vineri, februarie 27, 2009

Mic ghid de calatorie - partea V

Day 4*

Incepe ziua in Wall St. - linia de metrou 2 sau 3 te va duce acolo. Atractia principala este desigur, New York Stock Exchange, scaunul papal al banului. No, really - e o cladire superba.

La 26 Wall St. este Federal Hall, care nu numai ca e o cladire interesanta dar si cu importanta istorica deosebita: aici Washington a fost inaugurat ca presedinte in 1789 si unde The Bill of Rights a fost semnata.

Mergi un pic nord pe Water (sau Front) St. si fa o dreapta pe Fulton St. Aici este South St. Seaport/Pier 17, care contine Muzeul maritim, expozitia Bodies si un mic mall. Poti sta la apa (East River) fie pe promenada din spatele mall-ului, fie la ultimul etaj al mall-ului (unde au chaise-longue-uri) si admira Brooklyn-ul pe partea cealalta (The River Cafe si Fulton Ferry), poti vizita barca Peking (1911) sau pe Ambrose (1908) sau poti lua un vaporas care sa te plimbe o ora in jurul varfului cel mai de sud al Manhattanului. S-a scumpit ingrozitor in ultimii ani, acum vad ca e $27 de persoana, dar eu cred ca merita. Vei trece pe langa statuia Libertatii, suficient de aproape sa-i vezi toate faldurile si ridurile, apoi pe Hudson River in sus pe langa Battery Park si inapoi, cu o mica bucla sub Brooklyn Bridge la intoarcere.

De aici ai doua optiuni: poti lua un Water Taxi care te trece apa la Fulton Ferry - capatul din Brooklyn al podului - dupa care poti trece Brooklyn Bridge cu piciorul inapoi in Manhattan, sau invers - treci cu piciorul pana in Brooklyn si de acolo ori iei un metrou inapoi, ori Water Taxi. Personal as alege varianta din urma.

Si cam asta ar fi de-ajuns pe ziua de azi. Nu pare mult, dar e destul - te asigur. Daca insa la sfarsitul zilei nu esti de acord cu mine, feel free sa te opresti in oras la un bar, o cafenea. Pai nu?

*in functie de vreme, s-ar putea sa ai nevoie de un pulover extra in geanta. De obicei e curent (deci cateva grade mai frig) pe si pe langa apa.

Partea a VI-a

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails