marți, septembrie 28, 2010

Tiganii care au innebunit NY-ul

Concert de muzica tiganeasca in Central Park?

In primul rand sa explic ca, pe langa faptul ca newyorkerii sunt mai deschisi catre diversitate etnica, exista diverse institutii, centre culturale si societati care arata acelasi interes pentru muzica etnica tiganeasca cat pentru muzica clasica. Sa nu intram in politici si polemici - vorba e ca am fost la concertul de duminica si nu ne pare rau absolut deloc, ci dimpotriva.
Asa ca hai sa vorbim muzica si sa lasam controversiile deoparte cateva minute. Linkurile din text va duc la mici fragmente filmate - nici unul nu e mai lung de un minut si eu zic ca merita. Iar cei ce ati zis ca veniti si n-ati venit, sa va para foaaaaarte rau. :)

Concertul anuntat ca "Black Sea Roma Festival - A Celebration of Gypsy Music from Romania, Turkey, Ukraine & Bulgaria" cu 4 formatii participante: Yuri Yukanov din Bulgaria, Tecsoi Banda din Ucraina, Selim Sesler - un faimos clarinetist din Turcia care a insotit The New York Gypsy All-Stars si Mahala Rai Banda din Romania. In pauze, muzica tiganeasca inregistrata international de DJs Wonderlust, doua tinere DJ din Helsinki.

Yuri Yukanov a cantat o muzica cu tente evident turcesti. Lumea a ascultat cuminte, unii au dansat in cerc, dragut. Tecsoi Banda a cantat melodii cu influente unguresti, romanesti, slovace, rusesti si, acompaniati de un american care studiaza muzica tiganeasca internationala de peste 2 decenii, evreiesti.
The New York Gypsy All-Stars a cantat o muzica tiganeasca cu influente clare de jazz, cu un clarinetist senzational care a cantat aproape la fel de bine ca Selim Sesler. Au facut un duet fantastic si deja au trezit un pic audienta. Excelenti si de pus pe i-poade.

Ce a innebunit audienta a fost Mahala Rai Banda. De la intrarea in scena si pana la final au fost extraordinari. O energie fantastica, muzica influentata mai mult de rock decat de orice altceva, au reusit un concert care a lasat pe toata lumea extrem de entuziasmata. S-a dansat in draci, s-a tipat si aplaudat cat s-a putut si nici macar n-au avut dansatoare din buric. Si ma doare sufletul sa spun asta, dar atmosfera a fost mult mai distractiva de la concertul Phoenix de acum cativa ani (cand s-a stat pe scaune la mese de restaurant). Au fost cateva solo-uri de nota 10 absolut si au sfarsit cu Ciocarlia - sa mai comentez?
O sa spun doar bravo lor si multumesc pentru participare. A fost superlativ si sper sa-i mai vedem la New York.

*din pacate inregistrarile cu ei au sunetul foarte defectuos (dati volumul mai mic), dar poate va da o idee de atmosfera.



19 comentarii:

alina spunea...

Da, americanii au mare deschidere pentru diversitate si la concertul asta s-a vazut ce bucurie copilareasca de-a dreptul contagioasa au la o astfel de manifestare. Atmosfera a fost excelenta si cred ca nici ploaia de-ar fi venit, nu ne-ar fi trimis acasa.

Marian spunea...

Muzica lui "The New York Gypsy All-Stars" a fost foarte "fusion": tiganeasca (evident) cu jazz, dub, flamenco, etc

Lola spunea...

Alina, numai daca era vreo tornada :D
Ia zi, pe unde erai tu in multime?

Marian, cred ca toate formatiile au avut ceva fusion, mai mult (NY All-stars) sau mai putin (Yuri Yukanov). Si Mahala Rai are pop-rock-jazzy - nu ti s-a parut?

Anonim spunea...

Muzica tiganeasca fara tambal??? Trist...

The Fly spunea...

Ok, cu riscul sa-mi atrag tot felul de sudalme, de a fi facut rasist si incuiat la minte etc, eu spun ca daca si in Central Park fuckin' NY dau peste asemenea culori si sunete, imi introduc toate cele...ma gandeam ca daca ma mut acolo scap de astia....

Lola spunea...

Anon, Mahala Rai nu a avut tambal (si nici nu s-ar fi potrivit cu muzica lor). Aia e, a fost un fel de muzica tiganeasca, nu chiar genul la care ne gandim noi cand auzim termenul.

Fly, nu scapi. Ba din contra, vei avea de-a face si cu indieni/bangladeshi/pakistani, toate natiile din America de Sud si Centrala, Africa plus bastinasii care au si ei hoti, mincinosi, puturosi si nesimtiti.
Crezi ca poti? :D

Anonim spunea...

Apropos de culori si NYC, 90% din tigani s-ar incadra cu succes la categoria albi.
In NYC, albii sint un pic mai putin de 50% din populatie. Restul, cum zicea Lola, colorati din america de sud si centrala (cu sange nativ din plin, ca sa nu aiba cineva impresia ca peruan/mexican/dominican egal spaniol), din asia, din africa (recenti sau de multe generatii).

