miercuri, ianuarie 09, 2008

Anthony Bourdain in Romania

Mi-a soptit o pasarica* despre iminenta vizita a lui Bourdain in Romania pentru show-ul No Reservations, saptamana viitoare. Si am o mare rugaminte la oricine citeste aici si stie cine este Bourdain si poate sa faca orice posibil sa nu picam prost in emisiunea asta.

Daca aveti cunostinte care ar putea avea cunostinte care ar fi posibile contacte ale echipei lui Bourdain, va rog sa transmiteti urmatoarele:

Nu-l hraniti cvasi-cunoscutul gratar (de care noi suntem asa de mandri de parca noi l-am inventat). Ii place porcul (si este extrem de incantat de organe) dar cred ca un miel haiducesc i-ar fi mult mai pe plac. (I know, miei in ianuarie???)
Deja americanii au ideea ca romanii nu stiu sa gateasca decat carne la gratar si sarmale. Incercati-l cu o fasole cu afumatura - eventual ca ciorba. Varza calita. Ciorba acra de perisoare sau/si ciorba de burta. Cas de la mama (tatal) lui, acolo la oieri. Botz cu branza de burduf. Mici numai ca gustare, nu fel principal alaturi de cartofi prajiti - parol ca stie ce-s aia. Pana si un ghiveci de legume ar fi mai bun decat o alta halca de carne pe gratar.

Deja suntem in dezavantaj pentru faptul ca viziteaza in ianuarie - nu rosii de camp adevarate, nu fructe adevarate. Zau ca-mi pasa cum iese emisiunea asta. :)

*Cititi tot articolul ca merita, zic eu.

30 de comentarii:

Mikidos spunea...

Hm..unde vine de fapt? Ca s-ar putea "ajuta" tara noastra daca am avea mai multe detalii. se gasesc miei, nu stiu de unde - cred ca ma macelariile arabesti din oras, turcesti sau asa ceva, am un amic si el ne regaleaza cu miel..Hai sa aflam detaliile sa vedem ce se poate face:)

Lola spunea...

Am incercat sa aflu ce program de filmari au si unde, dar fara succes.
Nici ce contacte au acolo nu am idee - nu stiu daca au vreun contact la Ministerul Turismului sau au luat calea particulara (care e preferata se pare).

Anonim spunea...

Va scriu din State si sunt destul de "nervos" de cum va fi ghidat Bourdain prin Romania...E un bun prilej de reclama(emisiunea lui are un rating excelent aici), dar ca de multe ori mi-e teama ca o vom face "lata"...Am auzit ca merge in Ardeal, sper sa nu fie totul despre tot "crap-ul" asta cu Dracula...Sarcul Radu Anton Roman ar fi fost un ghid excelent pentru Bourdain daca traia...Imaginati-va: Moldova, Delta Dunarii, chiar Oltenia(tot pe langa Dunare) sunt numai cateva locuri pe unde Roman ar fi putut sa-l ghideze...Manastirile n-ar fi fost de neglijat(si pentru mancare)...Asa, nu stiu ce sa zic, sper sa nu fie ONT-ul cel care a organizat totul...Ptiu, drace!

Cristi.S

Lola spunea...

Buna Cristi,
my thoughts exactly.

La Radu Anton Roman (RIP) m-am gandit si eu ca i-ar fi fost un ghid excelent. Dar sa speram ca s-o mai gasi careva pasionat de mancare care sa-i tina locul.
Ieri am citit si eu un articol cum ca ar merge in Transilvania. Tot mai bine decat Bucuresti probabil (dpdv mancare).
Bourdain nu are probleme sa spuna cand nu-i place ceva (si am inteles ca deja pleaca cu idei preconcepute despre mancarea romaneasca, insa sper sa fie deschis si nepartinitor cum e de obicei). Si sper sa nu se fi amestecat cu ONT-ul (mai exista ONT?) sau Ministerul Turismului (care vad ca are reclama pe site-ul Discovery Channel).

Acum, sa vedem ce iese, ca tare curioasa sunt.

Mikidos spunea...

Imi imaginez o scena, romaneasca si usor comunista..de fiecare data cand in tara venea cineva important, era dus la carciumi traditionale romanesti, acelea cu un cap de cerb pe perete, cu ospatarii cu frezele vaselinate. Seful localului (imbracat in hainele de duminica!) venea si dadea mana calduros cu oaspetele de seama..S-o fi schimbat ceva oare??Sigur are legatura Ministerul Turismului..deci nu s-a schimbat nimic. :((

Lola spunea...

