duminică, iunie 28, 2009

Washington Sq. Park

Candva (1600) pamant arabil, apoi cimitir (1797-1825), apoi o piazzeta pentru parazi militare (de unde numele de Washington Square).
Daca pe vremea cand era cimitir era considerat "inafara orasului", pe la 1830 devine unul din cele mai elegante cartiere. In 1889 primeste un arc de triumf construit din lemn si ghips care are atat succes la public incat este refacut in marmura. Nu este grandios, are doar 23 de metri inaltime - dar e-al nostru. :)
De-a lungul istoriei a fost folosit intr-un fel sau altul pentru evenimente politice - de la parazi si evenimente pana la discursuri si proteste, cat si pentru desfasurari culturale - de obicei sub forma de concerte improvizate. La acelasi moment dat poti gasi pe diferite alei, diferite stiluri muzicale: jazz, blues, folk...
O ramasita a anilor "salbatici" de acum 2-3 decade, isi formase o reputatie proasta ca loc de targuit droguri si "casa" a consumatorilor lor - mai ales pe vreme de seara. Aud ca inca se mai deal-uieste, dar personal nu m-am intalnit cu ofertanti nici inainte si nici dupa renovare.
Ramasita a vremurilor trecute, se estimeaza ca 20.000 de morminte exista inca dedesubt.
Alt aspect trist al istoriei sale: este "gazda" unui ulm celebru in istoria orasului, Ulmul Spanzuratului. Desi nu exista dovezi, legenda spune ca este copacul unde erau spanzurati tradatorii pe vremea razboiului de independenta.
Dupa ani si ani de incercari futile de a "curata" parcul, acum doi ani a intrat in renovari. Rezultatul nu e spectaculos dar o schimbare se vede. Fantana i-a fost reconstruita in alta locatie, piazzeta centrala a fost modificata.
Desi renovarea a fost (si mai este) oarecum controversata, parcul ramane un loc unde oricand se intampla cate ceva. Artisti ai strazii isi fac veacul aici mai in fiecare seara. In seara asta de sambata, un grup de 4 ne-au amuzat cumplit cu glume, ceva acrobatii si un ritm care nu aveam habar ca poate fi atat de profesionist batut la galeti de plastic.
In alte locuri, o cantareata de blues cu o voce absolut fantastica, un jongleur/inghititor de sabii, un grup folk... si multa-multa lume care vine sa-i admire.
Si ca intotdeauna, extra poze aici.
**** trivia - WSq Park in filme ****
In "I am Legend", casa lui Will Smith este pe una din laturile parcului.
Mesele de sah ale parcului au "jucat" in "Searching for Bobby Fisher".
In "August Rush", este locul unde tatal si fiul canta impreuna.

3 comentarii:

Flavius Ţerbea spunea...

Ne-ai dus sa-l vizitam! :) E foarte faina zona unde se afla micutul arc de triumf.

Lola spunea...

Dar nu ca e mai fain fara briz-brizurile alea de constructii? :D

Anonim spunea...

ceea ce I was privire pentru, multumesc

Related Posts with Thumbnails