Una din cele mai clasice/populare mancaruri chinezesti in America este "... with broccoli" - fie vita, pui sau creveti. E mancarea chinezeasca de "introducere", fara gusturi ciudate, fara combinatii exotice. Simpla si comforting, modest servita pe orez fiert si-atat.
Cum in cartierul meu nu mai exista nici un take-out place decent (din toate zecile de take-out places) si dupa cateva incercari cu rezultate groaznic de nemancabile (ah, ou sont les chinois d'antan?) am decis sa incerc sa prepar eu acasa. Si pot spune ca nu voi mai avea pofte neimplinite niciodata. Reteta este preluata si adaptata de la o faimoasa bloggerita americana (cu radacini asiatice), foarte cunoscuta in blogosfera culinara, si care de curand a lansat o carte de bucate.
Schimbarile care le-am facut retetei: am dublat cantitatea de sosuri (si marinada si sosul) iar data viitoare le voi tripla pentru ca sosul e atat de bun ca e pacat sa nu fie decat suficient sa manjeasca carnea si broccoli-ul. Ar trebui sa fie mai mult, cat sa manjeasca si orezul.
Am folosit ingredientele din reteta originala pe care Jaden a publicat-o pe blog acum mult timp pentru ca mi s-a parut ca reteta tiparita a fost "americanizata" la maxim (de ex., traditional carnurile sunt marinate intr-un amestec care contine amidon - intrebati orice chinez). Voi incerca in viitor si reteta din carte exact cum a publicat-o ea, dar pana atunci, scriu aici ambele variante si voi va alegeti ce vreti:
Reteta din carte:
500 gr carne de vita
750 gr broccoli
1 lingura ulei
1 lingura usturoi taiat marunt
marinada pentru vita:
1 1/2 lingura soy sauce
1 lingurita amidon
1/2 lingurita ulei de gatit
piper dupa gust
sos:
3 linguri sos de stridii
2 linguri vin de otet
2 linguri otet negru chinezesc (sau balsamic)
Reteta folosita de mine (cantitati dublate fata de reteta originala):
500 gr. vita*
1 capatana mare de broccoli (n-am cantarit-o - aproximez ca a avut cam 500 gr. si a mea a fost din soiul violet, nu ca are vreo importanta)
2 linguri ulei
2 catei de usturoi dati prin razatoare (Microplane - cine stie, cunoaste ce zic)
1 lingurita de amidon de porumb dizolvata intr-o lingura de apa (in caz ca sosul e prea lichid)
marinada pentru carne:
2 lingurite soy sauce
2 lingurite vin de orez
1 lingurita amidon de porumb
piper dupa gust
sos:
4 linguri sos de stridii ("oyster flavoured sauce" scrie pe sticla)
2 lingurite vin de orez ("chinese cooking rice wine" ="=)
2 linguri soy sauce
8 linguri supa de pui/oase/legume
* eu am folosit un capat de muschi file, dar sirloin sau flank steak sunt cele folosite de obicei. De asemeni, poate fi folosit pui dezosat/dezpielitat sau creveti. Sau ciuperci daca sunteti vegetarieni.
Carnea se taie (contra fibrei) fasiute de aprox. 2 pe 5 cm, groase de cativa mm.
Intr-un castron se amesteca ingredientele pentru marinada, se pune carnea, se amesteca si se lasa la marinat 10 minute.
Intr-un castronel se amesteca ingredientele pentru sos.
Broccoli se desface in florete (tulpina poate fi curatata de coaja si taiata in felii de 0.5cm si se poate folosi si ea). Intr-o oala se fierbe apa sarata (o lingura cu sare la 1 litru de apa) si cand da in clocot se pune broccoli, se lasa sa fiarba exact 2 minute (doar pana verdele e vivid) si se scurge in sita.
