joi, iunie 28, 2007

Morcovi murati


O reteta super simpla de muraturi vietnameze care sunt servite la fripturi, in sandvisuri, in pachetelele de vara, sau doar ceva de rontait :)

Daikon e o ridiche dulce, chit ca alt soi decat cea romaneasca. Atat morcovul cat si ridichea se taie betigase sau se dau prin razatoarea mare, dupa preferinta.

La 500 gr. (2 cani) de morcov si daikon, 75 ml. otet alb (de preferat otet de orez insa) in care se topesc o lingura de sare si 2 de zahar. Se toarna peste morcov, se acopera si se da la frigider 2 ore cel putin. Si atat, nimic mai mult.

miercuri, iunie 27, 2007

Dim Sum - un fel...

M-a amuzat teribil cineva pe flickr care a fost surprins ca-s romanca, din cauza pozelor mele cu mancare chinezeasca a crezut ca-s din tarile asiatice. Poate asa pare, nu ma gandisem niciodata - dar adevarul e ca nu mancam chinezeste (sau thai, malay, vietnamez) mai des de o data pe saptamana (ceea ce e foarte normal in State). Mai rar da, dar mai des nu prea. Asa deci:

Am mai pomenit de dim sum, doar ca de data asta e vorba de un restaurant clasic chinez.
Dim sum Go-go are sistemul unei fituici-meniu pe care notezi cu creionul ce dim sum vrei, in aditia meniului normal. Preturile sunt intre $1.95 si $4.95.

Pe masa sunt deja 3 sosuri si soia prajita - care creeaza acelasi fel de dependenta ca si alunele.

Dumplings cu crevete.





Dumplings cu (un fel de) ceapa verde si crevete.




Dumplings cu porc si verdeturi.




Turnip cakes - "cake" nu in sensul de prajitura ci ca forma, asa ca o sa-i zic "placinta de gulie". Nu sunt mare fan de gulie si ma asteptam sa fie plictisitoare, dar chiar mi-a placut. Foarte gustoasa cu un strop de picant - super.


Si febletea mea - "cotlet de vitel la abur, in sos de piper" cica. Bine, cotletele aici pot fi di dintr-o anumita parte a pulpei, deci tehnic e corect. Fapt e ca-s mici bucatele de carne pe os (de ce pe os? banuiesc ca ii da gust mai bun)extrem de fragede, cu un sos atat de superb ca iti vine sa-l bei din castronas asa cum e. As fi fericita sa pot gati asta acasa, asa ca am incercat (de 2 ori) o reteta data de un chinez dar nu a iesit decat pe departe asemanator. Restul chinezilor interogati nu au cunostinta despre ce vorbesc (bine, nici individul asta nu stia despre ce vorbesc dar a aproximat el ca ar putea fi...). Nu ma dau batuta.

In "episodul urmator", un alt fel de dim-sum...


5 E Broadway,
Btwn Catherine St & Chatham Sq

joi, iunie 21, 2007

Sandvish, Sandwich

Cine ma cunoaste, stie ca nu ma omor cu sandvisuri - dar cateodata sunt cea mai buna optiune - sau pur si simplu sunt prea bune ca sa le ignor. Oricum, nu cred ca mananc mai mult de doua pe luna in cel mai dramatic scenariu.

Si cum luna asta a fost destul de dramatica, s-a intamplat sa mananc 2 sandvisuri, nah - dar nu orice fel. :)

Bahn Mi [banmi] este sandvisul vietnamezilor si este un deliciu deosebit, chiar daca in mare parte pare familiar.
Consta din bagheta frantuzeasca incalzita bref intr-un cuptoras (atat cat sa devina crocanta), manjita pe o parte cu pate de ficat, pe cealalta parte cu un sos de maioneza si sos soia (si zic eu ca mai sunt ceva ingrediente secrete), apoi mezeluri vietnameze (si pun pariu ca nu stiati ca fac si ei un fel de parizer si sunca si altele ca pe la noi - deh, influentele francezilor) pe care ti le alegi tu de pe meniu, fasii de morcov si ridiche daikon (un sort de ridiche alba dulce) marinate (reteta va urma candva curand pentru ca sunt excelente alaturi de o friptura sau un mezel si ingrozitor de usor de facut), un pic de ardei iute (esti intrebat cat de iute il vrei) si un pic de coriandru verde.

Cand musti din el te loveste o simfonie de gusturi care se complementeaza perfect, dar care in parte incearca sa ia prioritate. E sublim.

Cheesesteak-ul este o inventie americana, mai precis philadelphiana. Atribuit ca inventia lui Pat din Philadelphia, in ziua de azi controversat din cauza lui Geno care a deschis pravalie chiar peste drum de Pat. Locuitorii Philadelphiei (si nu numai ei) sunt impartiti in 2 tabere: cei care sunt fani Geno si cei care sunt fani Pat. Noi preferam Geno pentru ca pare mai curat si luminat. La intoarcerea din North Carolina am facut un ocol de vreo ora sa mancam un cheesesteak (hotarare luata la 1:30 a.m. cand pe autostrada nu prea mai gasesti nimic uman comestibil) dar fiind ca ambii sunt deschisi 24 din 24. Deci...

Un cheesesteak este format din paine italiana, fasii de carne de vita sotate pe tabla incinsa cat sa nu mai fie roz, cu ceapa (care se soteaza in liniste pe marginea plitei asa incat atunci cand ii vine randul e inmuiata si translucenta) si branza - din care nu ai decat 3 de ales: cheese-wiz (o branza lichida galben neon inventata tot de americani, care este buna cum numai junk-food poate fi), provolone sau americana (feliile albe care se folosesc de regula la sanvisuri). De la barul in aer liber iti poti lua ardei iuti murati (din cei mici si rotunzi ca un mini-gogosar), mustar si ketchup.

In ciuda simplicitatii aparente, un cheesesteak bun e greu de facut - carnea trebuie sa fie sotata atat cat sa fie la punctul perfect de fragezime, si asta nu e chiar usor de obtinut. Puristii spun ca daca painea nu e italiana, nu e cheesesteak (uhm... Pat si Geno sunt locati la capatul Pietii Italiene - facuta celebra de "Rocky" cu antrenamentele lui), deasemeni ca cheese wiz ar fi singura alegere potrivita pentru ca asa a fost inventat. Oh, well :)


Si daca-ti crapa ochii de foame (sau de pofta, de la caz la caz) cartofi prajiti cu aceeasi "dezgustatoare" cheese-wiz turnata peste ei (bineinteles ca poti sa-i iei si fara branza, dar de ce?)

Nimic mai bun la 3 a.m. cand n-ai mai mancat de vreo 10 ore, nu?

joi, iunie 14, 2007

It's tough...


Se pare ca sunt capabila sa iubesc mai mult decat imi dau eu seama, deja e a nustiucata oara cand mi se intampla sa realizez asta.

Mi-e dor de tine imens baby, si te iubesc mult, si sper din tot sufletul sa fii bine ca sa ma alin macar cu gandul ca nu am sacrificat dragostea noastra degeaba...

vineri, iunie 08, 2007

Iar Central Park

O scurta vizita la gradina zoologica din parc (am vizitat partea de sud de data asta),
fantana cu terasa Bethesda - care este o opera de arta si care impodobeste parcul de aproximativ un secol si jumatate,
si multe alte fotografii aici - caruselul, Cherry Hill, memorialul John Lennon... sunt vreo 2 pagini de poze. Have fun!

luni, iunie 04, 2007

NY Noodletown











Probabil neobservat, la fiecare restaurant chinezesc despre care am scris am trecut regiunea care o reprezinta. Pentru ca meniurile sunt foarte diferite, si ca exemplu o mancare simpla - sa zicem "fructe de mare cu paste fainoase" poate sa difere major de la o regiune la alta. Si chiar daca gasesti pe meniurile lor mancaruri din regiunile invecinate, New Green Bo e din Shanghai, Wu Liang Ye e Sichuan (swechuan, sechuan ca variante), XO Cafe and Grill reprezinta Hong Kong-ul, la fel ca si NY Noodletown. Spre deosebire de XO care are un meniu extensiv, NY Noodletown are unul din cele mai scurte meniuri vazute in Chinatown. Este deschis pana la 4 a.m. si intotdeauna are cel putin jumatate din mese ocupate. Nu e de mirare ca ospatarii nu-s intr-o dispozitie prea buna mai niciodata. Don't take it personal, sunt morocanosi cu toata lumea :))

Saptamana trecuta, dupa esecul cu prima mana de vopsea in bucatarie si inca o vizita la Home Depot pe la miezul noptii sa cumpar alta vopsea, ne-am dus sa mancam la NYN dat fiind ca e unul din putinele locuri cu mancare buna deschise noaptea. Si uite ce a iesit (pot sa spun sa mi-am innecat amarul in mancare in noaptea aia :) )

Purcelus de lapte pur si simplu pe orez. Nici nu mai are nevoie de altceva, jur. Carnea e suculenta iar soriciul este asa crocant ca nu-ti mai pasa de nimic.

Pe meniu ii spune "tendon de vita" dar nu e tendonul la care ne gandim noi, dupa cum se vede. Sunt bucati usor gelatinoase care au fost gatite intr-un foarte usor sos de soia si pur si simplu asezate pe ramen (poate sa intru in amanunt vreodata despre cate paste fainoase exista??). Absolut superb.

Curry cu vita. Exista variante curry in multe tari din lume si sunt foarte diferite de la condimentele folosite pana la modul de preparare si rezultatele obtinute. Chinezii si japonezii folosesc un curry mult mai usor decat indienii, bangladeshii de ex. Curry se refera de obicei la sosul care se face cu pudra curry (formata din 7-9 condimente). Fiecare tara, regiune si bordei are reteta proprie de pudra curry. :)
In cazul de fata, un curry pe stil japonez, mai sos cu legume. Bunut, dar intrecut de celelalte feluri.

Fructe de mare cu paste late (nu-s asa de
late, dar am zis eu ca e mare filozofie cu pastele astea la asiatici). Cand a aparut la masa mi s-a parut cam... fara sare, fara piper. Si cu amidon (folosit foarte des in bucataria chinezeasca) dupa care nu ma omor. Ma bucur ca m-am inselat: absolut superb. Gustul fructelor de mare se simtea proaspat si sosul doar ii dadea o... idee catifelata. Excelent.

Happy pig, cum zice un prieten. :)
Related Posts with Thumbnails