LOLLLLLL
Singura speranta imi e tot in Bourdain, care n-are nici o jena sa-si bage picioarele :))
Pana acum din cat am vazut din show-ul lui, prefera sa fie invitat in casele localnicilor si daca viziteaza un restaurant e de obicei cat mai "hole in the wall".
Sa vedem ce o sa iasa. Daca ii trage pe tema cu Dracula cred ca ma pierde de musteriu.

Anonim spunea...

Uite-aici pe unde planuieste ministerul de turism sa-l care (sau l-a si carat deja):

http://mturism.ro/fileadmin/mturism/PublicitateAchizitiiPublice/vizita_sua.pdf

Lola spunea...

Multumesc mult, Ramona
A mixed bag, cel mai tare ma bucura ca ajunge la Sapanta.
Sa vedem ce va iesi.

Anonim spunea...

Se pare ca episodul din Romania o sa fie difuzat in a treia saptamana din februarie, daca am vazut corect: http://travel.discovery.com/tv-schedules/series.html?paid=26.9286.116786.28593.11&start=70

Zamir mi se pare ca e tipul care l-a insotit si in editiile din Rusia si Uzbekistan.

Lola spunea...

Multumesc mult, astept cu nerabdare.

Alexandru Cadar spunea...

Prima aparitie pe care o va avea pe travel channel este pe 25 februarie la ora 10:00PM si 11:00PM, in caz ca ratati ocazia sa-l vedeti atunci, nici o grija, mai aveti ocazia sa-l vedeti pe 26 la ora 2:00AM (60 minute), dar ce se intampla cu cei care nu pot vedea No Reservations decat pe Travel&Living...?
Oricum sa speram ca totul va fi bine, nu? Din cate am inteles din descriere, se poate spune ca va fi bine...quote: "...intense culinary history". Oricum bafta pentru noi, tineti pumnii stransi si sa incercam sa nu lesinam daca vedem clasicele busheuri (rateuri) pe care parca ne asteptam sa le vedem.
Apropo, mai tine cineva minte cum se numea felul acela traditional de mancare taiwanez alcatuit din carne de porc, orez si sare, puse la fermentat 2 saptamani?

Lola spunea...

Pentru cei ce nu au cablu (asa ca mine) am inteles ca episoadele sunt pe itunes a doua zi dupa premiera pentru $1.99
Abia astept sa-l vad pe cel cu Romania.

Anonim spunea...

Da-ti un vot:
http://www.tv.com/anthony-bourdain-no-reservations/romania/episode/1169977/preshow.html

Anonim spunea...

Vreau sa va spun ca am asteptat cu nerabdare sa vina lunea cu emisiunea lui Bourdain despre Romania, mi-am sunat si prietenii americani , mandra ca pot sa vada o gramada de lucruri din tara mea prin ochii unuia de-a lor, of doamne , tare mi-a mai parut rau dupa aceea pt ca, inca de la inceput ne-am dat in petec , nelasindu-l sa filmeze ceva despre Vlad Tepes, cica aveau nevoie de nu-s ce fax ca aprobare si costa 10 eur /m2 de filmat , Anthony s-a enervat si bineinteles ca a renuntat,apoi el care e obisnuit sa arate lumii intregi ce mincaruri teribile au tarile lumii , a gasit o amarita de taraba la strada cu mici , care i-au placut dar nu va zic ce mizerie si ce urit era in jur , apoi a plecat cu trnul la castelul lui Vlad Tepes care cica-i de vanzare 100 mil $, care bineinteles ca i-a starnit mirarea , cica am venit aici pt real estate ,ha ha ha , iar tanarul ghid i-a mai si spus ca de fapt Vlad cica ar fi stat acolo numai 2 saptamini,deci valoarea real estate scade considerabil. Nebuni cum sunt Anthony si Izmir au cumparat de pe marginea drumului o Dacia 1310 care bineinteles ca i-a lasat in drum si nu pot sa va spun cum aratau amindoi in acea cutie a mortii, au tras palinca undeva in Seghet la niste gospodari unde le-au taiat si un porc , au participat la un bal mascat care bineinteles ca i-a provocat greata intrebindu-se oare de ce a venit aici , Sapinta care cred ca a fost singurul loc care l-a interesat , deci din punctul meu de vedere cred ca a fost cel mai nasol show , iar eu care drept sa va spun ca ma mindream cu tara mea si le povestesc astora de aici numai lucruri bune , prietenii mei americanii azi m-au bombardat cu intrebari si cu multa amabiltate si fake smile au concluzionat , don't worry it is a comunist country , now we can understand whay u come heare.

