Day 5
Incepe ziua downtown, in zona ce se numeste The Civic Center.
Pe Broadway vei vedea City Hall, cea mai veche primarie din Statele Unite care si-a pastrat functia guvernamentala.
Peste drum, Woolworth Building - care din pacate nu mai poate fi vizitata decat scurt in holul de la intrare (iar fotografiatul este interzis), una din cele mai extraordinar ornate cladiri din oras (stilul este French Empire). Merita o privire furisa, atat cat se poate, chit ca o faci de afara, prin geam.
Un pic mai jos pe Broadway, St. Paul's Chapel este o mica bisericuta ce dateaza din 1766, parte din Trinity Church (care se afla la cateva strazi distanta). Nu este extraordinar decorata dar este gazda memorialului tristei zile de septembrie 11, 2001. Scapata fara un geam spart in ciuda faptului ca se afla in umbra Gemenilor (dealtfel in istoria ei a scapat intreaga multor pericole), capela a devenit din primul moment dupa tragica intamplare, locul de odihna si refugiu al voluntarilor ce lucrau in daramaturi. Da-ti cateva minute si intra, sufletul poate iti va plange un pic dar in acelasi timp iti va da speranta in rasa umana.
In spatele capelei se afla locul unde a existat World Trade Center. Lucrarile de reconstruire au inceput dar la momentul asta se afla tot in stadiul de fundatie, asa ca nu prea ai ce vedea, decat o mare gaura. Incearca sa-ti imaginezi (daca poti) imensitatea fostelor cladiri (erau cam de 3 ori mai inalte decat cea mai inalta cladire ce a supravietuit in jurul lor).
Pe Cortland St. intre Church si Broadway vei vedea un imens magazin ce se numeste Century 21. Daca ai timp de cumparaturi, e locul unde gasesti haine de ne-firma si de firma la preturi rezonabile. In ultimii ani (probabil datorat faptului ca magazinul nu mai este un secret) este oarecum "hit and miss", dar oricum ramane interesant. Raionul de pantofi are intrarea pe Broadway si ofera 2 etaje de incaltari pentru toata familia, de la slapi la cizme.
Coboara in sud pe Broadway pana la Wall St. si viziteaza Trinity Church care si-a inceput istoria ca o mica bisericuta in 1698. De atunci a cazut prada focului si iernilor grele si a fost reconstruita de inca 2 ori, ultima data in 1846. Este gazda multor concerte de muzica corala, contemporana si clasica.
De aici, mergi cateva minute pana la 1 Bowling Green, unde vei vedea U.S. Custom House. Dateaza din 1907 si este construita in stilul Beaux-Arts. Printre alte functii oficiale, gazduieste Muzeul Amero-Indian.
In apropiere se afla South Ferry de unde poti lua un vapor care sa te treaca apa in Staten Island (gratis, trece pe langa doamna Liberty, dureaza 25 de minute one-way - deci daca nu te-ai plimbat cu vaporasul ieri la Pier 17 ai alta ocazie acum). De mentionat ca odata ce ajungi in Staten Island va trebui sa te dai jos din vas si sa astepti imbarcarea pentru cel ce pleaca spre Manhattan, dar de obicei intervalul de timp nu este mai lung de 20 de minute.
Intre mai 31 si octombrie 5 de vineri pana duminica, o a 2-a linie de ferry te duce pe Governor's Island in 7 minute (deasemeni gratis) - care nu numai ca ofera ocazia unei dupa-amieze relaxante si cu vedere superba la profilul coltului de sus al Manhattanului, dar de anul trecut a inceput sa gazduiasca in week-ends foarte interesante evenimente culturale (sculptura, spectacole). Ai putea petrece lejer o jumatate de zi pe insula - care de altfel este incarcata de istorie.
Acum, daca iti planifici un pic timpul zilei asteia, s-ar putea sa ai ocazia sa prinzi un apus superb de soare in timp ce te plimbi prin Battery Park City.
Partea a VII-a
pe drum
Acum 5 zile
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu