sâmbătă, iulie 19, 2008

Cum sa fierbi un ou - daca vrei sa faci salata orientala

Cu onestitatea ei caracteristica, Ina mi-a marturisit ca incercand sa faca o salata orientala, nu i-au iesit ouale fierte din prima. I-am promis ca o invat (pe blog, ca sa aiba punct de referinta pe viitor) si here it goes. Poate cine stie, mai foloseste si altcuiva.

Ouale se pun in apa rece si ca sa scada sansele sa crape la fiert este de preferat sa fie aduse la temperatura camerei prima data. Apa se sareaza bine ca in caz ca se crapa totusi, sa coaguleze albusul. Se zice ca sarea ajuta si sa se cojeasca mai usor mai tarziu.

Se pun pe foc mediu spre mic (cu cat mai mic focul cu atat mai mari sansele sa nu crape coaja) si se lasa pana dau in clocot. Imediat ce apa a ajuns la fierbere se stinge focul, se acopera vasul cu un capac sau o farfurie si se lasa 10-15 minute pentru oua fierte tari, 1 1/2 - 2 minute pentru cleioase si 1 - 1 1/2 pentru moi. Pentru oua tari pot fi lasate si mai mult de 15 minute, nu exista pericol sa fie gatite prea mult.
Dupa expirarea timpului de gatire se pun fierbinti sub apa rece un minut-doua (diferenta de temperatura va dezlipi pielita de ou si se vor coji mai usor).

Ce avantaje are metoda asta, oare? ies ouale mult mai bune, galbenusul nu e innecacios si nici nu se inverzeste iar albusul nu va fi cauciuc. Garantat.

Un alt tric la curatat - ouale foarte proaspete nu se curata usor. Atunci se sparge coaja oului usor peste tot si se ruleaza usor oul intre palme. Se va coji fara probleme.

Cat despre salata mea orientala (care btw, la americani se numeste salata germana de cartofi, niciodata n-am inteles ce a avut orientul de-a face cu salata asta) nimic special: cartofi, ceapa, masline, oua, patrunjel, otet si ulei, sare si piper. Un mic tric invatat acum multi ani insa: cica sa cureti si tai cartofii cat se poate de fierbinti si sa pui otetul (sau vinegreta) imediat - se pare ca este absorbit mai bine in cartofi cand sunt calzi.

Well... Promit ca nu o sa va invat sa faceti cuburi de gheata altadata.

EDIT P.S. - experimentul cu diferitele stadii de fierbere aici - pentru ca prea multa lume cauta pe google "cat sa fiarba ouale" . Sper sa ajute.

20 de comentarii:

mariana chereches spunea...

fiind vorba de cartofi ,nu am inteles de ce daca i fierbi in coaja pentru salate au un gudt amarui; exista oare un tric si pentru asta?

ina bixade spunea...

ooo, merci, merci, my friend:) acum ma simt un pic mai inteligenta ca am invatat cum sa fierb ouale nebunele:) muahhh
PS: mereu am recunoscut ca sint un dezastru la bucatarie, dar...ma fac eu mare hi hi hi

Anonim spunea...

Draga Lola,multumim pentru toate sfaturile tale,chiar si pt.cele mai anodine,si pentru ca esti o adevarata,,chef",te rog sa imi spui aici,discret,daca cunosti reteta ,,clafoutis aux cerises"(clafoutis cu cirese ca altfel nu stiu sa traduc..)Multumesc mult,Eugenia.PS-daca vrei sa ai cuburi de gheata chic pt.aperitiv,poti adauga in apa ce se pune in congelator,cate o zmeura sau o cireasa,c'est beau!!!

Lola spunea...

Mariana, sincer nu imi aduc aminte sa mi se fi intamplat asta, hm... Sa fie oare soiul de cartof? poate unii nu-s de fiert in coaja? eu la fiert folosesc (de cele mai multe ori) cei care au coaja subtire ca si cartofii noi iar pulpa e mai "ceroasa". Evit cartofii cu coaja groasa si care la fiert se sfarama.
SAU... ma gandesc eu, sa aibe ceva de-a face cu vasul in care ii fierbi? poate e reactiv? Daca stau bine sa ma gandesc, asta e mai probabil. Folosesti un vas facut din aluminiu sau care are teflon?

@Ina, cum ti-am mai spus eu in nenumarate instante, totul e sa vrei sa te faci mare :)) muaaaahhh

@Eugenie, am ras de-a binelea la comentariul tau pentru ca in momentul in care am scris ultima fraza a postului am vrut sa adaug "desi as avea si acolo cate ceva de zis" LOLLLL
Da, in cuburi poti folosi multe drept decoratii (frunze, fructe) dar ideal e sa pui apa cam 1/4 in forma de cuburi, sa o lasi sa inghete, apoi pui decoratiile si umpli cu apa (in felul asta "plutesc" in gheata). Plus, ca nu stiu cata lume stie, cuburile ideal se fac cu apa calda, nu rece, ca sa nu iasa incetosate sau cu bule de aer.

