*Cateva extrase dintr-un articol mult mai dezvoltat, vechi de aproximativ 2 ani, pe care l-am pierdut. Am zis sa copiez aici ce tradusesem din el pentru ca, personal, mi se pare fascinant si imi explica de ce unora ne pasa ce mancam iar altora nu, sau de ce percepem gusturile in mod diferit. Si Wikipedia are ceva informatii asupra subiectului.
Explicatie despre diferentele de percepere a gustului mancarii
Se pare ca exista un component genetic al perceperii gustului mancarii, ceea ce explica de ce pentru unii aceeasi mancare nu are nici un gust iar pentru altii are un gust prea puternic, de multe ori neplacut. Practic, abilitatea gustului consta intr-un set de doua gene ale gustului si este influentata de dominanta uneia sau alteia dintre aceste gene.
Cei cu cele 2 gene in stare subdezvoltata se numesc "non-gustativi", cei cu o gena subdezvoltata si una dominanta sunt "gustativi" iar cei cu doua gene dominante sunt "super-gustativi".
In mare, un sfert din omenire este ne-gustativa, alt sfert este super-gustativa iar restul de jumatate este gustativa.
Super-gustativii au un numar semnificativ mai mare de muguri gustativi decat gustativii, iar ambele grupuri depasesc in numar pe ne-gustativi. Media generala pentru cele 3 grupuri ar fi de 96 de muguri gustativi/cm patrat pentru ne-gustativi, 184 pentru gustativi si un uimitor 425 pentru super-gustativi. Nu este de mirare atunci ca super-gustativii au tendinta sa simta gusturile mult mai puternic - dulciurile sunt mai dulci, amarul mai amar si saratul mai sarat. Se pare ca super-gustativii percep muraturile ca avand gust de amoniac si sunt cei care nu se innebunesc dupa gustul bauturilor alcoolice.
Nu numai ca multe mancaruri au gust neplacut pentru ei, dar deasemeni (pentru ca mugurii gustativi deasemenea transmit informatie despre temperatura, durere si textura) usturimea ardeiului iute sau a unui mustar puternic este de nesuportat, mancarurile foarte fierbinti sau foarte reci sunt de nemancat, mancarurile foarte grase sunt neplacute. Deci sunt cei mai selectivi cand vine vorba de mancare, foarte precisi despre ceea ce le place sau nu.
Non-gustativii vor manca aproape orice, insa fara sa le placa sau displaca in mod deosebit vreun gust.
Gustativii, cel mai putin omogen grup, variaza in mare masura in ceea ce le place sau displace, dar in mare sunt cei care gasesc placere in cele mai multe din mancaruri.
Personal ma consider in grupul gustativilor aproape de limita super-gustativilor. Nu-s curioasa sa imi numar si mugurii gustativi, sunt fericita si fara sa stiu cati am. :)
Ulf
Acum o zi
2 comentarii:
Eu: gustativ spre supergustativ :)))
Cristi, cred ca e cazul oricarui gurmand - putem sa ne bucuram de majoritatea gusturilor si le simtim cu mai mare acuratete decat "ceilalti" :)
Trimiteți un comentariu