sâmbătă, septembrie 06, 2008

Mancare de vinete





















Deoarece mancarea de vinete pe cat e de buna pe atat e de nefotogenica (si zau ca n-am avut chef de stilat si aranjat), incep cu poza unor vinete un pic mai neobisnuite - dar reteta e pentru orice fel de vinete, normale sau anormale. Care acum sunt in sezon, tinere si proaspete si fara seminte (deci nu mai e nevoie de "pus la sare si lasat 30 de minute, spalat si stors...") Saptamana trecuta am incercat cu vinete albe si a fost la fel de buna.

-O vanata mijlocie, taiata in cuburi de 3-4 cm.
-o ceapa medie, taiata marunt
-un ardei gras rosu mic, taiat cubulete
-3 rosii mari, cojite si taiate felii sau cubulete (cu suc cu tot)
-usturoi dupa gust (eu, 3 catei mari) taiat f marunt (sau dat prin razatoare)
-patrunjel
-1 lingurita sare
-2-3 linguri ulei (de masline de preferat)

Intr-o cratita se caleste ceapa in ulei pe foc mediu cateva minute, se adauga ardeiul, vanata, rosiile, sarea si, daca e nevoie, 2-3 linguri de apa. Se amesteca bine (dar cu mila) si se lasa la foc mic-mediu, semi-acoperita, 30-45 de minute, pana se inmoaie vinetele bine. Nu se amesteca, eventual doar se scutura un pic cratita din cand in cand. Decat daca se doresc vinetele sfaramate si mancarea sa arate mai mult ca o zacusca - ceea ce nu e neaparat rau. :P
Se adauga usturoiul si patrunjelul, se ia de pe foc. Sau se ia de pe foc si se adauga patrunjelul si usturoiul. Ce confuzie! :))

Se serveste rece sau calda, simpla sau ca garnitura la carne. Super-nemaipomenit merge cu miel, zic eu.

17 comentarii:

simonacratel spunea...

Lola, prea complicat. :) Iti propun altceva: tai 2 vinete in cubulete, le lasi la stors juma' de ora cu sare, le prajesti apoi scurt in putin ulei de masline. Le pui sare si piper, si cind sint reci trintesti iaurt peste, le amesteci, si gata. :)

Lola spunea...

nu suna rau ce zici tu, dar e cu totul alta mancare de vinete :))
am pus reteta in mod special pentru 2 prietene ;)
mie mi se pare o reteta foarte usor de facut insa.

simonacratel spunea...

:)

prea multe ingrediente, e doar pentru week-end-uri, cind ai timp. :)

Anonim spunea...

De cind asteptam reteta (...si poza)!!!Maine o fac si eu ca tare-mi place ca este simpla si usor de pregatit.Imi place mult mincarea de vinete.
Baci...:)

D&T

Anonim spunea...

Ce pofta mi s-a facut! :))

Anonim spunea...

Nu stiu daca esti la dieta, dar reteta ta pare varianta 'mai sanatoasa' a retetei mele. Daca esti la dieta, atunci e bine asa; dar daca nu esti la dieta, pliz-pliz-pliz incearca si varianta mea, promit ca n-o sa-ti para rau!

Feliile de vanata de cca 1cm grosime se prajesc intr-o tigaie cat mai larga (sa incapa toate, altfel in transe) in ceva ulei - uleiul se completeaza de cate ori e nevoie (de masline sau de floare). Se prajesc pe ambele parti pana prind putina culoare - vor absoarbe mult ulei, dar daca le lasi putin la scurs, iese aproape tot, apoi e numai decizia ta daca-l folosesti sau nu la mancare.

Asta cu vinetele.

Apoi cu ardeiul - dupa ce s-a facut ceapa putin, pune si ardeiul si caleste-l nitel dupa metoda stir-fry pana pauzi cum pocneste piele pe el :D . Acum e momentul sa pui rosiile, iar vinetele tot acum sau daca vrei sa-si pastreze forma, dupa ce sunt aproape gata si rosiile. Oricum cand amesteci in mancare, vinetele isi vor pierde forma si se vor rupe eventual in bucati mai mici, dar asta nu-i o problema - cel putin nu pt mine.

Iar la sfarsit poti adauga o lingura-doua (...trei :D ) de smantana (acrisoara sau dulce, dupa plac), ceea ce va schimba total aspectul mancarii - va fi mult mai placuta la vedere :D si contribuie si la gust.

Pupici din Dublin! XOXOX

Lola spunea...

D, astept sa-mi zici cum a iesit :)

Dora, pai si ce astepti? :D

Mariuca, bunica o facea cum zici tu (dar fara smantana, nu stiu de ce dar incerc sa-mi imaginez vinete cu lactate de cand a zis Simona de iaurt si nu stiu de ce imi vine sa zic "ick") si mi se pare mie ca rezultatul e foarte asemanator la gust pana la urma. Doar ca salvezi timp, efort, si da, eviti prajeala. Parol ca e excelenta asa cum zisei.
Si as aprecia tare daca ai da si tu un buna-ziua pe ym :))

Anonim spunea...

Draga mea... ym-ul nu-mi mai merge de un secol! Mi s-a blocat contul cumva si nu m-am priceput sa-l deblochez, dupa care am uitat pur si simplu de el. Imi cer o mie de scuze! Ai un pm de la mine.
Maria

Anonim spunea...

lola, multam de reteta. am zarit-o acum cateva zile si-am pus-o-n aplicatie aseara...mmmm o bunatate! eu de regula fac zacusca de cateva ori toamna (in cantitati mici, gen 2-3 borcanele maxim) si-o consum in decurs de cateva saptamani, n-o las pentru iarna, dar mancarea ta de vinete e de mii de ori mai simpla si are gust relativ asemanator. great find! thanks!

Lola spunea...

ma bucur ca ti-a placut, Carmen. si mie mi se pare foarte asemanatoare cu zacusca daca o mananci rece. si e si mai asemanatoare daca mesteci in ea cat e la gatit si se sfarama vinetele - doar ca eu am primit rugaminti sa pastrez bucatile de vanata intregi, deh, gusturi si gusturi.

Anonim spunea...

Foarte faina reteta, am s-o fac si eu negresit, prietenii stiu de ce! :) Carmen, Carmelita si etc

Lola spunea...

hehe, austria in caruta :)) bine-ai venit.
pai sa faci si sa lasi si vorba cum ti-a placut, draga mea :)

Anonim spunea...

pana si barbate-meu poate sa faca mancarea asta...tare!

Lola spunea...

adica a prestat-o? :D

Anonim spunea...

O intrebare. Vinetele se coc sau se pun crude , pur si simplu? Multumesc:D

Lola spunea...

crude, pur si simplu.

Anonim spunea...

Multumesc.Au iesit superrrrrrrrrrr!!

Related Posts with Thumbnails