Cunosc clafoutis, cum sa nu, dar nu am o reteta personala, in caz ca asta intrebi. probabil pentru ca ciresele nu supravietuiesc foarte mult pe mana mea - le ador in stare naturala.

Anonim spunea...

Vai,draga Lola ,habar nu aveam ca e necesara apa calda pentru reusirea perfecta a unor cuburi de gheata!Mi-a zis mie Ina ca ai o cultura generala extraordinara!Chapeau bas!Cat despre clafoutis,am ratat eu unul( rau de tot,pacat de cirese!)ma gandeam ca ai tu o reteta simpla,incercata si gustata.Multumesc,Eugenia.

Lola spunea...

Poate incerc vreo reteta zilele astea si zic aici cum a iesit :)

Anonim spunea...

Eu n-am stiut metoda asta de fiert oua! :O Sunt de-a dreptul uimita!!

Eu stiam aia clasica - fierbi trei minute pt un ou moale (celios, cum spui tu), 5 pt potrivit samd.

Metoda asta a ta imi face cu ochiul din doua motive:
- mie imi ies albusurile cauciucate la ouale fierte tari:(
- asta da economie energie :D (curent in cazul meu)

Pupici din Irlanda!!
mary

Lola spunea...

mary-mary-quite-contrary, ce mai faci tu?
sa-mi zici cum ti-au placut dupa ce ai incercat metoda, da?

*cleios e ala mediu la mine, moale e cel caruia ii curge galbenusul iar la cleios galbenusul e pe jumatate fiert iar interiorul e mai lichid gros, asa.

Anonim spunea...

Planuiesc in la sf de saptamana o salata orientala si o sa folosesc oua cleioase (mersi ca m-ai lamurit cum e si cu ele). Te anunt pe saptamana viitoare cum a fost aventura :D .

In rest toate bune si frumoase, sunt cu ochii pe tine, doar ca-s mai tacuta asa de cateva luni :d .

:XO

mary

Lola spunea...

NUUUUU! sa nu faci oua cleioase pt salata orientala - e musai sa fie fierte tari pentru ca galbenusul ala si uleiul fac "sosul" :)
ouale cleioase sunt bune de mancat asa, la naturel.

well, ma bucur ca ti-ai mai iesit din tacere. :-*

Anonim spunea...

am incercat azidimineata sa fierb ouale dupa indicatiile tale; le-am vrut moi, le-am lasat 10 minute acoperite si au iesit ca cele din poza ....
ori asta, dupa calculele mele, inseamna ca nu stiu eu sa apreciez momentul "Imediat ce apa a ajuns la fierbere"; hmmm, parca ma vad cu termometrul in gura si cu un deget in oala :D
sau nu am folosit vasul potrivit? le-am fiert intrr-o caserola de inox cu fund dublu capsulat.

well, lola, sa auzim de bine, si cand m-oi mai dezbara de obiceiurile de marginime[sb], sa ma auzi/vezi ca am respectat povetele, in special cele despre mancarea asiatica(am vazut ceva la cristi roman, dar inca mi-e frica sa incerc)

Lola spunea...

imi pare rau si imi cer scuze, am retinut eu timpul de fierbere gresit pentru oua moi. rectific in post imediat. sper sa nu ma injuri prea tare :( iti datorez o duzina de oo, zau - 1 1/2 - 2 minute pentru moi si 2 - 2 1/2 min pentru medii. pentru tari ramane cum am spus (si din experimentul tau, si 10 minute ar fi suficient - eu le las pe ale mele oriunde intre 15 si 20 de min., deci cu ouale tari nu avem probleme).

sa lamurim insa si punctul de fierbere: apa s-a incalzit, scoate abur si pe marginile vasului incepe sa se revolte (fara sa dea in clocot). ok, poate e ceea ce mai precis as numi "aproape de punctul de fierbere" pentru ca n-am folosit termometrul ca sa fiu sigura. sau "inainte de a da in clocot".

exista si o metoda de a incerca ouale inainte de a le sparge - le scoti din apa fierbinte si (folosind o manusa de cuptor sau un prosop ceva) pui oul pe masa si il invarti (pe o parte). daca se invarte "balanganit" inseamna ca e moale, daca se invarte frumos e tare.

