sâmbătă, octombrie 07, 2006

The City - Leapsa pe orase

Am luat leapsa de la Ovidiu. Habar n-are ce monstru a creat.
De aseara ma tot gandesc la raspunsuri si tot nu ma pot hotari. Am decis sa ma apuc de raspuns si sa vedem ce iese. Atentie, s-ar putea sa fie luuuung :)

3 locuri care-mi plac in New York

Battery Park- de-a lungul raului Hudson care desparte NY de NJ. Nu cred ca e loc mai frumos pentru privit apusurile de soare newyorkeze, cu frumoasa Libertate in prim plan - chiar daca nu e chiar asa aproape. (click pic)

Union Square Park - piata de fermieri luni, miercuri, vineri si sambata; 2 Starbucks-uri (oh, shut up!), Barnes and Noble (locatia mea favorita pentru ca la etajul 4 sunt o multime de scaune unde poti rasfoi carti in tihna), the Amazing, Absolutely Astonishing ABC Carpet and Home (un magazin cu briz-brizuri de casa si antichitati sau/si reproduceri de mobila, pe care-l vizitez ca pe muzeu, doar sa casc gura), mereu canta cineva prin parc, mereu cineva hraneste veveritele, tarcul de caini e super-amuzant, mereu protesteaza cineva, mereu danseaza un grup... E locul unde mi-am plans lacrimile dupa 9.11 cand tot parcul era impanzit de poze, e locul unde ma duc sa privesc lumea si sa ma destind. Ma binedispune oricand, unul din cele cateva locuri unde simti pulsul orasului.

Central Park & 5th Ave. pana la 50th St - cu scuzele de rigoare ca unesc de fapt 2 chestii total diferite, dar nu le pot desparti.
Central Park este un univers in sine. Inca nu l-am descoperit in intregime, dar atat cat il stiu este coplesitor. Superba Bethesda Terrace, patinuarul iarna, Shakespeare in The Park sau concerte in aer liber vara, gradina zoo, lacul cu rate (cea mai superba vedere daca intri pe la 6th Ave), conservatoriile ascunse pe care le descoperi din intamplare... S-au scris carti intregi despre CP, ar fi cazul sa ma opresc.
La iesirea din 60th St. insa, un alt univers se intampla. Haina de gala a NY-lui, cu 4 magazine departamentale care-ti curata buzunarele doar cand le pronunti numele - Bergdorf Goodman, Henri Bendel, Takashimaya si Saks Fith Ave.; noul Apple store, noul Nokia store (nu rade pana ce nu-l vezi), FAO Schwartz (unde e imposibil sa nu redevii copil si sa nu-mi spui ca nu vrei ursul ala de plus care e mare cat tine, sau Mercedesul/Ferrari-ul ala in care-ti incape doar un picior - dar stiu, stiu, o sa-l iei lui fiu-tau, intr-o buna zi); Trump Tower si un sirag de nume pe langa care vrei sa treci nepasator: VanCleef & Arpels, Mikimoto, Harry Winston, Cartier, Versace/Prada/Vuitton/Chanel/Dior - sunt doar cateva. Catedrala St. Patrick si Rockefeller Center cu gradinile de flori pe care le-am mai pomenit, si patinuarul iarna...
OK, ajunge.

3 locuri care nu-mi plac in New York

Sincer, nu stiu ce sa spun. Sunt zone unde ma duc ca uneori trebuie, dar nu pot sa spun ca nu-mi plac, mai curand imi sunt doar indiferente. Pana si Harlem-ul imi place, chit ca ma simt acolo ca soarecele in arena cu elefanti.
Hell's Kitchen - boring, fara sare&piper.
Midtown West - asisderea, plus plin de garaje de taxi si benzinarii (aici ar intra si Port Authority de care spune Ovidiu)
Staten Island - am fost doar in trecere si e... cum sa spun... nu stiu de ce ar locui cineva acolo, dar ma rog, gusturile nu se discuta.

3 locuri in care-mi place sa ies cu prietenii

Dat fiind ca nu prea le am cu bautul, trebuie sa fie cu mancare. Astea sunt alegerile care le-as face azi, maine nu garantez ca nu se schimba.

Nha Trang Center - (restaurant vietnamez in Chinatown) desi a scazut un pic in calitate in ultimele luni din cauza de bucatar plecat, supa lor de fructe de mare a cauzat multe dependente. Acolo duc pe oricine e in vizita in NY.
Omonia Cafe - (cafenea greceasca in Astoria) numai daca prietenii nu sunt Manhattan-centrici si daca e vorba de tocat vorbe a la longue intre sorbituri de frappe si imbucaturi de prajituri.
La Mitica Acasa - daca e vreun dor de o sarma, o saramura... Daca nu e dor sau prietenii nu vor romaneste sau Queens, mergem la Katz's Deli. Satisfaction guaranteed.

3 lucruri pe care un neinitiat nu le-ar intelege despre New York

- Initiat sau neinitiat, nimeni nu intelege ca aproximativ 6 milioane de oameni care trec zilnic prin Manhattan vor produce suficient gunoi ca sa dea pe-afara din containere :P

- Daca neinitiatul cere directii, acestea vor fi de genul "mergi sud 3 strazi, apoi vest inca 2". Ideal ar fi sa stie unde-i nordul la orice moment. Si bineinteles, relatia nordului cu celelalte puncte cardinale.

- Newyorkerii nu-s nesuferiti (asa s-a dus vorba, ca suntem), ba sunt chiar amabili si joviali. Atata doar sa nu te opresti (tu, neinitiatul si toata familia / autocarul) in mijlocul strazii sa te holbezi la varful cladirilor, mai ales in rush hour.

Cea mai smechera zona

Yeap, West Village. Sau East Village? Dar SoHo nu? Alege.

Cea mai urata zona

Hm. Staten Island. :)
C'mon, uita-te la poza din link unde zice "Staten Island nature" si dupa aia zi ca-s eu nebuna.

Urmatorii: ei.bi - Provence, France
boyarul - Transilvania (sic!), Ro

6 comentarii:

Anonim spunea...

Ce frumos prezinti totul...Mi-as dori macar pentru o zi sa fiu in Piata fermierilor...E clar, acolo-i alta lume, desi teoretic am fi la o aruncatura de bat...

Anonim spunea...

upssss am incurcat-o ;-). Trebuie sa-mi pun baterii in camera prafuita de vacanta:)

Lola spunea...

miss andreea, merge si fara poze, desi cum te stiu eu n-ai sa rezisti sa lasi asa, doar in cuvinte... Desprafuieste camera si ia-ne prin oras.
Sanatate puiutului tau.

Anonim spunea...

pot sa public post-ul asta pe calator.eu (cu sursa si link)? intentionez sa fac o rubrica noua, Orasul Tau.

Lola spunea...

Desigur Monica, orice pentru o cauza nobila.

Anonim spunea...

multumesc :)

Related Posts with Thumbnails