joi, noiembrie 09, 2006

Food - American Pie (reloaded)

Postul de acum cateva zile care a disparut in mod misterios. Somebody ate my pie?
Dupa cum am promis, placinta mea cu mere, stil american.






Pentru foi:
2 1/2 cani faina
225 gr. unt
o lingurita sare
o lingurita zahar
4-6 linguri apa rece (pusa la gheata rece)

Untul se taie in 8 bucati si se da la frigider. Se amesteca ingredientele uscate intr-un castron mare. Se adauga untul rece si se incorporeaza cu un pastry blender (sau o furculita); amestecul trebuie sa aibe textura malaiului, cu bucatele mici de unt prin el.

Se adauga 2 linguri de apa in ploaie si se amesteca bine. Se repeta cu inca 2 linguri de apa. Daca, prinsa in mana, coca se tine impreuna, e gata. Daca e inca sfaramicioasa se mai adauga cate o lingura cu apa rece pana cand se strange. Se rastoarna pe un fund de lemn, se imparte in 2 si se formeaza 2 discuri de aprox. 10-12 cm in diametru, care se infasoara in folie de plastic si de dau la frigider cel putin o ora.

Dar fiind ca foaia e bazata pe unt, se lucreaza repede cu ea. E pretentioasa dar e delicioasa, merita atentia.

Umplutura - 4-5 mere mari
o lingurita scortisoara
1/4 lingurita nucsoara
1/8 lingurita sare
4 linguri cu zahar
3 linguri rase cu faina

Se curata merele, se taie bucatele, se amesteca celelalte ingrediente in mere.

Se unge o tava de placinta cu unt. Se scoate unul din discurile de coca de la frigider, se intinde cu sucitorul cat sa aibe 2-3 mm grosime. Se aseaza in tava, si se taie marginile lasand cam un cm mai mult decat marginea tavii. Se pune umplutura, se presara bucatelele de unt deasupra, si se intinde si al doilea disc de coca, cu care se acopera. Marginile se taie la aceeasi lungime cu prima foaie si prinzandu-le impreuna, se indoaie inauntru. Se preseaza cu degetele sau o furculita de jur imprejur. Se da la frigider 15 minute.

Intre timp se amesteca un galbenus de ou cu o lingura de lapte sau caimac.

Se incinge cuptorul la 425 F/220 C. Se taie foaia de deasupra in 4 locuri (ca sa iasa aburul). Se unge cu galbenus de ou si se poate decora cu eventualele resturi de coca. Se coace 25 de min, dupa care se micsoreaza temperatura cuptorului la 325 F/165 C si se mai coace 25-30 de minute pana cand e frumos aurita. Se lasa la racit inainte de a se taia.

Buna rau cu inghetata de vanilie.

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails