuvioaselor babe si nu pun deloc bombonele si decoruri sugestive :D
reteta si intamplarea e asta:
http://about2run.blogspot.com/2009/12/advent-ceva-cu-scortisoara.html
referitor la ghicitoarea de mai jos, din cauza ca mi s-a parut prea alba am intrebat de branza, din cauza ca nu vreau sa zic 'coliva' :D am zis doar de ingrediente, deci am tot ocolit subiectul :))
ps: da, e mai apropiat de bulgur decat de arpacas, graul folosit de noi la coliva.
ohh, reteta mea se face cam in 24 de ore(ok, din cauza ca eu nufierb graul, ci il las la inmuiat atat) :D
astfel ramane si consistenta placuta a boabelor si usor zemos insiropat in combinatie cu mierea. am folosit si eu mult rom, o fiola nemteasca si rom de 54 de grade, un pahar bun(maaare)
Pai Mijule, am citit reteta ta, interesant. Mai am vreo 200 de gr de grau de-asta, o sa incerc si cum ai facut tu.
Reteta mea zice sa-l spargi un pic, sa-l speli, fierbi si racesti peste noapte. La mine era cremos inainte de racire, banuiesc ca peste noapte a absorbit tot lichidul, pareau cam insetate boabele alea. De-asta banuiesc ca metoda ta o sa functioneze.
Mie bulgur-ul mi s-a parut diferit un pic, e oarecum translucid, nu stiu cum sa explic. Cat despre arpacas, eu stiam ca e grau spart (adica bulgur?) Sunt foarte confuza, cum ziceam.
Ciudat cum avem sechele si ne provoaca oroare un cuvant printr-o simpla asociere, heh? :))
Scortisoara deci... OK.
Bulgurul este griu macinat mare - sau ceva mai marunt - dupa ce a fost decorticat. Nu stiu exact procedeul, dar diferenta griu-arpacas este cea pe care o stie si spune Miju. Bulgurul este next level de spartura, cum ar veni :)
Probabil ca se poate prepara o reteta asemanatoare cu coliva, care probabil ca in lumea orientala are si un nume, pe care eu nu il stiu :). Ce stiu insa de la mama este ca pe vremea bunicii ei se prepara bulgur cu lapte, care era, zice ea, mult mai gustos decit orezul cu lapte. Poate e o idee de incercat :)
Doina, multam de lamurire, cred ca acum mi-am format o idee mai concreta despre relatia grau-arpacas-bulgur.
Foarte interesanta ideea cu fiertul in lapte, pana acum am folosit bulgur doar in salate.
Si da, ma gandeam ce s-ar intampla daca as duce mai departe ideea lui Miju de a pune stafide si scortisoara si as adauga si fructe confiate (poate doar coaja de portocala la inceput)
Salut www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.
Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj
de asemenea la coliva pe-aici, prin jurul meu, se mai foloseste si arnăut, un tip anume de grâu..:)
Mandra mea, eu folosesc esenta de rom numai cand se golste sticla de rom adevarat. care e scumpicel, dar tot nu ajunge la pretul esentei. Desi nu pentru pret folosesc eu romul, ci pentru aroma si autenticitate.
Sper sa pui reteta data viitoare cand vei face coliva mai putin colivoasa, cu adaos de fructe etc, care cu siguranta o sa-ti iasa cremoasa, asa cum imi place mie. Nu de alta, dar vreau sa merg la sigur, am o pofta de coliva de ani si ani...
Arpacasul e bobul de grau cu un anume grad de decorticare, in nici un caz nu e bobul spart. Din arpacas se face exclusiv coliva in zona munteniei, din cate stiu eu.
curiozitate: in banat coliva se face zemoasa bine, incat se mananca cu lingura. buna, de buna.
pup
mariuca
Doar cand o vad [gri]..mor
Pune-i o luminare ,si dute s- o-mparti in Central Park
mi-e lene, deh, sa ma log in.
bunicile mele rusoaice foloseau arpacas, probabil bulgur aici. dar bulguru' asta vine in f. multe forme p-aici.cred ca nu trebuie spart in primul rand, si doar usor decorticat.
sorin,
miami
ps. super blog.multumesc.
Sorin, si eu multumesc de apreciere.
Bulgurul e sigur spart - pe numere, cu cat creste numarul, cu atat e spart mai mare. Cred ca azi mai fac un grau fiert si o sa documentez.
Toni, ma bulversezi de tot acum cu arnautul asta :D
Si-asa am mai citit cate ceva pe net si una lume zice ca voi de arpacas, alta lume stie ca mine (ca arpacasul e grau un pic spart). Eh, pana la urma e grau.
Mariuca, parca nu-l vreau nici asa zemos. Doar cremos - o sa stau cu ochii pe oala de data asta. :D
Draga mea, de cand am venit aici cred ca am facut vreo 10 colive(doooooar pentru pomenirea mortilor, ca fiecare ii avem, nu-i asa?).
La inceput am intrebat si eu in stanga si-n dreapta...ca pana la urma sa gasesc acelasi produs pe care il foloseam si in Romania, arpacas.
Aci se numeste PEARL BARLEY, se gaseste cam la toate magazinele(Safeway, Winco, Food-Max etc, etc).
Eu il las la inmuiat de seara pana dimineata, dupa ce il aleg(dddaaa, exact ca in Ro) si spal bine, bine, il pun la fiert vreo ora doua cu cata apa vrea el sa absoarba, la sfarsit zaharul absolut optional si dupa gustul fiecaruia.
Il las inca vreo 12 ore(peste noapte) sa se raceasca.Pun nuca, aromele(si eu vreau un rom bun!!!!care-i ala?).
Si cam asta e!
Hi,
Citeva precizari in legatura cu griul.
Bulgur este griu spart si decorticat asa cum stiti, dar si fiert partial si uscat dupa prep. Arpacas este spart aproximativ in half si decorticat partial.
Iar pentru cei care au opinii negative despre coliva ar fi bine ca atunci cind ceva nu le place, dar nu ii afecteaza sa le tine pentru ei.
Pofta bune la coliva.
Stefan
Trimiteți un comentariu