sâmbătă, februarie 07, 2009

Cand dragostea nu e totul

Am scris un post lung si l-am sters. Mi s-a parut o polologhie prea intensa pentru ceea ce vroiam sa spun in doar cateva cuvinte. Si o sa o spun pentru ca uneori imi pare absolut necesar sa spun ce gandesc.

Am descoperit care e marea problema a romanilor. Rezolva asta si se rezolva si orice plangere am/aud/citesc despre relatiile interumane la romani.

Lipsa crasa de respect.

Romanul nu respecta aproape nimic si pe nimeni.

Spatiul personal, parerile, varsta (batrani/copii/tineri), viata, linistea, deciziile, partenerii, autoritatea, inteligenta (aia care e), timpul, eforturile, dorintele, drepturile, [....completeaza aici...]

Fara comparatii cu alte natii pentru ca asta ne-ar pune la egalitate cu unele tari pe care sigur le dispretuim.

Si combate-mi parerea daca tu crezi ca nu am dreptate. Atata timp cat o faci cu respect.

26 de comentarii:

Anonim spunea...

Ai completa dreptate, asa e.
Iar, din pacate, o parte dintre romani sint asa peste tot, nu doar in Romania. M-am izbit de curind in Irlanda de niste romani de acest gen, slava Domnului ca doar online, am fost aproape socat de cit de rai/fara respect pot fi unii oameni.
Dar am taiat atunci brusc orice legatura si mi-am vazut/imi vad de ale mele linistit.
Am scris acum un an si jumatate pe blogul meu personal "sa apreciati lucrul bine facut si oamenii care fac lucruri trainice" - astainsemnind mai multe lucruri.

Pacat ca ai sters primul post.

Dorina spunea...

Totusi, cred ca ai pornit de la ceva anume cand ai scris si sunt curioasa de la ce. :)

Lola spunea...

Cristi, faptul ca ies din Romania nu-i face mai respectuosi, ba din contra - au motive sa nu respecte mai multe acum :))

Si uite, s-a pastrat in draft o bucatica (hehe, noroc cu auto-save) - de la asta am plecat, Adina. Nimic personal (nu ca n-am dat si eu de de-astea LOL). Dupa citatul de mai jos doar pomeneam diferite instante care le-am rezumat pana la urma.

"Citesc mai mult bloguri decat citesc ziare. Mai ales cand e vorba de Romania, impresia mea (fie ea gresita) este ca simt mai bine pulsul tarii mume citind parerile/gandurile/sentimentele romanilor decat daca as citi ziare sau m-as uita la televiziunea romana (de care am mai pomenit ca o gasesc insuportabila).

Cum spuneam cu alte ocazii - in caz ca a pasat cuiva si a retinut, am probabil vreo suta de bloguri in reader. Aproximez ca mai mult de jumatate sunt ale romanilor (din tara si strainatate). Iar aproximez ca in 90% din ele exista cel putin un post care se refera la prostia si nesimtirea romanilor - fie mai direct, fie doar sugerat. Ca e vorba de vreunul care ne-a taiat calea pe autostrada, ca e vorba de vreun ziarist, vreo piarista, vreo tanti de la alimentara, vreo pitipoanca sau vreun cocalar, vreun vecin, vreun sef sau subaltern, vreun blogger, vreo artista (cu sau fara ghilimele). In mare parte, cred ca toate plangerile sunt comune si usor de regasit oriunde in lume - dar constatarea asta nu m-a multumit. M-a tot ros ca pantoful pe batatura, de ce atata negativitate. In acelasi timp, stiam ca cei ce scriu intamplarile respective nu exagereaza..."

Dorina spunea...

Da, acum inteleg. Well (vorba romanului), lucrurile sunt foarte complicate, cred. Am rasfoit si eu multe bloguri, dar urmaresc efectiv foarte putine totusi, ceva mai multe decat apar la mine pe prima pagina. De ce? Pentru simplul fapt ca imi par obositoare. Toti se plang, toti critica, toti se pricep la politica, dar nimeni nu vine cu vreo propunere constructiva, cu vreo alternativa...

Bun, pana la un punct e de inteles ca se plang si critica. Situatia politica si sociala (astea se leaga) de la noi e cum e, iar oamenii sunt nemultumiti de ce fac statul si autoritatile pentru ei. Dincolo de asta, insa, ei nu pricep ca e un lant vicios: politica e proasta, dar politicienii ajung sus prin votul lor; mizeria de pe strazi o fac ei, tot ei hranesc cainii fara stapan, in loc sa ia atitudine etc etc etc.
Cu alte cuvinte ne lipseste educatia civica. Iar faptul ca ne plangem pe bloguri nu tine loc de luare de atitudine. Nu e suficient sa pui o poza intr-un colt personal de pe internet, sa trantesti cateva randuri mai mult sau mai putin ironice pentru ca lucrurile sa o ia din loc. Chiar nu e suficient.

M-am lungit un pic si risc sa pierd firul, asa ca ma opresc deocamdata. Dar asta zic eu ca e marea problema a romanilor. Ei sunt obisnuiti ca altii sa le rezolve problemele (statul, Dumnezeu, UE samd), ei doar se plang.

Donazz spunea...

Sa fii pozitiv se invata. Asta pe de-o parte. Pe de alta parte sta o poveste cu morala. Prietena mea bulgaroaica nu se lasa dusa la restaurantul bulgaresc care noua ne place foarte tare fiindca il gasesc foarte "Vama Veche"-like. Ea zice ca toate ar fi foarte frumoase daca n-ar intelege ce vorbesc mitocanii din jur. Eu nu inteleg, pentru mine ei nu sunt decit niste bulgari.La fel zice si cealalta prietena, polaca..

The Fly spunea...

Subscriu total, la articol şi la comentarii, mai ales la cel al Adinei. Astă-toamnă când am fost la NY m-am simţit ridicol atunci când mă repezeam în faţă la casă la supermarket sau să mă urc în autobuz, fără să remarc coada care începea respectuos undeva la 1,5-2 m în spate. Deh, aşa mă educase societatea din care aterizasem. Iar în Central Park mă întrebam cum ar arăta un astfel de loc în Românica. Imediat s-ar fi umplut de grătare şi de manele iar toţi cei din jur te-ar fi plouat fonic, vizual şi olfactiv.
Asta ca să dau doar câteva exemple.

Lola spunea...

Adina, subscriu total la ce spui tu - dar eu categorisesc asta ca fiind o problema socio-politica, iar aici vorbeam doar de relatiile interumane. Nu stiu daca se intelege ce vreau sa spun - zic de relatii one-on-one, care afecteaza intr-adevar intreaga societate/mediu ambiant dar numai din cauza multitudinii de instante.

Faptul ca esti sarac sau deprimat sau nemultumit nu scuza faptul ca nu dai 2 bani pe parerea altuia (nici macar n-ai bunul simt sa-l asculti), sau ca i te impingi in coaste la coada, sau ca arunci gunoi pe jos... etc.

Dona, pai stim cine e de vina atunci - comunismul :))

Fly - you got it.
Asta nu inseamna ca aici nu sunt oameni nerespectuosi, doar ca procentele variaza drastic.

Lola spunea...

hm, poate o sa incep sa adun exemple din blogosfera/media si o sa revin asupra subiectului in cateva luni... :D

Anonim spunea...

UF, asa dreptate ai...

Oana

John boy spunea...

interesanta tema !
raportand situatia la mine cred si sustin ca cei mai importanti sunt cei 7 ani de acasa!chiar daca in RO eram tentati sa facem lucruri de care aici ne-ar fi rusine ..astia suntem !
hai sa facem un exercitiu de memorie si sa ne intoarcem acasa cu comportamentul de aici!sa ne lasam masina cu cheile in contact ,sa asteptam la rand ,sa respectam !cum crezi ca te-ar privi ceilalti ?

Lola spunea...

Daniel, nu ma multumeste niciodata si referitor la nici un subiect "astia suntem". Din contra, expresia nu face decat sa ma inversuneze - de ce ne resemnam cu o stare de fapt care nu place nimanui? "astia suntem" nu este nici scuza, nici motiv.

In urma exercitiului meu de memorie, imi amintesc cum niciodata nu mi-a placut sa ma inghesui la cozi, atingerile in autobuz (fie ele si nevinovate), muzica data la maxim etc.
Nu o data mi-am tras reprosuri de la consoarta ca am tinut usa deschisa unei persoane mai in varsta (fie si barbat) sau ca am spus multumesc fie si atunci cand eu eram clientul.
Nu ma intereseaza absolut deloc cum m-ar privi altii, eu personal asa sunt si n-as putea fi altfel, si imi place de mine asa cum sunt. Nu vreau sa fiu altfel. Nu vreau sa fac la fel ca vecinul. Daca un nesimtit arunca o hartie pe jos nu vreau sa ma cobor eu la nivelul lui (ceea ce gasesc ca se intampla in Romania frecvent - daca ala face, eu de ce nu?)
Nu stiu daca-s cei 7 ani de-acasa (am intrat la scoala la 6 de fapt hihi) sau pur si simplu respect pe altii asa cum as vrea sa fiu si eu respectata.
Cheile in contact nu le las nici aici, stai fara grija :)) Traiesc in NY, noi nu stam aici cu usile de la apartament descuiate. Dar aici aud frecvent "excuse me", "please" si "thank you".

John boy spunea...

"astia suntem "e o constatare nicidecum o scuza!
apoi fiecare actioneaza cum crede de cuviinta in imprejurari descrise de tine !si eu am tinut usa deschisa persoanelor mai in varsta ,obisnuiesc sa nu scuip si sa arunc hartii pe jos si alte lucruri din astea..si crezi ca am schimbat ceva in jurul meu ?neah ,dimpotriva poate am fost luat de fraier !aici unde sunt eu las cheile in contact si mereu sunt cu usa deschisa :)))poate vii peste mine acuma ca stii:)))
asta imi da o stare de normalitate si altfel traiesc viata !poate pare ciudat ..
Ps nu te enerva ca nu e bine!:))

Dorina spunea...

Lola, un multumesc sau scuze mai auzi si la noi, nu se poate generaliza, stii foarte bine. Iar in ultima vreme constat ca sunt si tineri care stiu sa spuna cuvantul multumesc, destui chiar.

Nu vreau sa gasesc o scuza pt comportamentul romanilor, ci o explicatie. Partial se trage de la comunism (stiu, nici eu nu suport ca asta sa fie vesnica scuza, dar in cazul unor generatii chiar e valabila inca), iar aici se poate divaga mult. Iar partial e de la balcanismul pe care il avem in noi, influenta turcilor. Scriam la mine ca m-am apucat sa recitesc Podul Mogosoaei, a lui Crutzescu, si ca e uimitor cate aspecte din comportamentul romanilor s-au pastrat de pe vremea cand turcii faceau legea la noi si pana azi. Chiar e uimitor si recomand cartea tuturor. M-am luat cu altele acolo si nu am mai apucat sa scriu, dar o sa o fac.

Tu spui ca te referi la comportamentul fiecarui individ in parte, pai individul formeaza societatea si societatea e influentata de el, exact ce spuneam, e un cerc vicios. Sigur, conteaza si educatia de acasa, dar daca un individ e nesimtit si indiferent, isi va educa la fel copiii si uite asa se formeaza un alt cerc din care nu stim sa iesim.

Uite, eu am de gand sa ma duc in audienta la primar ca sa ridic problema cainilor de pe strazi, de exemplu, plus alte cateva aspecte din cartier. Nu sunt convinsa ca o sa rezolv ceva, dar o sa incerc. Cu toate ca stiu o gramada de oameni care nu sunt de acord cu mine si carora problemele de care spun le sunt indiferente. Daca o ma plang la mine in casa sau pe blog legat de ele, problemele alea nu o sa dispara doar pentru ca fac eu pe spiritualul.

The Fly spunea...

Adina, esti foarte transanta in privinta maidanezilor. Foarte bine :D Si eu consider aberant sa existe animale care te pot agresa in plina strada, nu traim in jungla. Am scris asta vara pe tema asta, fara sa-mi pese ca-mi voi pune in cap pe fanaticii iubitori de animale lipsiti de orice urma de logica:
http://www.theflyonawall.com/2008/07/eutaniasiai-javrele.html

Lola spunea...

