Daca de Craciun incercam sa pastram traditia sarmalelor si a cozonacului, de Anul Nou ne-am format deja traditii personale.
Si in ultimii (multi ani, asa de multi ca nici nu mai stiu cand a inceput traditia asta) nelipsite au devenit ciocolatele si o sampanie buna. Anul trecut, fiind in insule de Anul Nou, am stiut ca sampania nu va fi greu de gasit, dar ciocolatele da - asa ca le-am adus in bagaj.
Deasemenea, in ultimii ani am ales sa ne bazam pe branzeturi, pateuri si alte gustari ca traditie - si fie o masa la restaurant daca am fost in deplasare, fie o friptura simpla daca am ramas acasa.
Dat fiind ca sampania o deschidem (firesc) la miezul noptii cand deja am mancat, anul asta am ales un Moet&Chandon care e demi-sec. Dulce, e ideala pentru desert si se "marita" superb cu ciocolatele.
Care ciocolate de data asta le-am luat de la Jaques Torres - un ciocolatier cu o fabrica downtown si una in Brooklyn (unde si-a inceput cariera) si care fabrica inconjoara magazinul, despartite doar de un zid de sticla. In functie de ora cand vizitezi poti viziona procesul de confectionare al ciocolatelor in timp ce iti faci cumparaturile sau stai la o masa cu o ciocolata fierbinte in fata - clasica sau cu ardei iuti (ancho si cipotle), la alegere.
Acum, ciocolate bune fac multi - La Maison du Chocolat sau Leonidas ar fi alte preferate ale noastre - dar la J. Torres sunt de o prospetime maxima. Deasemeni, selectia dezorienteaza si pe cel mai hotarat om :) Inafara de obisnuitele arome si umpluturi (cognac, praline, nuca de cocos, capucino, nuci de orice fel) mai sunt si din cele care la prima vedere ar parea cel putin ciudate - cum ar fi ardei iute de care ziceam mai sus, sau lavanda, ghimbir sau chai (ceai indian).
Mancare a fost pate de fois gras cu trufe, o branza d'affinois si sunca spaniola invechita un an (jamon serrano) care e permisa in State nu demult, icre de somon alaskan si alte maruntisuri. Si o friptura innabusita. Si prajituri de la o cofetarie frantuzeasca nou deschisa si descoperita (de care voi scrie curand).
Concluzia? Trecem pe gratare cu salate, supe de legume si iaurturi. N-am inteles niciodata de ce postul se tine inainte de Craciun si nu dupa, pentru ca acum e nevoie de dezintoxicare/dieta etc. You get the drift.
pe drum
Acum 5 zile
2 comentarii:
Tocmai am terminat un kil de Leonidas. F. delicioase!
Sa-ti fie de bine :) Love Leonidas.
Noi ne-am chinuit sa le terminam pe astea in 2 zile - chinuit in sensul sa nu le mancam pe toate odata. Si nu stiu cat au avut ca gramaj ca-s la bucata (bucatica adica) dar probabil ca 300 gr? greu...
Trimiteți un comentariu