duminică, martie 25, 2007

The City - SoHo


Unul din cartierele mele preferate, SoHo a fost revitalizat in ultimele decenii doar. Numele este prescurtarea lui South of Houston - Houston fiind o strada ce traverseaza orasul de la Est la Vest si care, spre mirarea multora, se pronunta "Hauston" si nu "Hiuston" ca in cazul orasului texan.

Istoria pe scurt: in anii 1800, SoHo a fost unul din cele mai elegante cartiere ale Manhattanului. Hoteluri, teatre, cazinouri si bordeluri elegante animau cartierul de-a lungul Broadway-ului. La sfarsitul secolului insa, datorita expansiunii orasului, multi locuitori se muta "uptown" si SoHo devine o zona comerciala/industriala. Tesatorii, fabrici si magazine de materiale si confectii, firme de transport raman in zona pana dupa al 2-lea razboi mondial - cand incep sa se mute in cartierele marginase, lasand cladirile imense in parasire. Din nevoi financiare si datorita lofturilor* imense cu lumina buna, un val de artisti (cu predilectie pictori) incep sa locuiasca si sa lucreze in cartier.

Si aici sa fac o paranteza despre cladirile SoHo-ului, pentru ca intr-adevar sunt deosebite. Structura lor este din fonta, care a fost folosita ca fatada decorativa cladirilor deja existente - material mai ieftin decat caramida si mult mai usor transformat in decoratii decat piatra. Si mult mai rapid. De multe ori structurile din fonta au fost vopsite sa arate ca piatra, care la vremea respectiva reprezenta o valoare arhitecturala.
Tot folosirea fontei a permis crearea ferestrelor largi, care aduc multa lumina naturala in fabricile unde se lucra la lumina lumanarilor.

Cand se descopera ca fonta nu este atat de rezistenta la foc cum se credea, se cere ca structurile de fonta sa fie intarite cu piatra. Inceteaza a mai fi folosita in constructii odata cu aparitia otelului.

Se estimeaza ca in NY sunt 250 de cladiri cu structura de fonta si marea lor majoritate se afla in SoHo.

*Loft este un apartament (camera) care se intinde pe intreaga suprafata a unui etaj. Acum 10-15 ani a devenit la moda ca lofturile sa fie remodelate de proprietari dupa bunul lor plac, cateva ziduri despartitoare fac apartamente uriase si aerisite. Priceless. :)

In 1962, SoHo este considerat de primaria NY-ului ca un cartier sub-utilizat si un proiect de demolare a cladirilor superbe dar parasite este propus pentru a face loc unei artere care sa usureze traficul spre tunelul Holland pe partea de vest, si spre podurile din partea de est. Din fericire o puternica opozitie impiedica demolarile abia in 1968 si o campanie de revitalizare a cartierului incepe. In 5 ani, SoHo devine cartier de referinta.

Datorita numarului mare de artisti din zona incep sa apara galeriile de arta. Dupa care, acum 10-15 ani incep sa apara marile case de moda care deschid magazine unul dupa altul. Micile negoturi sunt eliminate destul de rapid si o miriada de boutiquri de moda le iau locul, chiriile inzecindu-se in doar cativa ani. Din cartier boem, in doar o decada devine o comerciala mecca a orasului. Si bineinteles, puternic punct de atractie turistic.

La sud, SoHo e marginit de Canal St. - inima orasului chinez. Curand. Sper. :)

3 comentarii:

ice4you® spunea...

Multumim de inca o lectie de istorie tinuta cu poze misto :d

Corina spunea...

Si totusi exista o mare problema... se cheama "gentrification". Preturile apartamentelor/ chiriilor in Soho sunt cu mult deasupra oricarei imaginatii. Astfel incat artistii, boema si cei care au creat practic spiritul Soho-ului nu mai locuiesc de mult acolo si au fost inlocuiti cu diversi corporatisti care pot plati 5000 de dolari chirie pe luna. Astfel incat, desi unele case sunt cladiri istorice, si deci conservate, spiritul creativ al cartierului e pe cale de disparitie.

Lola spunea...

Ice, placerea e a mea :)

Corina, asa e din pacate. Pana si galeriile de arta au disparut, inlocuite fiind de magazine, dupa cum spuneam.
Pentru NY insa se pare ca aceasta evolutie este normala ori de cate ori un cartier ajunge "prea ieftin" - vezi Times Sq., Alphabet City etc.

Related Posts with Thumbnails