gizas, cine ar fi crezut ca se poate scrie atat despre cum se fierbe un ou? :))

acum, despre mancarea asiatica. frica sa incerci ceva? de ce? :D pana la urma bucataria e ca un laborator de chimie, si experimentele sunt esentiale. pana nu incerci, chiar daca azi gresesti o sa stii ce va trebui data viitoare. si unele retete chiar trebuie respectate, iar daca inlocuiesti un ingredient trebuie sa stii ca va merge cu celelalte.

eu nu gatesc decat cateva retete cu iz asiatic pentru ca iau de gata foarte usor, dar daca ai ambitie da un search pentru "steamy kitchen blog" si incearca retetele ei. insa pregateste-te sa iti faci o lista cu ingrediente de baza absolut necesare pentru mancarea asiatica.

si ca veni vorba de experimente, Eugenie - daca citesti: am experimentat aseara cu o reteta de clafoutis si we have a winner! stai pe aproape, detalii curand.

Anonim spunea...

dada, era ceva cu "*** sta in lucrurile simple" - uite asa ajungi sa ai cele mai multe posturi la lectia de fiert oo.

hehe, curaj? da, imi trebuie, sa ies din dieta traditionala in care mancatul sanatos are cu totul alt inteles :))

Anonim spunea...

Ai dreptate, nu oua cleioase la salata oriantala - nu stiu ce-a fost in capul meu, cred ca pofta mare :d. Ca sa impac totusi si pofta mea, pot pune un galbenus cleios la sfarsit, dupa ce am facut salata si are sos. mmm!!



xo
Mary

Lola spunea...

Mary, cum vrea maria ta pana la urma :))

@about2run - care e dieta???

Anonim spunea...

dieta? clar, am exagerat, e vorba de cea "impusa" de familie, in conditiile in care sunt destul de comod pentru a nu lua initiativa :))

Anonim spunea...

Fac pariu ca daca faci 2 Oo si unul e de la frigider, uhm sa zicem 3-4 grade si celalalt e la temperatura camerei consistenta o sa fie diferita la cele 1-2-3 minute recomandate de tine. Conteaza mult si vasul in care le faci, cat de mare e absortia de caldura, cat de repede se pierde. Un ou incepe sa se coaguleze, undeva pe la 60-70 de grade... parca :).

Cat despre cojire se aplica un soc termic. Nu sunt de acord cu lasarea in apa calda acele 15 minute. Cu cat diferenta de temperatura e mai mare cu atat se contracta mai puternic si se desprind de coaja. Coaja si oul fiind "materiale" diferite se contracta diferit. De asta nu se pune apa rece peste apa si oua, ci se pun ouale in apa rece, multa si eventual sa curga apa peste ele cateva minute.

Cam atat, ma duc sa fac un buritto :)

roxana spunea...

Ce bine ma simt, crdeam ca numai eu am probleme cu ouale fierte, hi-hi-hi. Alea tari nu au fost niciodata o problema, cele cleioase - se intampla de cca 5 ori pe an, din absoluta greseala, imi aduc aminte sa le scot mai devreme, dar tot prea tarziu ca sa fie moi. drept urmare, cele moi, ultima data am mancat la mama acasa acum xxx ani. ghici ce fac eu maine dimineatza? Si azi mi-ai dat idei de post cu salata orientala fara oua. Cred ca trebuie sa plec dupa cartofi.

Lola spunea...

Ema, nu cred ca are importanta temperatura oului - decat ca are sanse mai mari sa crape daca flacara este prea mare si poate ca apa va atinge punctul de dinainte de fierbere cateva secunde mai tarziu. Dat fiind ca sunt puse in apa rece si pe foc mic, la momentul cand se stinge focul pun pariu ca ambele s-ar afla la acelasi stadiu de coagulare.

Lasarea in apa calda este ceea ce gateste oul, nu vad ce-ai impotriva :))
Despre transferul in apa rece - n-am inteles ce vrei sa spui, sincer. Cum adica nu se pune apa rece peste apa si oua ci apa rece care curge? te referi cumva ca apa fierbinte sa fie scursa si ouale puse sub apa rece as opposed to apa rece turnata direct peste ouale in apa fierbinte? eu nu scurg apa fierbinte decat daca fierb mai mult de 3-4 oua si intr-un vas mare si socul termic se intampla si asa. :P

Well, nu sunt Harold McGee, dar cu metoda asta mie-mi ies ouale foarte bine asa. :)

Uite ca azi o sa fac un ou moale si unul cleios numai de dragul experimentarii - pentru ca nu prea mananc oua fierte decat tari, de obicei pentru Paste sau salate. Voi raporta rezultatele.

Lola spunea...

ah, about2run - pai in cazul asta iti pierzi dreptul de-a te plange, nu? :P :))

Related Posts with Thumbnails