Daniel, nu ma enervez asa usor. ;) Sunt poate mai... vehementa cateodata :D dar asta nu inseamna ca ma enervez.

Adina. Zau nu-mi place sa spun cuvintele astea, dar am aceeasi parere ca si tine despre balcanismul din noi. O fi o explicatie, dar tot ma oftica faptul ca nu reusim sa ne rupem de asta si ca ce invatam nou sunt tot obiceiuri low-life (vezi hip-hop-ul, and don't get me started on the subject). Si da, mea culpa, am tendinta sa generalizez cand procentajul este atat de mare.

My point exactly despre individul care formeaza societatea. Si cred ca unul (cate unul) poate face o diferenta. Exact ce ziceam in discutia cu Daniel - nu-mi pasa cati fac o chestie care eu o gasesc de prost gust sau lipsita de respect, daca eu decid sa fac altfel si ceilalti ma vor considera fraiera.
Te felicit ca esti hotarata sa iei atitudine (respectele mele! hehe) si sunt convinsa ca mai multi iti vor urma pasii. (Cred ca postura de activista ti se potriveste manusa, dealtfel :D) Spui ca stii o gramada de oameni care nu-s de acord cu tine - dar uite ca mai sunt si din cei care sunt :D How'bout that, dudette?

Donazz spunea...

Oh, da, desigur, turcii si comunismul sunt de vina! Jos cu ele/ei!
Simt totusi ca daca e uman si firesc sa arunci vina in spatele altora, nu ai nicio scuza sa te simti mizerabil. Pubertatea asta generalizata si perena, care dedeau bine acum 20 de ani nu mai sunt cool acum. Parerea mea, hic!

Dorina spunea...

Nu cred ca ai inteles. Nu am spus ca sunt de vina, ci ca asa se explica niste lucruri. Cu alte cuvinte, astia suntem, e un lucru care trebuie acceptat mai intai si apoi incercat sa fie schimbat. Nu poti face nimic pana nu realizezi cine esti. E simplu. Mai clar de atat nu cred ca pot spune.

Lola spunea...

"Nu poti face nimic pana nu realizezi cine esti."
Total de acord cu tine.
Hai sa ducem ideea mai departe.
Ori stii cine esti si iti place, de continui sa faci acelasi lucru...
... ori habar n-ai si poate ar fi bine sa-ti arate cineva cu degetul.

Si aici vorbesc numai de cei carora le lipseste respectul. Stiu ca sunt si oameni care umbla drept prin viata, dar nu despre ei e vorba.

Eu am facut doar o constatare - ca lipsa de respect dauneaza oricarui fel de relatii - personale, de afaceri, de convietuire. Cred ca respectul este mai important decat dragostea in viata de zi cu zi. De ex., nu trebuie sa-mi iubesc furnizorul de cartofi - dar o relatie bazata pe respect va fi benefica pentru amandoi: el imi va vinde cartofi buni si nu va incerca sa ma insele la gramaj iar eu il voi plati bucuros si ii voi admira spiritul antreprenorial. ;)

Dorina spunea...

Cred ca a doua varianta e valabila pt cei mai multi, aia cu "habar n-ai...". De ce spun asta? Pentru ca am vazut si in Bucuresti si in Timisoara o gramada de oameni care habar n-au despre trecutul lor, nu ca persoana, ci ca natie. Nu-si cunosc istoria, nu-si cunosc orasul, nu ii intereseaza nimic din toate astea. Si nu vorbesc doar despre ignorantii pt care in viata cel mai important lucru e marca de telefon mobil, ci despre oameni care se considera cititi si cu mintea deschisa.

Apoi mai exista o categorie, a celor care stiu unele lucruri, dar nu vor sa le accepte. Ei s-au nascut aici, traiesc aici, au apucaturi cat se poate de romanesti, dar nu recunosc asta in ruptul capului.

Dincolo de astea, insa, cred ca lucruri de genul asta intalnesti in orice tara. Posibil sa difere proportiile doar.

to-morrow spunea...

Ai pus degetul pe rana... constat manifestarea lipsei de respect in fiecare zi, de la soferii care se baga "peste rand", ca sa treaca primii cand se face verde la semafor, pana la manifestari stridente in public.
Imi pare rau ca educatia e deficitara. Cred ca unii si-au crescut copiii in spiritul "da tu din coate, ca altfel te calca lumea in picioare". Ar putea fi o explicatie.
Iar cand mergi in Occident si vezi cat de firesc zambeste o vanzatoare ori cat de amabil e cineva caruia ii ceri o lamurire, intelegi si mai bine diferenta fata de ce se intampla "la noi".

Flavius Ţerbea spunea...

Pai s-ar putea ca asta (lipsa respectului...apropo, ce e ala?) sa fie unul din motivele pentru care Romania nu place tuturor romanilor asa cum nici in alta parte unii romani nu plac altor romani. Si se mai si intreaba de ce?!
A, si unii te respecta doar daca esti "smecher"...ajuns...imbogatit...decurcaret...cu relatii peste relatii...daca "asculti manele in mercedes"...daca ii deranjezi pe altii din jur (inclusiv cu intrebari indiscrete)...daca nu ai scoala dar te-ai descurcat in viata...daca parerea ta e singura care este cu adevarat valabila...daca nemaurile si vecinii te cred "cel mai tare din parcare" si...cate or mai fi.
DAR...nu toti romanii "e" la fel.
Parerea mea!
Ezista si romani-nemti/elvetieni/norvegieni/altenatiiasaziscivilizate...asa cum au si ei romanii lor.
Uf...daca lipsa de respect e singura (sau principala) problema a romanilor eu cred ca tot nu e totul pierdut pentru noi! Dar asta doare rau si te mai face sa-ti piara respectul pentru aia care nu au respect...PS Ma risc sa intreb: oare romanii sunt mai lipsiti de respect decat mexicanii...ca mie astia imi par ca nu au nici o treaba cu respectul altuia?!

Amalia spunea...

Respectul cred că ţine de (dez)echilibrul dintre cultura şi incultura fiecărui individ.

Dar am o întrebare, să nu vă supăraţi, o pun cu deplin respect şi politeţe: dacă noi, cei care să zicem că suntem mai destupaţi (nu?) îi spunem ţării Românica, atunci ce aşteptăm de la ceilalţi, cei cu grătăraşul şi manelele?

Lola spunea...

M-am intrebat de mai multe ori daca respectul o avea de-a face cu incultura. Mie mi-a dat ca nu.
Si dau ca prim exemplu mexicanii - ca tot a zis Flavius de ei, desi am zis ca nu vreau sa compar poporul roman cu popoare care (evident, nu? ;)) le gasim sub nivelul nostru.
Acum mai multi ani am fost in Mexico in vacanta. Am primit servicii de nota 20, nu a incercat nimeni sa ne insele la nota de plata, au fost incredibili de serviabili si primitori.
Am iesit si din zona turistica (facem de-astea noi), am luat un autobuz si ne-am dus in cucu macaii, printre cei care nu erau platiti sa ne zambeasca. Ne-au lasat sa ne plimbam in liniste, ne zambeau si dadeau din cap a buna ziua.
Exista si mexicani nesimtiti? categoric. Exact ce-ati zis si voi aici, mai multi - in toate tarile vom gasi oameni care nu stiu sau nu vor sa respecte. Din pacate insa, da, procentajul lor conteaza si face mare, imensa diferenta.

Al 2-lea exemplu ar fi zonele rurale. Cel putin asa cum le tin eu minte. Unde se mai intampla si rautati si dusmanii intre vecini, dar in mare parte atitudinea lor este mult mai respectuasa fata de tot ce inseamna viata lor.
Eh, banuiesc ca putem bate subiectul cu batul pana la anul, tot o sa fie ceva de spus pro si contra :))

Amallia, zic si eu ca Bart Simpson: "I didn't do it!!" :)) las pe Bogdan sa explice de ce foloseste... expresia.

Lola spunea...

Nah, ca mi-am adus aminte ca aveam si poza la subiect. :D

Anonim spunea...

Am citit la servici...am mai rontait si acasa subiectul acesta...si acum imi exprim parerea. Da ai dreptate...lipsa respectului este punctul negativ al multora dintre romani. Ma uit cind mai apuc spre exemplu si la emisiuni romanesti la tv. Incepind de la cei care modereaza anumite emisiuni...care mie de foarte multe ori mi se pare ca seamana mai degraba cu tate de pe piata...( spre exemplu una dintre moderatoare comentind lipsa personalalului medical zicea ceva de genul" pai medicul nu era acolo...unde putea sa fie ? se intreba dumneaei...la care isi raspunde singura "desigur la ora sexuala"...eu am 41 de ani...am crescut intr-o familie modesta...la noi in casa s-a discutat mereu orice problema...poate sint eu mai deplasata...dar mie mi s-a parut nepotrivita remarca ei...la ora 12 ...ziua;)sincer eu inca nu am auzit in 13 ani de Germania un moderator aici sa isi permita sa spuna asa ceva..sau sa injure pe postul tv...lipsa de respect in media...adesea auzi facindu-l pe presedinte in fel si chip...ca spre exemplu faci o gluma pe seama lui Bush, Merkel ,Obama...acasa e una...dar sa il faci cu ou si otet intr-un stil total nejurnalistic...mie sincer mi se pare nepotrivit..pentru ca de votat l-a votat o majoritate( bun sau rau)...si reprezinta imaginea tarii tale...si exemplele pot continua. Eu am crescut acasa invatind sa respect..opinia celuilalt, virsta, rasa,si sper ca am reusit sa dau acest lucru mai departe ficei mele si celor care ma cunosc.Este trist ceea ce se intimpla...nonvalori ajung la rang suprem...am insa convingerea ( si asta o spun privind in jurul meu)...ca respectul se poate invata la orice virsta...desi cred ca cel mai greu sint romanii de educat.Vad adesea romani care ajunsi inafara( ca in mediul romanesc este o normalitate)...nu respecta tara care le acorda o sansa pentru o viata mai buna...Italia..Irlanda...( nu vizez toti romanii)...nu s erespecta nici macar pe ei ...ce sa se mai gindeasca ca prin actiunile lor pateaza obrazul atitor romani de treaba...pacat.Ma uit la marea majoritate a nemtilor...au in ei un zbir...cind fac ceva trebuie sa fie facut ca lumea...mai frate..asta cind pune mina face!!dar face cu constiinta si respect ...se zice ca nemtii sint reci...nu impartasesc neaparat ideea...dar m-am obisnuit cind vin acasa sa am linistea mea...sa nu stau la trancanit pe teme care nu ma intereseaza cu vecina de la 4-ca de ea e acasa toata ziua...si miine ce-a auzit sa faca cunoscut pina in presa locala...un pic exagerat...dar tot un respect pentru cel de linga tine e;))
Exemplele pot continua cu vecini, prieteni carora le-ai intins o mina de ajutor si ai avut curajul sa iti expui propriul punct de vedere ...si te-au tratat cu atita lipsa de respect incit te-au dezgustat...seful meu imi spunea odata ca eu caut prea mult sa ajut pe fiecare...ca am incredere in oameni...si lumea in care traiesc este alta...posibil...si observ si eu..dar eu ma simt bine asa cum sint...stiu ca nu am eu puterea sa schimb ceva...dar ma intreb daca totusi noi cei de afara...impreuna cu cei din tara care gindesc la fel...nu putem face intradevar ceva...eu chiar cred ca este un moment bun...sa se porneasca o campanie care sa promoveze valorile reale...cultura, respectul...sau poate deja visez;)) e tirziu va las cu bine;)

Lola spunea...

Andrea, asta este motivul pentru care nu suport sa ma uit la televiziunea romana - este in mare parte mahala. Si am observat acelasi limbaj "de strada" si in presa, in ultima vreme. E jenant. Si da, e lipsa de respect pentru telespectator/cititor.
Cum spuneam, parerea mea e ca lipsa de respect in Romania este prezenta in orice aspect al vietii.

Related Posts with Thumbnails