duminică, octombrie 07, 2007

Noaptea la spitalul de nebuni


Intre Manhattan si Queens e o mica insula care de-a lungul timpului a avut cateva denumiri, cea curenta fiind Roosvelt Island. Accesibila prin teleferic sau metrou din Manhattan sau cu masina sau metroul din Astoria, Queens, Roosvelt Island e acum un cartier rezidential linistit in izolarea lui.


Aseara am fost pe insula pentru un eveniment artistic care are loc doar 2 zile, de la 7 pm pana la 1 am. Un artist canadian a avut ideea sa instaleze 100 de corturi din panza, in care diversi artisti au creat dupa propriile viziuni o atmosfera care sa reaminteasca drama petrecuta in spitalul vechi de pe insula - care intre 1856 si 1950 a gazduit nu numai bolnavi cu pojar, ci si pe cei saraci sau nebunii care nu mai aveau loc la Bellevue (asa cum noi stim de spitalul 9, asa americanii stiu de Bellevue). Se stie destul despre conditiile oferite bolnavilor, dar se vorbeste prea putin: pe langa tratamentele barbarice la care erau supusi, un alt fapt socant este rata mortalitatii nou-nascutilor in spital - despre care se spune ca este cea mai mare consemnata vreodata.

Instalatia pe care am vizitat-o ne reaminteste despre povesti nespuse. E trist si nostalgic, sentimentul fiind amplificat din cand in cand de sunete de trompeta in ecou din lateralele spatiului, un clopot ce suna stingerea, actori care traverseaza parcul printre vizitatori si corturi - o femeie nebuna care canta a jale, o alta care canta un cantec de leagan unui copil ce-l duce in brate...

S-ar putea sa mai apara poze noi intr-o zi-doua, dar pana atunci restul setului aici.

4 comentarii:

ina bixade spunea...

Ia te uita, nu stiam de spitalul asta de nebuni (new yorkeza de mine :)) Mi-ar fi placut si mie sa fi bintuit aseara printre fantomele celor bolnavi la cap:) Oricum imi propusesem la un moment dat sa iau telefericu' si sa vizitez insula, but for some
reason, nu am mai reusit sa ajung.

PS: Nu stiu, NY-ul freamata mereu de activitati de tot soiul, mereu ai ce sa faci,ce sa vezi-auzi, mereu ai unde sa mergi ,sa-i simti vibratia si energia, dar culmea culmilor, uneori mi se pare mic, prea mic:) (mi se pare, stiu:)) Bineee, Good Night, darling!

Unknown spunea...

Wow, interesant.
Si superbe pozele!
Ce bine ca mai e cineva care are (sau isi face) timp sa mai vada ce se intampla prin lume, ca pe baza mea :))

Mikidos spunea...

dara unde esti???

Lola spunea...

girlie, I'm around and (still) kicking :))
doar un pic ocupata - si nu cu lucruri placute.

Related Posts with Thumbnails