Intr-o cratita larga (sau tigaie, sau wok) se incinge pe foc mare uleiul - cat sa se intinda pe tot fundul oalei. Se prajeste vita cam 30-60 de secunde pe fiecare parte (cat sa nu mai fie rosie). E foarte important focul sa fie mare si carnea neinghesuita.
Se pune usturoiul, se amesteca cca. 30 de secunde. Se pune sosul si se amesteca cam 30 de secunde (ar trebui sa fie un pic ingrosat, cat sa ramana pe spatele lingurei, daca nu e - se adauga amidonul dizolvat in apa). Se pune si broccoli si se amesteca sa prinda din sos.
Se serveste pe orez fiert.
Rezultatul este superlativ si este o reteta extrem de usoara.
pe drum
Acum 5 zile
4 comentarii:
chiar daca nu-s nu tiu ce prieten cu brocoli, tras asa, in sosurile carnii de vita, arata mai mancabil. neaparat trebuie sa imi fac si eu un paner cu condimente/ingrediente asiatice. n-am nimic prin casa inca, n-am luat in ideea ca le-as folosi atat de rar incat pana la expirare daca le-as scoate de doua ori. da' asta cu vita m-a convins :)
[am eu o hiba cu carnea de vita, mi-a frica sa n-o stric, deh, lipsa experientelor pozitive in afara de gulas]
Mijule, eu zic ca daca iti iei condimentele si gatesti o data-de doua ori cu ele, o sa prinzi gustul si o sa le folosesti mai des decat crezi.
Incepe cu cele de baza: soy sauce, rice vinegar, sesame oil, rice cooking wine, oyster sauce si optional, black bean sauce. Si eventual un hot sauce. Daca ai astea poti face foarte multe retete asiatice. Eu am pus de-a lungul timpului doar vreo 3-4 aici, dar toate sunt foarte simple/usoare si delicioase. Garantez. :)
Daca ti-e teama sa nu strici carnea de vita, incearca cu pui. Ieftin, cat sa nu plangi dupa bani. Dupa aceea, daca prinzi curaj... e alta poveste, nu?
Cat despre broccoli... stiu ca-s persoane care nici nu vor sa auda de ea. Dar poate ca cea care ai avut-o pana acum nu a fost pregatita bine (prea gatita)? sau a fost congelata inainte? Hai incearca :D
Cristian, n-as avea o problema cu asta doar ca blogroll-ul meu nu este de sine statator, se updateaza numai cu posturile nou publicate. Ce pot face este sa te trec la profil. Nu neaparat pentru reciprocitate, dar orice pot face sa ajut - ca doar nu ma costa nimic.
Ehe, de cind asteptam sa mai postezi ceva facut de tine in bucatarie. Tocmai ne-am uitat aseara la The F WORD, una dintre cele 3 emisiuni ale lui Gordon Ramsay, si ieri a venit rindul bucatariilor chinezesti sa se intreaca (au un concurs sezonul asta, la The F Word, in care vor sa gaseasca cel mai bun restaurant etnic al Marii Britanii, si in fiecare saptamina se intrec cite doua circiumi din diferite tari). Numai ca am constata, dupa ce remarcasem prima oara acest lucru asta-vara, ca nu ma mai atrage deloc bucataria chinezeasca.
Insa evident ca m-as infige ca disperatu' in ce-ai facut aici. Yummy!!!
Cristi, sincer, chinese nu e pe locul I, dar din cand in cand am pofte. Cred ca din cauza faptului ca pentru mine a fost "rampa de lansare" intr-ale exoticelor. Iar chestia asta "whatever cu broccoli" nu stiu cat e chinese sau chinese influenced.
In alta ordine de idei, bucataria chineza e asa de complexa si diferita de la regiune la regiune ca e greu sa o tai de pe lista. Zic ca nu ma omor dupa chinese dar mananc mereu la NY Noodletown :))
Stiu ca ai ce-ti trebuie, te provoc sa incerci reteta :P
Trimiteți un comentariu