Si daca cumva ai pica si pe evrei, ai pus-o. Jumate din albi sint evrei.

Deci albi da' nu evrei raman vreo 20-25%.

The Fly spunea...

Absolut, nu asta era ideea, ci faptul ca sunt satul de tiganii din Romania, de popularizarea lor excesiva de aici (stiri, seriale, muzica lor de rahat...totul e cu si despre tigani). Imi spunea cineva pe Facebook ieri ca manelele si muzica tiganeasca sunt chestii diferite... Mda, or fi, pur tehnic vorbind, dar sanki, astora de va place muzica tiganeasca va si vad cum la un moment scapati si clasicul "eeee hai, ca mergea si o manea asa, la o petrecere..." pentru ca in final sa va dovediti manelisti convinsi...:))
Deci eu unul personal, vorba lui Mircea Badea, caruia ii dau dreptate totala, nu mai pot cu tiganii si, for the love of god, niciodata nu am priceput ce e asa fascinant la rasa asta. Cikalaka ciki cea.

Miju spunea...

generalizezi usor, Fly... ori esti prea tanar si grabit
daca mi-ai vedea un playlist din masina pe care am scris, la inghesuiala si rammstein si ternipe, oare cum m-ai cataloga?

Lola, faine concerte ai mai prins :)
off topic: nu apuc sa fac ardeii aia umpluti, ca-s tot plecat :D

The Fly spunea...

Uite cum vad eu..In Romania, din vezi-doamne discriminarea tiganilor s-a ajuns la o popularizare intensiva a lor. Am avut un coleg bun in facultate, tigan, era un baiat deosebit. Nu am nimic cu aia care se nasc tigani, ci cu cei care ne polueaza la tv, la radio, aia care put si vorbesc tare pe strada, aia care fac scandaluri cu sabii si topoare, aia care cersesc prin Europa (cauza din care eu, cand ma prezint unui strain si ii spun ca sunt roman, primul lui gand e ca-s un boschetar). Da da stiu, din astia sunt si romani, etc. Asa e. Repet, eu am o pb. in primul rand cu promovarea intensiva a tot ceea ce tine de tigani. Faptul ca au ajuns sa se manifeste si in Central Park NY personal am luat-o ca pe o insulta si o intinare. Cam atat.

Lola spunea...

Nu esti singurul care a luat-o ca o insulta (intinare? ce-a intinat? mandria cuiva?). Crede-ma ca sunt extrem de anti-manele (am aflat ca in lumea muzicii se numesc manele-pop astea de nu ne plac noua) si chiar inainte de concert vorbeam ca daca incep cu manele-pop plecam si asta e, in fond ce pierdem. Si gresesti cand spui ca celor carora le place muzica lautareasca mai lasa si cate o manea - personal fac alergie, nici vorba. Surprinzator din partea ta pentru ca esti muzician si ma asteptam sa fii foarte deschis oricarei muzici - dar banuiesc ca ai doar "felia" ta :))
Referitor la "problema tiganilor" trebuie sa fii constient ca ea nu va trece pana cand nu vor fi integrati in societate - asa cum sunt aici si in alte tari, la modul de nu-i distingi de restul populatiei. Iar integrarea asta nu se va intampla peste noapte si doar pentru ca asa vrem noi, ci e un proces lung si nu usor. In fond, daca stai sa te gandesti, e vorba de asimilarea unei culturi (care buna sau rea, este o cultura).

Ce te priveste pe tine este sa fii un pic mai deschis daca vrei sa traiesti in NY.

In rest... cum i-am raspuns si lui Toni pe flickr: cateodata un concert de muzica tiganeasca este doar un concert de muzica.

Marian spunea...

" Mda, or fi, pur tehnic vorbind, dar sanki, astora de va place muzica tiganeasca va si vad cum la un moment scapati si clasicul "eeee hai, ca mergea si o manea asa, la o petrecere..." pentru ca in final sa va dovediti manelisti convinsi...:)) "

Wrong! Urasc manelele si ma bucur foarte mult ca in SUA nu trebuie sa asculti manelele vecinului (am avut parte de asta, din nefericire, cand am stat in Bucuresti).
Cand m-am dus la concert mi-a fost un pic frica ca or sa insereze si cate o manea. Ei bine, mi-a fost frica degeaba!
Si nu, manelele nu merg deloc, in nici un context, nici macar la o petrecere.

alina spunea...

Sunt de acord cu Micky la punctul cu deschiderea pentru muzica.
Daca aveai ureche muzicala si destula toleranta ca sa ajungi pana la concert, cred ca era imposibil sa nu iti placa ce auzi, pentru ca muzica era un fusion bazat pe muzica traditionala tiganeasca si suna foarte bine. Toate formatiile prezente au avut ceva specific, eu m-am mirat ca am stat acolo jumatate de zi si nu m-am plictisit insa asta e adevarul.
Problema tiganilor in Europa e una iar muzica e alta.
Tiganii nu au statornicie pe un pamant anume insa traditii, istorie si muzica au si nu poti pune egal la toate astea cu manele si gata.

