Ca tot vorbeam de inghetata, sa pomenesc si de gelato - inghetata italienilor, care spre deosebire de inghetata care o stim noi, are pe lista de ingrediente si oua. O alta diferenta ar fi ca gelato este de cele mai multe ori facuta cu arome naturale (sucuri sau piureuri de fructe proaspete).
Cateva mici magazine de gelato s-au deschis in NY in ultimii ani si au avut un succes rasunator. Atat de asurzitor incat nu le-am incercat pana vara asta :)
Serios, erau mici magazinute care inchideau mult prea repede in timpul zilei ca sa ajung sa le incerc vreodata. Ba, pe unul l-am incercat seara tarziu, dar e intr-o locatie care nu prea e in drumul meu.
Ce s-a schimbat anul asta? Doua din firme au inceput sa vanda intr-un magazin trendy/naturistic/bio, pe nume Whole Foods. Una, "Il Laboratorio di Gelato", are stand unde poti cumpara o cupa sau pentru acasa in containere de diverse marimi. Deasemeni poti sa gusti din ele miniaturale lingurite, si dupa vreo 5-6 arome am decis ca cea mai interesanta este cea de smochine. Dar... nu m-am indragostit de ea.
A doua firma, "Ciao Bella", vinde in frigiderul cu inghetate.
Am luat un gelato cu/din alune de padure. Buna, nu foarte dulce, cu aroma destul de pronuntata, m-a dezamagit prin textura. In loc sa devina cremoasa o data scoasa din congelator, se topeste intr-o balta de lapte.
Cea de care spuneam ca am incercat-o acum vreo 2 luni intamplator, "Cones", bunuta. Nu-mi amintesc exact aromele (lamaie parca, si as zice trandafir? nu mai tin minte). Daca mi-ar fi mai in drum as mai incerca-o. Poate si Il Laboratorio o sa o mai incerc. Ciao Bella? Arrivederci, Bella.
Si concluzia este ca gelato ca in Italia nu exista in NY.
Dar... mai exista "semifreddo" (nici gelato, nici parfait, ci cam intre) si am o reteta mortala. :)
1 lingura unt topit
175 gr/6 oz. ciocolata alba, zdrobita bucatele
2 oua mari
1/3 cana/5 linguri + 1 lingurita zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1/4 lingurita esenta de migdale
100 gr/o cana de migdale feliute (as putea paria ca merge si cu alune de padure sau fistic)
375 ml./1 1/2 cana smantana de frisca (o scurtatura ar fi frisca dar sa nu fie vegetala ca nu stiu ce iese atunci - si daca este frisca indulcita as injumatati cantitatea de zahar din reteta)
Se tapeteaza cu folie de plastic o forma de chec lasand o margine de cel putin 5 cm sa atarne. Se baga la congelator.
Intr-o tigaie se topeste untul si se prajesc migdalele (optional cu un praf de sare) timp de 1 minut, pana-s bine unse. Se lasa la racit (trebuie sa fie temp. camerei cand intra in compozitie)
Se topeste ciocolata intr-un castron de metal sau Jena pe Bain-Marie, mestecand din cand in cand. Se pune deoparte.
In alt castron, tot pe Bain-Marie, se bat ouale cu zaharul pana cand se ingroasa si se deschid la culoare si din momentul asta se mai mixeaza inca 3 minute, dupa care se scoate castronul din Bain-Marie si se adauga ciocolata, vanilia, esenta de migdale.
In alt castron se bate smantana pana cand devine frisca (varfuri tari). Cu o paleta se incorporeaza frisca in amestecul de ciocolata, usor (se trece paleta pe sub amestec si cand iese afara se intoarce castronul 1/4 si se repeta pana e incorporata bine frisca). Se adauga si alunele si se toarna in forma. Se acopera cu marginile foliei de plastic si se tine la congelator 8 ore sau peste noapte.
Se serveste taiata in felii grosute.
Daca nu incercati reteta asta, nu stiti ce pierdeti :P Si ma rog, poate e mai bine sa nu stiti :)
călătorie pe partea cealaltă a pământului
Acum 3 zile
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu