duminică, iulie 25, 2010

Crocant de piersici - Peach crisp

Tot cu de-ale gurii, dar n-am mai pus demult o reteta si mi-e ca trece sezonul de piersici pana ma hotarasc eu. Asa ca iata:

Vreo 4-5 piersici coapte, decojite si taiate felii, se pun intr-un vas cu marginea inalta cam de 5 cm., bine uns cu unt. Orice amestec de fructe cu sambure merge, eu am avut piersici galbene si albe, am adaugat un mango care isi dadea duhul si o mana de afine - si n-am facut rau. Total sa fie vreo 600 de gr. de fructe pentru un vas de 9/9 (25cm/25).
Acum, partea cea mai grea: se amesteca 3/4 de cana de faina cu un praf de sare si o lingura de scortisoara si 2/3 cana de zahar. 125 de gr. de unt (1 stick) cat se poate de rece, se taie bucatele mici si se amesteca in faina cat se poate de repede. Amestecul sa arate cam ca nisipul ud, nu unsuros. Eu am pus si o mana de nuca zdrobita nu foarte marunt, dar nu este absolut necesara.

Se toarna deasupra fructelor si se baga la cuptor la 375F/190C (mediu-mare) 30-35 de minute, pana ce se arameste frumos. Stiu ca-i cald, dar de-aia sunt bune cuptorasele electrice vara.

Se serveste la temperatura camerei, cu frisca sau inghetata de vanilie. Sau simplu, ca e delicios oricum o dai. E genul ala de desert traditional american la care te uiti (sau auzi de el) si zici yuck! pana ce-l incerci, dupa care iti schimbi parerea.
Si bun cand ti s-a strepezit stomacul de atatea piersici ori prea crude ori prea zemoase :D

11 comentarii:

Dan spunea...

yummy ! interesant, am salvat reteta ;)

Lola spunea...

foarte bine ai facut, si-ai face si mai bine sa o incerci acum, cat sunt piersicile in sezon. astept raportul :)

Purple Rain spunea...

Si eu o s-o execut cat de curand. pupici.

Purple Rain spunea...

Azi am facut 2, pentru ca prima s-a mancat pe nerasuflate!:) Si la cererea casei am mai facut una. Eu am facut cateva mici adaugiri: la crusta am pus si o jumate de cana de oats, un pic de sare iar peste fructe am ras si coaja de lamaie. Pupici.

Lola spunea...

Ah, trebuie sa editez, am uitat ca am pus si-o mana de nuci in crusta, si da, si-un praf de sare. Cred ca ma lasa memoria rau de tot :))
(Oats nu-mi plac, dar sunt sigura ca pentru cui ii plac adauga la crocant)

Altfel, ma bucur ca ti-a placut :)

Adelina spunea...

Draga Lola, uite deja a doua idee frumoasa pe care ne-o dai in vara asta (prima a fost vizita la Cloisters). Am pregatit desertul saptamina trecuta si a fost delicios, iar asta-seara am reluat aventura culinara (am adaugat si niste rubarba la piersici, de curiozitate - n-am mincat niciodata placinta cu rubarba desi am auzit ca e foarte buna). Toate bune si multumiri pentru desert :) O duminica placuta sa ai.

Lola spunea...

Adelina, multumesc, si voua la fel. Eu as fi vrut la plaja azi dar vremea nu coopereaza.
Ma bucur ca v-a placut reteta. :) Nici eu n-am mancat rubarba inca, o idee buna cu piersici.

Si zici ca ati fost la Cloisters? V-a placut?

Adelina spunea...

Lola, da, e minunata manastirea-muzeu, iar gradinile sint incintatoare. Mi-a placut ideea ca plantele cultivate corespund celor din tratatele si ierbarele medievale. Am fost de doua ori pina acum, iar prima oara am prins un fel de "guided tour" public extraordinar. De obicei, nu-mi place sa merg prin salile de muzee condusa de ghizi, pentru ca multi dintre ei livreaza doar clisee repetate la nesfirsit timp de cine stie citi ani. La Cloisters, insa, am avut frumoasa surpriza sa ascultam un doctorand in arta medievala vorbind timp de o ora despre multe dintre operele de arta de acolo. A fost o placere, ne-a atras atentia la multe detalii peste care cu siguranta am fi trecut altfel.

Cit despre bunatatea ta cu piersici, am constatat ieri ca rubarba adauga o tenta acrisoara delicioasa. Sint convinsa ca ti-ar placea.

Toate bune si sa speram ca weekend-ul viitor va fi mai putin innourat. Si noi vrem la plaja! :)

Unknown spunea...

care-i diferenta dintre crisp si crumble?

Lola spunea...

Adelina, faina faza cu asa ghid la Cloisters. Car despre rubarb, imi voi face curaj one day :) (nu prea-s fan placinte, dar sunt altii)

Mazi, same difference, se pare ca britanicii (si urmasii lor) zic crumble. Se folosesc ambele nume fara o distinctie clara. Cobbler e cel diferit, e cu un aluat mai gros, ca de biscuit (muffin pt dejun, cum e la KFC de ex)

Anonim spunea...

Am luat ieri 5 piersici "de Michigan", ca sa fac maine, ca mi-ai facut pofta de cand ai postat reteta asta. Trimit poza cu rezultatul :)

Related Posts with Thumbnails