duminică, ianuarie 27, 2008

Mac'n'cheese















Versiunea americana a macaroanelor cu branza. Cam acelasi lucru si totusi, nu.
In primul rand, nu se face cu macaroane asa cum le stim noi - tuburile lungi de pasta (care nu se gasesc aici decat extrem de rar, desi sunt zeci de sortimente de paste) ci cu paste mai mici (de obicei cele numite "elbow", care-s mici si curbate). Eu am folosit Cellentani, care dupa cum se vede in poza, arata ca un tirbuson. (Nu o sa dezvolt complicatiile cuvantului "macaroni" in italiana si engleza, vorba e ca aici la macaroanele cu branza se folosesc paste mici).

Branza folosita este cheddar, o branza ca un cascaval compact (fara gauri) si cu un gust usor aspru. De la bordei la bordei, este folosit un amestec de branzeturi - ceea ce face Mac'n'Cheese o mancare ideala atunci cand ai resturi de branza care trebuiesc folosite. Cum a fost in cazul meu: aveam branza care se apropia de batranete si o cutie de paste plina doar pe sfert.

Alta diferenta ar fi modul de preparare. Pun reteta in caz ca... (as usual)

Mis-en-place:

- 200 gr. de paste se fierb dupa indicatiile de pe pachet minus un minut, se scurg.
- 3 linguri de unt se topesc si se toarna peste 1/2 sau 2/3 cana cu pesmet (in functie de cat vrei crusta de groasa) si se amesteca
- 1 1/2 cana de branza cheddar si 3/4 cana de Gruyere sau Pecorino Romano (eu am avut Pecorino) date prin razatoarea mare
- inca 1/2 cana de cheddar si 1/3 de Pecorino pentru crusta
- sare, piper, un pic de nucsoara rasa, un strop de cayenne sau paprica iute
- 3 linguri de unt
- 4 linguri de faina
- 2 cani cu lapte fierbinte
- un vas termorezistent sau craticioara de 2 l uns cu unt

Se incinge cuptorul la 325F/165 C/mediu
Se topesc cele 3 linguri de unt si se face un roux cu faina, amestecandu-se pentru un minut. Se adauga laptele incet, amestecandu-se energic cu un tel ca sa nu fie cocoloase. Se continua amestecatul pana cand se ingroasa usor. Se ia vasul de pe foc si se amesteca branza, se condimenteaza, se pun si pastele si se amesteca usor.
Se toarna in vasul uns cu unt, se presara cu branza ramasa, apoi cu pesmetul. Se coace 30 de min. Se lasa 5-10 min. sa se odihneasca la scoaterea din cuptor. Apoi se serveste.

*Observatii - de teama sa nu iasa sosul prea lichid eu am scazut amestecul de lapte cam mult - as fi preferat sa fie un pic mai lichid decat a iesit. Desi a fost foarte gustos, i-a lipsit cremozitatea. Oh, well. Altadata. Crusta a fost insa dementiala. :)

2 comentarii:

ina bixade spunea...

Nu am mai vazut asa gospodina!!! Iti acord nota 10 si o coronita din flori:)

Lola spunea...

Oh, n-am mai avut o coronita din flori demult - multumesc, draga mea :) you made my day!

Related Posts with Thumbnails