joi, martie 18, 2010

Sfantul Patrick pe 5th Ave.

Doar am vrut sa va arat cateva scene de la parada de Sf. Patrick de ieri - ziua irlandezilor, o parada imensa (a durat de la 11 a.m. pana la 5 p.m. si au fost reprezentanti din toate statele americane cat si din tara muma). Au defilat orchestre, uniforme, majorete care baletau batoane prin aer, multi barbati in fuste de culori diferite (au si irlandezii clanuri ca scotienii? nu stiam, ignoranta de mine), grupuri politice (panoul pe care scrie ANTRIM (un county din Irlanda) vazut din fatza spunea "England get out of Ireland"). Doar gay-ii au fost marginalizati si au demonstrat de pe trotuar.

Pozele sunt facute pe fuga intr-un interval de 10-15 minute, majoritatea in drum spre munca si cateva facute chiar de-acolo (am tinut usile deschise o vreme, a fost o zi superba). In mod normal, autobuzul ma lasa la coltul strazii dar din cauza de parada a avut traseu modificat asa ca am avut de mers cateva strazi pe jos, cu ocolisuri multiple sa pot ajunge la destinatie. Elicoptere suspendate in pozitie de-a lungul lui Avenue a 5-a contribuiau la zgomotul general.

E ziua cand, se zice, toata lumea e irish si deci toata lumea incearca sa poarte ceva verde. Palarii (sau tiare, dupa caz) haioase, margele ca de Mardi Gras, trifoi lipiciosi pe fatza, tricouri sponsorate de Guinness, gene false verzi, par colorat in verde, berea e verde, se gasesc garoafe verzi, anything green goes. Mai toata lumea tine in mana o cupa de cafea (alcoolul a fost interzis in ultimii ani) dupa care vomita pe cel mai alaturat zid. Dar in general, e o zi cu voie buna. Si mult verde.

6 comentarii:

Purple Rain spunea...

Ei chiar sunt obsedati sa poarte ceva verde de ziua lor, au o superstitie, cica le poarta noroc. Oare de ce parada asta a lor are atata popularitate mai in toate orasele mari, cel putin pe continentul asta?

Lola spunea...

Culoarea e reprezentativa din mai multe motive: Irlanda e cunoscuta ca Insula de smarald (e o tara verde mai tot anul), steagul are verde, apoi Sf. Patrick a creat un ordin al Martirilor Verzi si a folosit frunza de trifoi ca sa explice paganilor sfanta Treime.

Popularitatea sunt sigura ca are de-a face cu concetratia de irlandezi si descendentii lor. In NY cel putin, marea majoritate a albilor (care nu-s evrei) sunt sau au radacini irlandeze sau italiene.

Miju spunea...

pfoai, la atata verde poti zice ca-s unguri, m-as simti ca acasa :D

foarte fain setul de fotografii de pe flickr, multumesc :)

elicopterele erau ale televiziunilor sau de alea de firma(fbi, politie, etc.)

Anonim spunea...

Yach...ala care vomita langa zid! Se merge atat de departe cu verdele, incat si berea e verde. ALcoolul e interzis in parada, dar in afara ei se bea pe rupte de St. Patrick, cel putin in orasul meu asa e.

Dana spunea...

Avand in vedere ca e o sarbatoare inventata, mie mi se pare uluitor cu cat entuziasm si voie buna se sarbatoreste; poate ne-ar trebui si noua o doza.

Lola spunea...

Mijule, placerea e de partea mea :)
Elicopterele erau sigur si precis de politie.

Ionela, eu a trebuit sa pasesc peste paraiasele alea din poza :)) am facut-o pe varfuri, m-am facut singura sa rad. Trebuia sa-l pozez.
Si-aici se bea pana noaptea tarziu. Si s-a baut si la parada, ca doar nu crezi ca ala vomita de la cafea, nu? :)) Isi pun bautura in cupe de cafea, asa nu se prinde politia (in mintea lor).

Dana, care sarbatoare nu e inventata? :D
Motive se gasesc intotdeauna. Spirit, nu prea.

O sa incerc anul asta sa ajung la festivalul romanesc, nu am fost niciodata. Am auzit ca vor sa-l rada de pe lista (primaria, din lipsa de fonduri), dar daca se tine voi face tot posibilul sa ajung. Sa vad si eu cum e organizat.

Related Posts with Thumbnails