sâmbătă, iulie 25, 2009

Parcul suspendat



Un alt exemplu de istorie paraginita readusa la viata intr-un mod cat se poate de placut.
The High Line - o linie de tren construita in 1930 deasupra nivelului strazii (la doar 10 metri inaltime) pentru a elibera traficul de trenurile de marfa de pe partea de vest a orasului, a fost abandonata in 1980. Intre timp, ingradita si neaccesibila publicului a fost acoperita de buruieni si a cazut in paragina. In 2000, un fotograf ii face cateva poze si prezinta lumii farmecul unei gradini salbatice - urmarea fiind ca asociatia numita Friends of the High Line (constituita doar cu un an in urma) incepe sa aiba ceva succes in strangerea fondurilor necesare transformarii ruinei intr-un parc.

Si astfel, in iunie a.c. s-a deschis The High Line, deocamdata doar din punctul ei cel mai de sud (Gansevoort St. in Meatpacking District) pana la 20th St. Linia continua pana la 34th St. si se spera ca si restul sa fie reconstruit.

Cu vedere la Hudson River pe o parte si la Manhattan pe partea cealalta, mai o iarba (au facut o treaba excelenta in a pastra ideea de gradina salbatica) - mai o floare de camp sau un pomisor, cu sezlonguri sau banci construite din lemn, the High Line ofera ocazia unei plimbari placute. Partea lui de sud ofera un loc minunat pentru a privi un apus de soare, iar seara este luminat discret.

Si uite-asa s-a mai imbogatit Manhattanul cu inca un parc*.

*una din cele mai gresite imagini care le ofera NYC ar fi ca este un oras de beton si sticla, caruia ii lipseste verdeata. In realitate, are 1.700 de parcuri.

3 comentarii:

tonica spunea...

mi-o placut tare nu numai ce-au facut omuletii aceia dintr-acel ceva, dar mi-or placut si fotografiile...:)
Inspirata plimbare..:)

Lola spunea...

Venind de la tine e un mare compliment, Toni :) M-ai binedispus si aveam nevoie, multumesc.

Cristi spunea...

Supertare, cam asta inseamna sa traiesti intr-un oras viu.
Imi dau seama si ca asta a fost unul dintre (multele) motive care m-au indemnat sa ma mut in Dublin. In Bucuresti era totul mort, extrem de putine initiative de acest fel, sute de proiecte facute de arhitecti si atit, in rest nimic-nimic-nimic.
Si in Dublin se misca bine de tot treaba cu astfel de initiative, in ciuda recesiunii se fac/schimba/modernizeaza mereu tot felul de lucruri pentru viata omului normal.

Related Posts with Thumbnails