Ieri am facut o ciorba de salata - grozava, o fac cu omleta (multa) si o mai si dreg cu un ou, si multa ceapa verde si patrunjel si nu poate lipsi un pic de costita. Si cu toate astea, pofta a fost mare.
In schimb, mananc aproape saptamanal o supa orientala - fie ea japoneza sau vietnameza. Nu prea ma omor cu cele chinezesti, au prea mult cornstarch in ele. Dintre preferatele mele: Canh Hai Long Vuong - sau mai simplu, Seafood and Vegetable Soup. (in poza)
O zeama de vita (des intalnita la supele vietnameze ca baza pentru multe supe si care nu e facuta doar din oase, ci din 3 feluri de carne plus ceapa intraga prajita pe gratar si alte legume si mirodenii) in care sunt cateva cubulete de rosii, cateva betigase de telina, teci de snow peas, ceapa verde si cateva frunze de varza chinezeasca, plus o abundenta de creveti, carne de crab (real, not fake), cateva felii de fish cake si cateva jumatati de fish balls, bucatele de sepie din belsug... si uite cum s-a umplut un castron suficient pentru 2 persoane (si asta e cel "small" - au si un "large" dar cred ca doar castronul e mai mare. ok, si poate cateva linguri de supa in plus, dar who cares? cea mica e mai mult decat de-ajuns) si e doar $7.50
Daca mai pui si cateva picaturi de
Sriracha sauce, e si mai buna. (La fiecare masa e o tava cu sosuri pentru condimentarea mancarii dupa gust - Sriracha, plum, fish, chili sauce). Sriracha e bun de avut acasa pentru orice vrei sa condimentezi, merge si pe pizza.
Cealalta preferata de la vietnamezi este Pho (pronuntata cumva intre "fa" si "fo") care practic indica o supa cu taitei de orez. Sunt peste 10 feluri de pho, marea diferenta fiind carnea folosita. La vietnamezi pho e o supa care se mananca la micul dejun, la pranz sau la cina, dupa cum iti vine. E o masa in sine, rar mai e loc de altceva dupa un bol de pho. Deasemeni mi s-a spus ca pho ca in Vietnam nu se gaseste in State - si sursa e de incredere. Dar si asa e delicioasa, mai ales intr-o zi ploioasa - nu stiu de ce, dar nimic nu e mai bun decat un bol de pho cand ploua.
Preferata noastra e cea de vita cu de toate - sunt 6 feluri de carne de vita, incluzand si burta (taiata la fel de fin ca si taiteii) si tendon (mmmm...) Baza e aceeasi supa de vita cu ceva frunze care seamana cu spanacul (dar nu-s) si ceapa verde. La masa se prezinta cu o farfurioara cu bean sprouts, frunze de menta sau busuioc si lamaie - si-o asezoneaza fiecare dupa gust. In alt bol mic se pune plum sauce, dipping sauce pentru carne. Iarasi, chestie de gust. Un pho costa $4-5.
In NY cea mai buna supa cu seafood este la Nha Trang Centre (C-town, on Centre St. 1 short block from Canal), care fac si un pho decent si cel mai bun salt & pepper shrimp in oras. Ultima data cand am fost insa am incercat
soft shell crabs pentru ca-s in sezon.
Pentru Pho mai mergem la Nam Son - 245 Grand St. - care deasemeni au niste shrimp spring rolls (triunghiulare) dementiale si de negasit in alte restaurante, sau un fel de tocana de vita (stewed beef cubes with bread - $4.50) care e cea mai buna varianta ce-am avut-o vreodata. In general, ambele restaurante sunt solide calitativ. (Supa de seafood la Nam Son e complet diferita decat la Nha Trang si a fost o mare dezamagire pentru noi. In acelasi fel cum tocana de vita de la Nam Som nu sufera comparatie.)
Si despre supele japoneze altadata.
Un comentariu:
ma pregateam sa depun o plangere la mine pe blog ca nu gasesc supe bune pe aici dar am zis sa dau un search la tine intai.
o sa caut sa incerc ce ai scris pe aici cu toate ca nu imi inspira incredere din poze dar cine stie..
Trimiteți un comentariu