Bagel (pronuntie corecta si traditionala: beigl). Adusa in America de Nord de evrei dar se pare ca a fost inventata de polonezii din Cracovia inaintea secolului al XVI-lea, cand deja era parte din bucataria poloneza.
Probabil ca nu exista tara in lume care sa nu aiba un fel de aluat in forma de cerc cu o gaura in mijloc. Insa, asa cum nu orice bagel e ca un NY bagel (se pare ca marile orase cu populatie evreiasca numeroasa au fiecare stilul lor), nu orice covrig e bagel. Aluat cu drojdie cu adaos de malt si sare, fiert si copt, fie simplu ori dat prin diverse seminte (susan, mac, ceapa deshidratata si prajita, sare sau, foarte cautata "toate la un loc" - "the everything bagel").
Datorita popularitatii, in ziua de azi se gaseste in zeci de variatii: din faina de tot felul, cu afine sau stafide in aluat, ba chiar scortisoara sau ciocolata.
Este pufoasa dar cu coaja usor crocanta, iar notele se dau de obicei pentru consistenta (acel "chewy" care tot nu stiu sa-l traduc) - trebuie sa dea de mestecat fara sa fie insa prea densa.
Cel mai des mancata prajita la toaster dupa ce a fost taiata in jumatate, data cu cream-cheese (sau in limbaj de old NY, shmear) fie simpla sau amestecata cu somon afumat, verdeturi, creme de legume... exista zeci de posibilitati. (Acelasi lucru se face si cu tofu, pentru vegetarieni). Eu o prefer cu shmear si peste afumat, de obicei somon afumat si capere (in cazul de fata sturion afumat pentru ca exista in figider).
In NY se vand bagels la orice deli si supermarket (si sunt o multime de bagels mediocre), dar nimic nu este comparabil cu un bagel cat se poate de proaspat (de multe ori fierbinte) de la H&H Bagel. Altii jura ca Ess-a-bagel e superioara, sau mai stiu eu care bagel shop din cartierul lor. Pentru mine, pana in ziua de azi, nimeni n-a batut H&H.
Nu pot sa nu pomenesc si vestita Montreal bagel - acelasi principiu dar e mai mica, mai subtire si cu gaura mai mare, mai dulce si mai crocanta. Mi se pare mai apropiata de covrigul nostru, dar tot exista o maricica diferenta. Fairmont si St. Viateur sunt 2 locatii de pelerinaj in Montreal pentru stilul asta de negasit in NY.
Bialy este nici chifla nici lipie, adusa in State de evreii Ashkenazi (germani) din Polonia pe la sfarsitul secolului XIX. Este facuta dintr-un aluat dospit cu putin zahar si putina sare, are intre 12 si 15 cm in diametru si traditional are ceapa (marunt tocata si prajita) presarata in adancitura din mijloc - variatii ar fi cu usturoi sau pesmet, sau un amestec din toate.
Spre deosebire de bagel, bialies nu sunt fierte, ci doar coapte. Alta deosebire este ca nu au gaura, ci doar o depresie in mijloc.
Pot fi mancate simple sau cu unt, reci sau usor incalzite. Eu le prefer calde cu unt. Asa ca in poza.
In NY, desi nu greu de gasit, nu sunt la fel de populare ca bagel-ul, ba chiar una lume nici nu stie ce sunt. N-am idee de ce, eu le iubesc.
Best of NY (incontestabil si necontestat): Kossar's Bialy, a caror bagels nu-s nici ele de lepadat.
p.s. N-am nici cea mai vaga idee de ce ma refer la ele la genul feminin. I just do.
călătorie pe partea cealaltă a pământului
Acum 3 zile
9 comentarii:
Se gasesc in Romania?
Doamne, ce bine arata!!!!!
Apropo!!
M-am indragostit de ghidul tau newyorkin!!!
Aveam si ceva idei :D:D le-am scris la ultima parte a ghidului, hihihihi!!!
What about flagels???? Am primit de la niste clienti din NY (trimise cu Fedex-ul, ce sa mai!), cica numai acolo cresc. Sunt ca si niste bagels dar decit ca flat.. recunoasteti personajul?
Anonim, cred ca numai cineva care locuieste in Romania iti poate raspunde la intrebare.
Zuzule, inca o data scuze pentru raspunsul meu intarziat.
Dona, jur ca am dat google pentru flagels :)) - nu auzisem de ele. Sunt un trend ca muffin tops cred. Eh. Eu am zis aici de chestii traditionale.
Si stau si ma intreb de ce ti-au trimis flagels si nu some amazing, wonderful bagels... S-a vrut un fel de gag sau novelty gift? :))
AM mancat la bagels la micul dejun pana mi s-a acrit de ei! :( Ar trebui sa ma reapuc de acest "sport", ca tare mi-ai facut pofta. Mie imi plac cu cream-cheese si gem de capsuni! De flagels, bialy inca nu am auzit sau incercat...cu proxima ocazie, sper!
Zuzu nu se supara :-))
Am facut lasagna, sa vii sa vezi ce minunatie mi-a iesit! :-)
Tare mandra mai sunt!!:-PP
Iti place lasagna?
Flavius, rectificam problema cand ajungi la NY. Flagels nu promit, o sa cercetez ca acum sunt curioasa. Eventual raportez.
Zuzule, am vazut ce frumusete de lasagna ai facut, sunt si eu mandra de tine. :)
Nu pot sa te mint: nu prea ma omor cu lasagna (prefer musacaua desi nici asta mai des de o data la 5 ani :P). Sunt extrem-extrem de picky la mancarea italiana. Singura chestie asemanatoare cu lasagna care imi place ar fi manicotti, dar si alea... sa fie reteta traditionala, cu foile facute in casa si... eh. Nu ma baga pe mine in seama :))
Interesanta perspectiva culturalo-gastronomica - am mai invatat ceva!
Apropo, ca tot te afli in New York - anul trecut s-a scris despre cartea Mariei Balinska, “The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread”, publicata in toamna. Cred ca ti-ar placea.
http://www.nytimes.com/2008/11/26/dining/26bagel.html?_r=1
Interesant articol, multumesc. Sunt mai multe carti scrise despre istoria lui bagel :) Dupa ce am citit articolul si pasajul unde se vorbeste despre cum te dureau falcile mestecand la un bagel... ma bucur ca a evoluat. :))
Trimiteți un comentariu