Spuneam mai inainte la "leapsa" ca asta ar fi unul din locurile unde mi-as duce prietenii. Uite ca m-am tinut de cuvant - am insotit un grup de vizitatori la Katz.
Katz Delicatessen dateaza din 1888 si e neschimbat. Genul de deli unde inca mai arunca rumegus pe jos in zilele cand ploua (asa ca ieri), unde farfuriile-s ciobite (dar curate), unde de mancare gasesti hot dogs si sandvisuri cu pastrami sau corned beef sau roast beef sau limba de vita, ficat, carnati sau salam. Si n-o sa-ti para rau ca ai indraznit... Si spun asta pentru ca prima data cand am intrat la Katz am fost un pic intoarsa de aspectul un pic prea... vechi si am plecat. Abia dupa ani si dupa intense recomandari am fost din nou si e unul din locurile unde acum mergem cu placere.
Pentru cei ce au ocazia sa mearga, exista o organizare mai ciudata de care trebuie sa stii inainte: la intrare ti se da un bilet tiparit pe care il prezinti la counter cand comanzi. Pe el se noteaza pretul pentru ce ai comandat. Cartofii prajiti sunt la alt counter, prezinti biletul si acolo, la fel pentru bauturi (nu se serveste alcool). Dupa ce mananci platesti la casieria care e la iesire.
Pe lungul unui perete sunt poze cu celebritati care au vizitat Katz - si peretele e plin. Deasemeni, e bine de stiut ca mesele de-a lungul acelui perete au serviciu de ospatar daca nu vrei sa mergi tu din counter in counter.
La counterul de pastrami (pentru care Katz e atat de vestit) fa-ti un favor si comanda pastrami "fatty" care nu are grasime (vezi poza) dar e mult mai frageda si suculenta. Deasemeni, se obisnuieste un bacsis de $1/sandvis persoanei care il prepara si care de obicei iti ofera pe o mica farfurioara un gust a ce va sa vina. Tot de la el comanzi si eventualele muraturi - castraveciori murati care-s de 2 feluri: sour (asa cum ii stim noi de-acasa) sau half-sour, care-s abia pusi la murat de vreo 2 zile - sunt verzi dar nici prea verzi, dar nici murati nu-s. Cam asa arata totul impreuna. :) Daca nu-ti e foarte foame, un sandvis ajunge pentru 2 persoane. Daca te incumeti la unul intreg si-ti mai ramane, oricand il poti lua in doggie bag.
Legenda spune ca pastrami a fost inventata de un evreu roman din Montreal (Shwartz's Deli) dar rapid preluata de multi altii care au incercat sa emuleze succesul lui. Este o halca de pulpa de vita care e marinata in apa cu sare si condimente, fiarta, dupa care este acoperita total in condimente si afumata. Neafumata se numeste corned beef.
Si un pic de trivia: aici s-a filmat "When Harry met Sally", film care s-a remarcat in mod deosebit prin scena orgasmului jucata de Meg Ryan. Masa la care au stat e marcata cu un semn care atarna din tavan.
pe drum
Acum 5 zile
2 comentarii:
Da, da...place pastrama...cand ajung la NY o sa caut Katz's Deli!
Iti garantez ca o sa fie cea mai buna pastrama care ai mancat-o vreodata :)
Plus, ca experienta, e un NY must do.
(am zis ca nu e pastrama ca a noastra, nu? :D)
Trimiteți un comentariu