marți, septembrie 21, 2010

San Genaro Festival



Pentru 11 zile in septembrie, unul din cele mai vestite evenimente in oras este sarbatoarea lui San Genaro. Tinuta in Little Italy (ce-a mai ramas din ea, cele cateva strazi intre Chinatown si Soho de-a lungul strazii Mulberry) este vestita nu numai pentru insemnatatea care o are pentru italieni dar si pentru multimile de oameni care le atrage. De ce? pai sa vedem: restaurantele au voie sa-si mareasca terasele inzecit de la cele 3-4 mese ce le au pe trotuar de obicei; gasesti mai orice se gaseste la un balci: jocuri, inghititori de sabii si femeia elefant (si da, inca mai exista lume care da $2 sa le vada), mancare (mai mult sau mai putin traditionala), bautura "la metru" (si pastrezi paharul) si bineinteles si pe Sfantul Genaro il gasesti, alaturi de care sunt matanii in toate culorile curcubeului (chiar si in forma de inimioare roz) si statuete religioase.

Meniul traditional este format din carnatii italieni cu ceapa si ardei gras calite (prezenti multiplu la orice targ de strada), zeppole (mici gogosele), bracciole, ardei si vinete umplute (deloc asemanatoare cu ce stim noi), pizza etc. S-au strecurat si columbienii cu vita gen pastrama si porumb pe jar. Cofetariile s-au desfasurat din plin cu importuri cat si cu produsele casei. Un magazin faimos a facut un meniu fusion italo-chinez (apropos de Mica Italie fiind "inghitita" de Chinatown) dar la preturi de au cam stat cu mainile in san, pe cand altii nu pridideau cu comenzile.

Am incercat 2 feluri de scoici, pizza de la Motorino (alta pizzarie relativ noua dar care face pizza pe stil napolitan) - o Margherita cu Soppressata iute iar desertul l-am trecut cu vederea ( e totusi zona extraordinar de turistica si nu trimit pe nimeni sa manance in Little Italy). Exista gelato mai bun in alte locuri.

In concluzie, San Genaro poate fi distractiv cam o data la 10 ani. Cam atat iti trebuie sa uiti inghesuiala :D A meritat multe poze insa.


5 comentarii:

The Fly spunea...

De ce spui ca n-a mai ramas mare lucru din Little Italy? E inghitita de celelalte cartiere? :)

Miju spunea...

cu ce-s umnpluti ardeii aia? ok, banuiam ca nu-s ca ardeii nostri umpluti, cu carne, mai stiu si ardei umpluti cu pasta de branza de vaci, da astia arata ciudat..

vreun fel de pesto?

Lola spunea...

Fly, cum ziceam, incet-incet a fost inghitita de Chinatown. Adevarata Mica Italie acum e in Arthur Ave. in the Bronx (remember A Bronx Tale?).

Mijule, arata dezgustator, nu ciudat. Nu pot decat sa ghicesc ca e pesmet ala (umed de la umplutura) dar cu ce sunt umpluti nu stiu si sincer, nici nu vreau sa aflu. Cum spuneam, 99% din mancarea italiana in zonele turistice o gasesc absolut revoltatoare.

Miju spunea...

si mie mi se parea a fi ceva pesmet 'fat soaked' in ardeii aia, da' am zis ca cine stie ce pot ascunde sub asa infatisare. ia sa pun eu de niste ardei umpluti cu muuult sos rosu

Lola spunea...

asa, asa, ia pune. si pune si pe blog. :D

Related Posts with Thumbnails