Lola spunea...

Iti multumesc mult pentru relatare, inca astept sa il puna pe itunes sa-l vad.
Ce sa zic... pe undeva ar fi fost prea frumos sa nu ne facem noi de cacao, pe de alta parte, AB e cunoscut ca le cauta cu lumanarea. A mai fost un episod intr-o tara sud-est-asiatica parca, unde s-a intrebat ce cauta acolo asa ca nu iau asta personal. Am impresia ca-i plac situatiile de gen.

Eh. Exact ce zic colegii tai. LOL

Anonim spunea...

bai, nu mai vorbiti pana sa vedeti .. . tipul a facut cele mai proaste alegeri posibile, CELE MAI PROASTE!!!
LUATI EPISODUL SI DUPA AIA VORBITI!

http://docs.torrents.ro/details.php?id=22622
http://www.nenealars.com/2008/02/28/romania-vazuta-de-anthony-bourdain/

Lola spunea...

Anonim, asta ca sa nu te ignor:

Daca pastrezi acel "bai" pentru prietenii tai, putem avea un dialog.
Am vazut. A facut cele mai proaste alegeri posibile. Toata lumea e de acord, incluzand telespectatorii americani/americani-romani. Bourdain insusi a recunoscut ca a facut alegeri proaste. Stabilit si dovedit. Now get over it.

Anonim spunea...

draga lola,
imi pare rau pt acel "bai", dar mi se pare o formula de adresare identica cu "draga" :)

problema e ca eu sunt fan anthony bourdain si chiar m-a suparat episodul cu romania. asta e. inteleg ca si el si-a dat seama de asta. sorry inca o data si multa inspiratie la scris :D:D:D:

Andrevs

Lola spunea...

Scuzele acceptate. Nu este insa o formula de adresare identica decat in mahala si adresata de obicei prietenilor cu care te tragi de sireturi.

Si pe mine m-a suparat initial Bourdain dar vezi ca am pus un P.S. la postul Reqviem pentru doi mici.
Acum inteleg ce s-a intamplat si il absolv de toata vina. Din pacate. Poate intr-o zi vom invata sa facem turism adevarat.

Anonim spunea...

Lola:
Spuneai tu:
"...sa faca orice posibil sa nu picam prost in emisiunea asta."
Ei, nu numai ca am picat prost...dar chiar si Anthony Bourdain declara ca nu stie ce s-a intamplat.
Pe scurt: cel mai neinspirat/prost/penibil show...
Evident, reiese ca cei raspunzatori de screw-up sunt...ghici?
Da, romanii. Agentia Romana de Turism din SUA si Ministerul Roman de turism.
Evident, tot romanii AU PLATIT BANI pentru acest fiasco total.
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=18268&art=44040&cHash=fecaa1a14a

Lola spunea...

Cand am spus "...sa faca orice posibil sa nu picam prost in emisiunea asta" m-am referit strict la mancarea care i se va pune in fata si nu m-am gandit nici un moment ca i se va face program comunist (si cunoscandu-l pe AB, nici ca el l-ar respecta - de fapt, inca ma intreb cum de nu a facut stanga imprejur renuntand sa filmeze, banuiesc ca numai spiritul de aventura l-a facut sa duca la sfarsit programul). Eu stiu ca vrem sa aratam ce e mai frumos dar asta nu era emisiunea potrivita, foarte probabil ca ar fi iesit mult mai bine daca i se dadea mai multa libertate de alegere.
Pana atunci insa, trebuie sa acceptam ca Bucurestiul ESTE plin de gropi, Jaristea ARE clienti etc. Cum ziceam, Doamne fereste sa acceptam ce vedem, sa facem din asta o experienta pozitiva si sa invatam ceva care ne-ar ajuta in viitor...
Si gata, m-am plictisit de subiect.

Anonim spunea...

