Am povestit de multe ori voua, celor din tara, despre cat de norocosi suntem aici ca avem mancare romaneasca si ca este mult mai buna decat ce exista acum in comertul democrat de stat. :)
Uite ca am ajuns sa strang cateva poze sa va si arat.
Cu mancare, of course.
Si incep cu desertul, cum altfel?
Nita's European Bakery - pe care incercam sa nu-l vizitam prea des, are toate prajiturile copilariei (unora dintre noi, altii din nefericire nu stiu ce zic eu aici): cele din poza, Tosca si Amandina cat si Savarina si alte cateva, inca se mai fac in tara. Dar cu regret trebuie sa remarc: calitatea celor din tara este infinit mai proasta in zilele noastre. Nu e cazul cu Nita - toate prajiturile sunt absolut superbe - si mereu proaspete. (Se vede cat e de insiropata savarina?? si uhm, e frisca ne-vegetala :))
Pe langa clasicele de mai sus mai sunt jofre si mascote, violete, ora 12, krantz si dobos, cataif si cremsnit, excelent, tigarete, cartof, rulade... si sa nu mai spun de torturi: clasic jofra sau dobos, de ciocolata alba, neagra, bezea sau trufa...
Pateuri si mini-pateuri cu branza, ciuperci sau carne, cornulete si fursecuri, lintzer si bomboane de la dropsuri la visine in ciocolata sau fondante...
Dar daca vi s-a acrit de atat dulce :) sa trecem la mezeluri. Care in ultimii (10-15) ani in Romania mie personal mi se par plasticoase si cam fara gust. Don't shoot - cand ai pe Muncan aici devii cam rasfatat. De la parizer la babic, orice mezel cunoscut si necunoscut il gasesti. Facut de ei, "in casa".
Coaste si ciolane afumate, jumari, carnati de la oltenesti la sarbesti de care n-am auzit niciodata (Muncan e roman sarb). Sunca si costita, salamuri si branzeturi de la telemea la cascaval, toba si caltabos, 365 de zile pe an.
Deseori apar din bucatarie platouri cu pastrama sau kaiser aburind...
Deasemeni, de sarbatori purcelus de lapte sau miel.
Si nu sunt singurele magazine romanesti.
Mai exista o cofetarie romaneasca (chiar daca nu pare dupa nume...) Krystal Bakery - care face cozonaci buni dar prajiturile lor m-au dezamagit.
Muncan are 2 magazine in Queens - unul in Astoria si unul in Ridgewood, la fel si Cornel de la Sunnyside Meat Market - unul in Sunnyside si unul in Ridgewood. Desi magazinele lui Cornel sunt un pic mai mici, unul din ele imi este mai langa casa. Alt plus este ca fac zacusca si piftie care sunt mai mult decat decente si imi salveaza timp si efort. Poate imi adun curajul sa cer permisiune sa fac poze si la ei.
La ambii se gaseste bors, varza murata si gogonele, plus alte muraturi.
Singurul lucru care nu-l gasesc este sorici - de care mi se face pofta serios de vreo 2-3 ori pe an. Motivul este ca Food and Drug Administration obliga ca porcul sa fie oparit la sacrificare, si asta face soriciul necomestibil asa cum il stim noi. Asa ce grija au astia de noi sa nu ne otravim. :)
Nita's European Bakery
40-10 Greenpoint Ave.
Sunnyside, N.Y. 11104 - (718)784-4047
Krystal European Bakery
6672 Fresh Pond Rd,
Ridgewood, NY 11385 - (718)418-9493
Muncan Food Corporation
4309 Broadway,
Long Island City, NY (718)278-8847
Sunnyside Meat Market
43-10 43rd St
Sunnyside, NY (718)786-2626
pe drum
Acum 5 zile
10 comentarii:
Interesant. Numai lucruri interesante aici, la tine.
Cristi, si la tine la fel :)
Mi-ar placea tare sa am si eu o "gasca" ca a ta cu care sa cutreier restaurantele :)
Ma uit la poze si ma tot minunez. Culmea, nu de bunatatile alea, care sunt convins ca sunt delicioase... Ma minunez cum stau salamurile alea si coastele afumate etc atarnate de tavan, fara camera frigorifica etc... Aici ar veni imediat un inspector de la Sanepid sa-i ia gatul proprietarului... sau macar o spaga zdravana.
Interesanta observatie - nu mi s-a parut niciodata ciudat. Poate pentru ca "pe vremea mea" in Romania nu era nimic neobisnuit in a vedea salamuri si carnati atarnate tot asa??
Echivalentul Sanepidului de aici face inspectii foarte dese si crunte (pana si pentru standardele romanesti). Nu pot decat sa imi imaginez ca este permis prin lege, poate dat fiind ca cele atarnate de obicei sunt cele foarte bine afumate (deci mai rezistente la temperaturi ambiente)? Plus ca noi nu prea avem muste pe-aici :D
Serios, uite o sa intreb data viitoare cand o sa mai merg si o sa scriu o nota special despre asta.
Citeam prin noiembrie-decembrie in The Economist ca, de la 1 ianuarie 2007, FDA a admis la import in SUA jamon serrano autentic, picioarele alea de porc uscate, tipic spaniole. Decizia, zicea ziaristul, a venit cu mare greutate si doar pe criterii de "traditionalitate" a retetei, fiindca altfel respectivele carnuri nu indeplineau cerintele de siguranta alimentara. Nu-mi dau seama cum se vandusera pana atunci jamon-urile, ca banuiesc ca existau pe piata, totusi...
Am renuntat demult sa gasesc o logica in deciziile FDA-ului :)
E un fel de "asta e si n-ai ce-i face".
N-am inteles care a fost problema cu jamon serrano (dar da, acum se gaseste) si nici cu branzeturile din lapte crud importate din Franta (care acum nu se mai gasesc). Avem branzeturi din lapte crud dar... nu stiu dupa care criterii unele sunt permise si altele nu.
Posibil sa accepte din anumite surse doar. Cum spuneam, nu cauta sa intelegi, depaseste absurdul.
Lola ... sunt un mancau renumit, si lumea care ma cunoaste stie asta :D Vazand pozele astea ale tale, recunosc ca am inghitit in sec de cateva ori. Am citit postul tau, si mi-a ramas in minte o intrebare ...
- spune-mi te rog, aceea mancare ca acasa, are gustul de acasa ? Afumaturile alea sunt pe bune, sau sunt la vrajala ? Slanina gasesti pe acolo ? :D
Il am pe Paul (Fishbone blog) tot prin SUA, este undeva prin Nebraska, si mi-se cam plange :D Nu prea gaseste multe bunatati romanesti pe acolo, da na, NY cum este un babilon, cred ca este imposibil sa nu gasesti ceva acolo.
Si ca un mic sfat, blogul tau va deveni si mai interesant, daca vei povestii ptr toti cei de aici, cum este viata ta in NY, si bineinteles sa condimentezi cat mai bine aceste comentarii cu poze de acolo. Ptr mine unul este fascinant, sunt avid de a afla lucruri noi, poate ai vazut pe blog-ul meu ca una din pasiunile mele este sa merg in locuri in care nu am mai fost si sa aflu cat mai multe. Cum NY este un pic cam departe :) si vizele greu de obtinut, ti-as ramane recunoscator daca as vedea acest oras "prin ochii tai" :)
Multumesc anticipat, si succes la scris :)
Ice, afumaturile sunt foarte pe bune si gasesc si slana :) Selectia este mult mai mare decat la orice magazin din Bucuresti si foarte serios, sunt ca acasa, facute in casa. De bunicul, nu de mine :)
Daca ai "prins" mezelurile anilor '70, cam pe-acolo :)
Spune-i lui Paul ca poate sa comande prin telefon, cel putin Sunnyside Meat Market stiu sigur ca trimit prin posta. Sa ma contacteze daca are intrebari
In alta ordine de idei, blogul asta a inceput ca foarte personal - o modalitate de a sta in contact cu familia si prietenii. Dar vad ca acum se schimba lucrurile un pic.
Despre viata in NY am sectia "City" - si ok, voi incerca sa o imbogatesc. :) Vine primavara, o sa ies cu camera mai des acum. Iar daca tu (sau altcineva) ai intrebari mai la subiect despre oras, o sa fac tot posibilul sa raportez, placerea va fi de partea mea :)
lola ... proiectul tau chiar daca personal la inceput, este interesant in rest. Trebuie sa iei in considerare faptul ca avantajul ca tu sa te afli acolo departe, este o bucurie ptr multi dintre noi care vor sa afle cate ceva despre aceea lume indepartata.
Ma bucura faptul ca esti receptiva si deschisa, ptr asta iti urez un sincer ...
Welcome in the Ice World lola ! :)
Sarba in caruta NY by lola
Se ajunge cu greu in lista mea de linkuri, ptr ca nu ofer linkuri care nu au ceva de spus, mie mi-a placut ce ai spus tu, si meriti sa fi cunoscuta si de prieteni mei :)
Spor la scris ! :)
{{blush}}
Multumesc, ice!
Trimiteți un comentariu