duminică, mai 24, 2009

Arta de la Rockefeller Center

Rockefeller Center este un complex de 14 cladiri care se afla intre strazile 48 si 51, de la 5th pana la 7th Ave. Insa cand spui Rockefeller Center te gandesti la cladirea centrala (care de fapt se numeste GE - General Electrics - Building). La constructia ei s-a facut faimoasa fotografie din 1932 cu muncitorii ce iau pranzul pe o barna de metal la 260 de metri intaltime.
Cat de importanta e cladirea? In fata ei este patinoarul si faimoasa statuie a lui Prometeu, gazduieste birourile familiei Rockefeller, studiourile NBC (printre care si studioul unde se filmeaza Saturday Night Live), faimosul restaurant-club Rainbow Room, iar acoperisul - construit in forma unei punti de nava - este deschis vizitatorilor sub numele de Top of the Rock (despre care scriam aici), a 2-a locatie de unde poti vedea orasul de la inaltime, 360 de grade.
Cladirea este construita si decorata in stil Art Deco, cu sculpturi si basoreliefuri create de un grup de artisti mai mult sau mai putin faimosi.
Holul intrarii principale a fost pictat in 1932 de Diego Rivera, dar creatia lui "Man at the Crossroads" a devenit imediat un scandal si a fost distrusa - motivul fiind tenta evident ruso-comunista (o celebrare a zilei de 1 Mai in Moscova si portretul lui Lenin).
Muralul de acum, creat de Jose Maria Sert, se numeste "Progres American" si contine portretul lui Lincoln - ceea ce mi se pare mult mai normal.
Categoric de vizitat si observat. Posibil sa revin cu fotografii, e un loc care merita imortalizat in amanunt.

4 comentarii:

Anonim spunea...

interesant, deci nu degeaba cand auzim de ny, inevitabil auzim si de rockefeller:)asteptam si mai multe pozici

The Fly spunea...

Am amintiri superbe from The Top of the Rock :D

Flavius Ţerbea spunea...

Ca sa fiu sincer sincer...nici macar nu am o explicatie...cred ca Rockefeller a fost SINGURUL loc din NY care nu mi-a placut! Habar n-am de ce, dar nu m-a impresionat. Spre deosebire de restul minunatului si incredibilului Oras! Poate daca uracam pe Top of... sa fi fost mai "vrajit". Data viitoare urcam si imi schimb parerea. :)

Lola spunea...

reddsgirl, musai sa mai fac niste pozici, poate il razgandim pe Flavius :))

Flavius, nu stiu daca urcatul pe acoperis o sa-ti schimbe parerea, insa cred ca o revedere ar ajuta, poate erai in street sensory overload :D

Cladirea nu este o minunatie (daca stai bine sa te gandesti, nici Empire State Bldg. nu e daca ii stingi luminile) insa complexul asta de cladiri este un simbol perfect al capitalismului. Noi am intrat doar in hol atunci, dar GE Building merita explorata. ;)

Related Posts with Thumbnails