Dom'le ma scuzati o clipa. Am ascultat la Antena 1 unde s-a zis ceva de un loc unde se pot scrie mesaje acestui om. In primul rind, din ce am citit pe aici am inteles ca este un profesionist. Pai un profesionist nu stie ca atunci cadn te duci intr-o tara destul de mare ca intindere si cu atatea popoare si cu asa asezare geografica, e posibil sa gasesti o varietate foarte mare de lucruri? Sunt zeci de mii de traditii si de locuri deosebite. Am inteles ca a fost la Bran. Pai din cate stiu eu, Branul nu este legat direct de tren de Bucuresti. S-a oprit la Brasov. De ce nu s-a dus acolo sa viziteze un oras superb si cochet si plin de lucruri deosebite si frumoase?
Ziceti ca i-a fost facut un program comunist (aiuritor termen, avind in vedere ca nu inteleg ce poate fi aia). Pai nu putea sa isi faca programul dansului? Care a fost miza? S-a scris in ziare, ca vezi Doamne, a fost manipulat. Si ce? Atunci in loc sa te duci sa faci tu cum trebuie te apuci si te razbuni? Astept de la un astfel de domn alte mentalitati decat astea. In fine, sper sa imi puteti indica un loc unde sa ii pot scrie cateva cuvinte si sa ii impartasesc niste fotografii neprofesioniste, adica neprelucrate din Romania.
Va multumesc.

Lola spunea...

Domnu' Dorel,
Gata domne, ce mai, e un ticalos. A cautat nesimtitul numai gropi in trotuare si drumuri de tara desfundate si numai asta a aratat.
Eu zic sa scrieti o scrisoare de plangere presedintelui american. Si trimiteti-i si pozele ca sa-i dovediti ce magar e Bourdain.

Anonim spunea...

Ma rog, mistoul la rang de raspuns...
Eu doar voiam sa zic ca este si o alta fatza a monedei. Si, sa ma ierte Dumnezeu, dar New Orleans si Hartford au gropite multe si ele pe strazi mai ales printre condominii si zone bine locuite. Si n u face nimeni caz de ele. America nu este numai gropi si New Orleans, care sincer m-a infricosat. La fel, Romania nu este numai Ferentari si tigani. Sau poate e si nu imi dau eu seama...

Lola spunea...

Nu am vazut in emisiunea lui Bourdain Ferentariul si nici tigani. Adevarat ca n-a filmat Casa Poporului si Atheneul, dar nu erau in programul trasat de Ministerul Turismului.
Si uite o chestie care e alt romanism:
Faptul ca America are gropitze si gropi chiar, are Harlem si Bronx si alte tragedii proprii (despre care exista nenumarate ore de reportaje serioase, nu glumite de emisiuni ca No Reservations), nu neaga/anuleaza faptul ca Romania are problemele ei.
("esti urat!"
"da, dar tu esti schiop!")

intelegi ca nu e "mistou", da? acum vorbesc cu toata seriozitatea.
Ne ofuscam degeaba. Emisiunea nu a iesit asa cum ne-ar fi placut noua, omul a facut niste greseli si si-a asumat raspunderea. I s-a spus asta in mai mult de 1400 de mesaje si cred ca ajunge. Dar nu este o emisiune de propaganda turistica, nu este o emisiune de care depinde soarta Romaniei. Imaginea tarii nu a fost distrusa de emisiunea asta cat a fost distrusa de reactia isterica a celor ofuscati.
Au mai fost episoade filmate in alte tari unde nu a aratat nimic bun si a fost muuuult mai ironic (de exemplu Islanda) si pe islandezi i-a durut fix in pix. Noi sarim de cur in sus de parca ne-a injurat de mama.
Si zau, sper sa se incheie odata controversia asta, demult a depasit pragul ridicolului.

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce oamenii reactioneaza in asa un hal! Oameni buni, daca vreti o imagine paradisiaca a Romaniei, cumparati "Eterna si fascinanta Romanie", unde vezi numai peisaje fantastice....realitatea o stim noi, cei care traiesc aici. Banuiesc ca e vorba de ipocrizie: e ok sa injuram tot ce misca, noi ca romani, insa atunci cand vine un strain si spune lucrurilor pe nume (adica arata realitatea), toti urla si se comporta lamentabil...

Chestia cu plata taxei pe metrul patrat, chestia cu faxul, drumurile intr-un hal fara de hal...exista! Care-i problema?! Unde ati mai auzit sa platesti un gratar dupa greutate, pretul fiind la 100 de grame? Cat despre kitsch-ul de genul restaurantului aratat din Bucuresti, ce sa mai zicem...Haideti sa nu fim ipocriti si sa o lasam mai moale...

