Recomandata mai ales celor care detesta conopida :)
O conopida, curatata de cotor si spalata intreaga (sau daca exista temeri ca are viermi, tratata in apa cu sare - aici legumele si fructele n-au viermi asa ca doar spalata ajunge) si (foarte important) lasata sa se usuce*. Se taie in felii cat degetul de groase. Vor fi bucatele mai mici, bineinteles, care si ele ajung in tava.
Conopida se asezoneaza cu sare, piper si cateva linguri de ulei. Se aseaza intr-o tava mare, cu marginile joase de preferat, unsa cu un pic de ulei, pe un singur rand si nu prea ingramadita*.
Se da la cuptorul incins bine in prealabil la 450F/230C (foc aproape maxim pentru cine nu are termometru la cuptor) pentru 20 de minute, se intoarce cu o paleta sau clesti de gratar, si se mai coace 20 de minute.
Buna in loc de cartofi prajiti.
*Uda sau prea ingramadita in tava se face mai mult la abur in loc sa se caramelizeze.
4 comentarii:
Daca sunteti mari 'conopidari' (eu sunt, as putea manca de 3 ori pe zi conopida) trebuie sa incercati conopida asta la cuptor. Merge foarte bine cu putintica "paine neframantata" (gasiti reteta pe acest blog) calduta si crocanta.Buuun!(intotdeauna am avut in minte ideea ca trebuie sa fierb conopida inainte de a o gati...se pare ca nu):)Cand a fost gata am mai pus putin busuioc si putin patrunjel taiat foarte marunt.
Buna, Lola! In primul rand te felicit pe articolele faine de pe blog! E interesanta ideea asta cu conopida... Eu chiar o urasc! Dar daca tu zici ca e buna...
Buna, Ina :)
eu zic sa o incerci si sa-mi zici cum ti-a placut :D
Ma uitam dupa o reteta usoara folosind conopida. (Am cumparat o conopida mare ieftin.) Toate pe care le-am gasit imi spuneau sa fierb conopida inainte de a o pune la cuptor.
Am vazut reteta Dumneavoastra, si m-am apucat de ea, cu mici modificari.
Am uns vasul de sticla pentru cuptor cu PAM (ulei in forma de spray, foarte usor si foloseste putin). Am spalat conopida, asezind-o intr-un strat.
Intr-un vas am batut un ou, am ras "2 cups" de cascaval "marble" -cel cu doua culori si am mai adaugat si 2 linguri de supa de iaurt stil balkan. Le-am amestecat pe toate si am 'uns' conopida cu aceasta compozitie.
Am piperat peste, si am mai ras si adaugat "1/2 cup" de cascaval "marble" - lasind cuptorul la 450F.
Dupa 20-30 conopida se cuprinse, dar fiindca am folosit iaurt in compozitie, am descoperit 'apa' sau zeama la fundul vasului.
Mersi frumos penru reteta!!! :)
Trimiteți un comentariu