duminică, martie 22, 2009

Chelsea Market

Cladirea care adaposteste Chelsea Market a fost renovata in anii '90 iar CM a fost inaugurata in '97. Intr-o zona care acum 12 ani nu prezenta nici un punct de atractie - fara trafic pedestrian, dezolata si batuta de vanturile raului Hudson, candva a fost o fabrica de biscuiti super-faimoasa - National Bisquit Company (primul Oreo a fost creat aici, dar nu numai: Fig Newtons, Saltines, Barnum animal crackers si Vanilla Wafers).

Oarecum abandonata inca de la mijlocul anilor '40, istoria ei este fascinanta si incurajatoare: o cladire aproape in ruina, dar norocoasa prin structura ei trainica, este transformata de viziunea unui individ cu spirit antreprenorial (si cu gusturi arhitectonice mai... deosebite) intr-un adevarat centru comercial care, dupa deschiderea lui ca "piata" catre public, a adus in ultimul deceniu o dezvoltare a vestului cartierului Chelsea ce nu parea credibila la momentul respectiv.
Cladirea are mai multi chiriasi, iar unul dintre ei este Chelsea Market: o mana de magazine, fiecare mai neasteptat decat celalalt.

Un magazin de vinuri deja faimos in oras, un "aprozar" care surprinde prin amestecul de banal si delicatese greu de gasit (totul la preturi foarte rezonabile pentru Manhattan),
altul - Buon Italia - de produse italiene (se vede in foto stilul de "depozit" - putine rafturi, aerisit) care la intrare are si doua frigidere cu panini/salate/patiserie.
Doua patiserii cu renume, The Fat Witch pentru brownies si Eleni's pentru cookies, cat si o brutarie care din fericire acum are cateva locatii prin oras si care produce paine artizanala de calitate, Amy's Bread (si unde poti vedea locul unde miracolul painii se intampla). Inca doua patiserii - Sarabeth's si Ruthy's. Un lacto-bar ar firmei/fermei Ronnybrook, un alt magazin dedicat in totalitate pestelui si fructelor de mare (de cumparat atat proaspete cat si pregatite). Alt magazin este specializat in ciocolate, dulceturi si dulciuri locale si de import. (Si da, am fost acolo chiar cu o zi inainte de Valentine's Day).

Imports from Marrakesh este ca pestera lui Ali-Baba, iar peste drum e un magazin unde poti cumpara orice are de-a face cu ceaiul. Cioburi pentru bucatarie ca la restaurant si gelato in acelasi spatiu, sau haine de firma si snacks intr-altul. Doua zile pe saptamana iti poti ascuti si cutitele de bucatarie aici (un lux usor de inteles intr-o societate de consum unde lucrurile nu se repara).
Doua restaurante foarte la moda, o firma de catering si alte cateva locuri unde poti lua masa mai mult sau mai putin casual, toate au locul si clientela lor.


Doar 26 de magazine intr-un spatiu surprinzator de aerisit. Pe ici-pe colo, arta "aruncata" ca la intamplare - picturi, sculptura, fotografie. O teava de scurgere este transformata in instalatie de arta (proprietarul a cerut arhitectului care a facut restaurarea sa incadreze distrugerile suferite de cladire, nu sa le acopere). Este ca un parc de distractii industrial.
Si daca ma intrebi pe mine, o opera de arta in sine. Love Chelsea Market.

6 comentarii:

Dorina spunea...

Ce imi place cum sunt aranjate unele vitrine! Vii, colorate, fara sa fie stridente, vesele cumva...
Pe la ciocolateria aia m-as pierde si eu ;;), dar si prin altele, inclusiv pe la "cioburi".

Iar felul in care e transformata cladirea chiar e genial.

Lola spunea...

Parol, fiecare magazin e fascinant, chiar daca nu prezinta nici un interes aparent. Si au si events, frecvent. Foarte interesant loc.

Ce imi pare rau este ca a disparut floraria care a existat de la deschidere pana acum cativa ani, chiar in stanga intrarii. Era un loc ce vindea en gros si en detail si avea mai mereu flori foarte deosebite care le gasesti de obicei in florariile foarte sofisticate, dar la preturi pamantene. De cate ori merg acolo imi plange sufletul o lacrima pentru florarie.

Anonim spunea...

Buna treaba cu import from marrakech, pacat ca au gresit o litera:). In rest, vad ca au aceleais produse traditionale marocane, cu o parte majora dedicata felinarelor, din care mi-am adus si eu unul de care mi-e tare drag.

Lola spunea...

N-au gresit o litera :P
Marrakesh or Marrakech (Amazigh: Murakush, Arabic مراكش Murrākush) - Wikipedia

Au de toate, de la covoare la tiles insa preturile sunt un pic exagerate. "Un pic" = cam de 10 ori pretul lor local.

Flavius Ţerbea spunea...

Stii ca multi (nu numai romani, dar in special) cred ca totul in America e kitsch si plastic?!
Ei bine, bun gust ca in America nu am vazut prin multe locuri. Bineinteles, nu-i totul perfect, dar stiu baietii cum sa amenajeze si o groapa de gunoi care sa atraga si sa placa.

Lola spunea...

Asa e, avem si kitsch dar avem si minuni. In cazul asta chiar imi place ce au facut cu locul asta si cum n-au incercat sa acopere tevile si caramizile.

Related Posts with Thumbnails