The Fly spunea...

Lola, sunt un fan al ironiei fine, prin urmare o apreciez chiar si cand mi-e adresata. Nu sunt muzician, stii foarte bine, muzica la mine e doar la nivel de hobby. Eu spun ca sunt satul de tiganisme, in timp ce voi traiti la NY si pentru voi astea reprezinta o combinatie de inedit si de repunere in contact cu balcanismele si indienismele cu care ati crescut. Intinarea la care ma refeream, din punct de vedere pur personal, desigur, e mai degraba o demitizare a unui loc care mi-a placut la nebunie, Central Park. Ideea ca acolo se tin concerte tiganesti ma oripileaza si nicio alta teorie frumos cosmetizata in cuvintele voastre (corecte, pana la urma) nu-mi poate sterge aceasta impresie.
Dar, in fine, NY e un amaglam etnic si cultural, un simbol al tolerantei, bla bla, asa ca ok, hai sa fie si cu tigani, n-avem ce face.

Lola spunea...

Chiar nu a fost nici umbra de ironie in afirmatia mea. Canti la chitara, ai opinii despre muzica foarte bine formulate, ai scris si-o carte-doua tot legata de muzica... in cartea mea este mai mult decat un hobby. Te pricepi la muzica? cica da.

Iubesc Central Park si multe magarii se intampla pe-acolo, nimic nu-l intineste. Mai ales un concert care a placut multora. Faptul ca-l intineste pentru tine e problema ta, eu zic ca daca facem un poll in NY nimeni altcineva n-o sa-l considere intinat de concertul de duminica.
Vrei sa stii ce ma enerveaza pe mine cel mai tare in Romania? ca (pe langa manele) nu aveti nimic impotriva muzicii spaniole. Vezi, eu am o problema cu asta (dar e problema mea si admit asta).

Intelege ca nu ne-am dus la concertul asta sa ne regasim radacinile. Putea fi muzica indiana. Sau nepaleza. Ineditul consta in faptul ca muzica tiganeasca nu prea auzi, nicidecum ca ne e noua dor.

Si in ultima fraza ai inteles ideea. "Bla-bla" ii include si pe tigani.

rodica spunea...

Eu iubesc muzica tiganeasca adevarata, pacat ca s-a dus vremea ei. Pentru mine, ce au cantat astia la concert tot manea se numeste, imi pare rau :( ma rog, in afara de Ciocarlia, care numai tiganeasca nu e :)

Nimic din ce am auzit pana acum, adevarat ca doar pe youtube, nu se compara cu asta:
http://www.youtube.com/watch?v=Rbp_ddCPJHU&feature=related

sau cu asta, care cred ca e mai nou, eu nu-l tin minte din copilaria mea.
http://www.youtube.com/watch?v=WSzMCUVuQo0

amalia spunea...

mi-ar fi placut sa fiu la concert.

eu cred ca tigatii care fac asemenea muzica nu au nimic de a face cu tiganii care cersesc in Europa. Primii isi urmeaza un talent si o pasiune, ceilalti nu fac absolut nimic. Numai intamplarea ii pune in acelasi grup etnic, dupa parerea mea.

as asculta oricand muzica despre care ne-ai povestit, Lola, pentru ca e vie si pitoreasca.

Lola spunea...

Rodica, "maneaua" e discutabila, practic mai toate cantecele tiganesti sunt considerate manele. fenomenul care ne repugna noua atat de mult in lumea muzicii se cheama manea-pop. astia au cantat manea-rock.
Altfel ce sa mai spun, nu mai am argumente. Pana la urma vorba e ca noua, cei care am fost la concert, ne-a placut.

Amalia, exact. Energia care au avut-o nu a avut nimic de-a face cu lamentarile la care te astepti cand te gandesti la muzica tiganeasca.

Andrea S. spunea...

Eu nu inteleg de ce nu poate fi un concert de muzica-privit si analizat doar ca un concert de muzica.Ce iar nu inteleg este de ce trebuie cineva integrat cu suurle si turle...si eu m-am integrat in Germania fara sa stea cineva dupa mine...am facut-o pentru ca asta am ales. Cind o sa incetam sa ii vedem altfel decit pe noi...cind o sa le dam mai putina importanta intelegind ca au aceleasi drepturi si obligatii ca si mine...atunci vor fi integrati!
Eu cred insa ca exista in lumea asta mare- anumite "grupari" care nu vor sa se integreze...de altfel se spune ca atacul este cea mai buna aparare ;)- ei pe astia pot trece 2000 de ani si nu ii va integra NIMENI !

Related Posts with Thumbnails