De cativa ani, unul din cele mai importante (pentru gurmanzi) evenimente din oras este un asa numit Block Party care are ca tema centrala barbecue. Este un eveniment fundraiser (ceea ce scuza preturile invers proportionale cu micimea portiilor) si reuseste sa creeze o ingramadeala de 150.000 de oameni pe o portiune care initial era de o strada, acum doua, de-a lungul a 2 laturi ale parcului Madison Sq. (acolo unde este Shake Shack).
Sunt prezente toate stilurile de BBQ american - pulled pork (pulpe sau jumatati de porc gatite si apoi "trase" in suvite subtiri, din care se face un sandvis care se serveste cu sosul BBQ al casei - care, dupa regiune poate fi bazat pe otet sau pe rosii), carnati, coaste de porc si de vita, brisket.
Deasemeni, sunt reprezentate toate zonele/statele de majora importanta in lumea BBQ-ului: Texas, St. Louis, Kansas, Mississippi, Tennesse, Alabama si Carolinele (South si North). Are si NY-ul reprezentatii sai. Majoritatea participantilor sunt pitmasters premiati la concursuri ce se tin anual si numele lor este cunoscut oricui este interesat de arta carnii pe gratar.
Pentru evenimentul din NY pregatirile incep din seara de vineri, cand strazile sunt aliniate cu gratare si "pits", (care sunt mai mult decat gratare: sunt monstruozitati de aparate inchise, cu controale de temperatura sofisticate).
Carnea este masata, pudrata, adica asezonata si pusa la gatit si afumat (dupa caz) pentru urmatoarele 12 ore+. Sambata si duminica de la 11 la 7 trebuie sa hraneasca multimea care sta la cozi si de 45 de minute pentru o portie mica de deliciu rar in orasul nostru. (Nu ca nu se gaseste BBQ, dar e de cele mai multe ori mediocru spre acceptabil).
Daca as si reusi sa ajung pe-acolo in timpul zilei, v-as arata si mancarea. Dar poate mai bine ca nu, huh? :D
pe drum
Acum 5 zile
5 comentarii:
Din enumerarea statelor, sa inteleg ca in general sudistii sint recunoscuti ca fiind mari grataragii?
arata destul de bine :D
as participa si eu :P
P.S: Ma treci si pe mine la blogroll ? Astept raspuns pe blog/e-mail sau pe mess :)
Cristi, cam da. Probabil unde au vreme frumoasa mai tot anul si deci timp sa experimenteze :D
Anddrey, bun sosit in sarba. Mai vedem ;)
foarte interesant..pentru mine unul mai ales prin inedit...caci de omorat nu ma omor deloc pentru gratar...Mi se parea fi un subiect inventat de catre barbati cand se-ntalnesc sotiile la o barfa si ei saracii trebe sa discute despre ceva 'intelectual'...si si-au gasit sa barfeasca cateva zabrele din sarma pe care ard cu nepasare sunci grase de mai stiu eu ce animale paroase..:))))
glumesc, fireste, oricum in afara de pui dar nu oricum si vita, dar numa' argentiniana eu nu stiu ce-i ala gratar...Aaa, si niste scrumbii ( http://www.flickr.com/photos/tonica/2474847031/in/set-72157600648414255/ ) dar aici deja-i alt subiect de discutie..:))
Toni, BBQ-ul american este foarte diferit de ce stim noi ca "gratar" in Ro. Care e carne fripta pe gratar, de cele mai multe ori si aia facuta incorect.
Revin cu poze ;)
Trimiteți un comentariu