miercuri, iulie 25, 2007

Floare de ananas


OK, e doar o prajitura in genul tortului de mere, doar ca un pic mai... evoluata.

Ii zice "upside down cake".











- Un ananas proaspat
- 1/2 cana visine scurse foarte bine (sau visine uscate reconstituite) taiate marunt
- 1 cana de faina de prajituri* (sau 1 cana faina normala + 2 linguri de amidon + 1/2 lingurita de praf de copt se dau prin sita de cateva ori, mai asa, spre 10 ori)
- 1 1/2 lingurite praf de copt
- 1 1/4 cani de zahar (impartit in 1/2 de cana si 3/4 cana)
- 12 linguri de unt la temperatura camerei (180 gr)
- 2-4 linguri de zahar maro
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 2 oua mari
- 6 linguri lapte

Intr-o tigaie mare(sau cratita nu foarte adanca) se topeste 1/2 cana de zahar pana cand se caramelizeaza. Se ia de pe foc si se intinde caramelul pe tot fundul tigaii. Daca exista vreo 2 linguri de zahar maro, se presara peste.

Se incinge cuptorul la 350F/175C

Se ia ananasul proaspat, cojit, se taie o felie rotunda apoi se taie in jumatate, se scoate miezul si apoi se taie felii cat se poate de subtiri (2-3 mm). Se aranjeaza in tigaie prima data felia rotunda in centru, apoi jumatatile de felii se aranjeaza concentric si sa se petreaca usor. Se fac 2 randuri.

Intr-un castron (de mixer sau nu, dupa buget) se amesteca bine untul cu restul de zahar (3/4 cana), se adauga ouale cate unul amestecand bine dupa fiecare. Se pune laptele si vanilia. Se adauga faina in ploaie, curatand marginile castronului (sa nu ramana faina neincorporata). Cu o spatula se impaturesc visinele in aluat. Se toarna aluatul peste ananas in tigaie si tigaia pe o tava de cuptor. Se pun ambele la cuptor 45 de minute pana cand e aurita si o scobitoare iese curata din aluat daca e intepat in mijloc.

Cand se scoate din cuptor se pune o farfurie mare deasupra, se intoarce invers si daca a lasat ceva zeama se toarna deasupra prajiturii. (nu trebuie sa mai zic sa se faca operatiunea cu manusi, atentie e fierbinte si s-ar putea sa aiba zeama la temperatura smoalei, da?)

Se serveste simpla, cu frisca sau cu inghetata, sau cu inghetata cu frisca. E super.

*se poate folosi si faina normala dar o sa fie mai putin pufoasa.

9 comentarii:

Mikidos spunea...

Mi-e foame doamna! Dara vine mama mea si va gati la ceas de noapte, cand afara este racoare si poate cuptoriul sa gazduiasca minuni in vase de lut sau yena:) Te pup si bine te-am regasit!

ice4you® spunea...

E SUPERBA ! Sotia mea imi face din cand in cand, si acum ca mi-ai adus aminte, si tocmai ptr ca am cumparat 2 cutii uriase de ananas, o pun astazi sa imi execute o chestie de asta, ca nu mai pot de pofta ! :D

Lola spunea...

Girlie-girl, bine te-ai intors acasa si multa pofta sa ai. Mamele sunt o minune, nu-i asa? Ia sa-i furi din maiestrie (si retete) cu ocazia asta :)

Ice, o sa documentezi, da? :D

ice4you® spunea...

Da clar, azi mi-a facut si sunt in extaz ... dumnezeule ... uitasem ce buna e chestia asta :D

Anonim spunea...

vreau sa fac si eu prajitura asta, si as vrea sa stiu cum iese aluatul ,ceva asemanator cu checul sau mai moale ? si lasa mult sirop ?

Lola spunea...

aluatul este si nu este asemanator cu un chec. poate mai asemanator cu aluatul de la prajitura cu visine? nu m-am gandit niciodata sa compar aluatul asta cu altceva.

nu lasa foarte mult sirop, de-ajuns sa treaca un pic in aluat. probabil ca are importanta si daca folosesti ananas din cutie sau natur - daca folosesti din cutie l-as lasa la scurs bine inainte de a-l folosi.

Oana spunea...

De abia am bagat o la cuptor si am o pofta de mmmm :D ma bucur ca am gasit aceasta reteta!

Lola spunea...

Oana, sa lasi vorba si cum ti-a placut pls :)

windwhisperer spunea...

nu-i foarte dulce? eu il fac doar cu mere , nu m-am gandit la pineaplle , dar arata super
thx NY :)

Related Posts with Thumbnails