Anonim spunea...

hehe..sunteti faini..Mi-o placut teribil ce-am citit aici. Cu siguranta mai mult decat sa ma fi uitat la 'no reservation' in romania.
multi dintre voi chiar aveti o impresie prea buna, se pare, despre tara asta...dar nici asta nu-i un bai, e ca si cum ai refuza sa mergi la un prieten muribund pe ideea ca vrei sa-l pastrezi in memorie vesel si sanatos..:D
Eu ii urmaresc emisiunile pe discovery...Alea super, de acum 5 ani..:))) sincer nici nu stiam ca a mai continuat...Este in felul lui de a-si organiza astfel vizitele prin diferite tari, sa scoata in relief tocmai improvizatia, neconventionalul, experimentul. Va asigur eu, ca-n fiecare seara a avut grija sa manance bine, pe oriunde a fost. dar probabil acel 'bine' nu s-a ridicat si la nivelul senzationalului, nefiind luat in calcul pentru a fi prezentat in emisiune. In schimb a gasit locuri care au coborat mult, atingand cealalta parte, cea a experimentului, a absurdului, intrunind astfel conditiile de a fi stranse pe pelicula si a condimenta genul sau de emisiune. e simplu...si frumos. Sunt mandru s-o spun, ca pe-aici in tarisoara asta minunata si cea mai frumoasa din lume dupa alte cateva mii de alte tari si care din pacate e si locuita pe deasupra, ei bine nu ducem deloc lipsa absurdului, a decadentei si a nivelului cel mai de jos cu putinta in multe, multe aspecte. daca esti baiat destept reusesti sa te strecori printe ele si sa-ti traiesti viata cumsecade. Daca nu...inseamna ca meriti din plin acel nivel.
acelasi lucru poate fi luat in considerare si ca turist aici. apai dupa ce mi s-a intamplat mie in napoli nici n-ar mai fi trebuit sa calc in italia. Ei si..m-am linistit privind filmele din 70 in care nici felini ori visconti nu erau deloc fericiti cu ce-i pe acolo si mi-am dat seama ca, mai mult, am luat parte, chiar privilegiat, la decadentza orasului napoli, intrand astfel in istoria sa nepretuita de barbarii cu iz turistic..:))
Da, castelul bran este de vanzare, fiind de curand retrocedat, nu, vlad tepes n-a calcat nici macar pt o saptamana in acel castel, da micii-s cu nemiluita pe acolo, nu, nu esti baiat destept daca si cumperi din zona, si tot asa...:D

Lola spunea...

Ei, Toni... Romanu' nu prea le are cu critica... Se ofenseaza usor, daca-i zici ca si-a calcat dunga stramb la pantaloni se isterizeaza ca nu i-ai admirat florile de plastic din glastra de pe masa din sufragerie.
Orice tara are bune si nebune, iar Bourdain este pozitiv partial numai catorva. Ce-o sa-i facem acum? sa-l omoram? fereasca! ca-i cam secsi el, ar fi pacat.

nona lupu spunea...

Scriu cu o intarziere foarte mare, de la eveniment. Nu am fost pe faza, desi sunt fan Anthony Bourdain. Habar n-am avut ca a fost si in Romania, ba chiar ma intrebam cand va face o emisiune si despre Romania si cu ce specialitati il vor servi aici. Eu nu-mi fac prea mari complexe, din ceea ce ati relatat voi despre un fiasco al vizitei. Imi amintesc si de alte esecuri, din alte episoade ale lui, de pilda, m-a amuzat cel mai mult cand se straduia sa ingurgiteze anus de facocer, in nu mai stiu care tara africana, asa ca...Oricum, tipul e printre cei mai buni, in genul asta de emisiuni, pe care eu le vad pe "Travel&Living, si are un simt al umorului foarte dezvoltat, deci nu cred ca ne-a catalogat definitiv. Toate bune!

Anonim spunea...

mda. din pacate a fost o nereusita. imi pare atat de rau ca Bourdain probabil nu se va mai intoarce... desi as face orice sa revina in Romania. sa indrepte emisiunea, care nu a fost tocmai reusita. Lola, imi place felul cum scrii, esti o persoana cu totul si cu totul deosebita. <3 :)

Related Posts with Thumbnails