luni, mai 24, 2010

The Cloisters

Alt loc unde mi-au trebuit ani sa ajung - si ce bucurie ca am reusit :)
Parte din Metropolitan Museum of Art (adica platesti o data si poti vizita atat Met-ul cat si The Cloisters, asta daca te tin picioarele sa faci asta intr-o singura zi) insa situate in nordul Manhattan-ului, The Cloisters prezinta peste 5000 de exponate de arta medievala, marea majoritate provenind din Franta, Italia, Spania si Germania secolelor XII-XV.

Cladirea in sine este superba, situata pe un deal cu vederi la rau, cu o insiruire de camere care nu te lasa sa te pierzi, inconjurand o mica gradina care imbina flori si pomi fructiferi cu ierburi pentru gatit. O alta gradina, si mai mica, este inconjurata de arcade care adapostesc o cafenea unde poti petrece ceva timp intr-o liniste aproape... well... monahala :D Cea mai mare dintre curtile interioare are o fantana arteziana iar cea mai mica este si cea mai austera, lasandu-te sa iti indrepti atentia asupra coloanelor - fiecare diferita de cealalta si toate superbe.
Contine parti din 5 manastiri europene si a fost construita in asa fel incat sa reprezinte pe fiecare in parte (cu gradinile aferente), in acelasi timp pastrand o cursivitate geniala.

Oriunde te uiti, inauntru sau afara, sunt exponate care mai de care mai interesante. Fie ca doar coloane sau mici fragmente sculptate in piatra, la fiecare cativa pasi esti indemnat la contemplare. Unul din cele mai frumoase muzee vazute, categoric.

Am facut foarte multe fotografii, n-am rezistat sa nu. Si ma tot uit la ele de-atunci, si vreau sa merg iar la Cloisters caci am petrecut mai putin de doua ore acolo si simt ca e nevoie de mult mai mult timp. Din exponatele preferate: primul set complet de carti de joc (aparent nefolosit), tapiteriile cu Vanatoarea Unicornului, statuia Sf. Mihail, busturile germane (care la vremea respectiva erau la moda sa fie folosite ca vase care sa contina craniul decedatei), tapiteriile si ferestrele. Si mai tot din ce am vazut, de fapt.

Sper sa aveti rabdare sa va uitati cu atentie la ele si sper sa va placa si voua la fel de mult cum imi plac mie. Si poate vreodata veti vizita The Cloisters, merita.

4 comentarii:

Dana spunea...

Foarte interesanta vizita. Sper sa te intorci in curand pentru o noua vizita; astep cu mult interes urmarea.

Adelina spunea...

Salut Lola. Extraordinar blogul tau, iar fotografiile sint delicioase (de multe ori, la propriu!) Multumiri pentru pozele de la Cloisters. De multa vreme ne propunem sa ajungem acolo si, acum, chiar ne-ai dat un imbold serios!

Numai bine! Inca o data, splendide fotografii si frumoase teme de discutie.

Lola spunea...

Dana, si eu astept cu nerabdare. Sper sa nu-mi mai ia decade :))

Adelina, multumesc pentru aprecieri. Sper sa ajungeti la Cloisters cat de curand si sper sa va placa la fel de mult cum ne-a placut noua. Sa nu evitati micutul magazin de la intrare, noi ne-am uitat un minut si am zis ca mai trecem la plecare si era prea tarziu. Chestii interesante si pe-acolo.

Miju spunea...

interesant cum au adunat toate astea intr-un muzeu din america, unde la inceputul goticului nu erau cai

mi-a placut mult atentia pe care ai dat-o detaliilor si cum toate astea au ajuns in poze :)

Related Posts with Thumbnails