marți, mai 15, 2007

Chinatown






















Pe Broadway, cativa pasi la sud de SoHo si ai intrat in Chinatown - cel mai mare Chinatown din emisfera vestica. Este estimat ca gazduieste 150.000 de chinezi, dar as tripla cifra oficiala fara teama ca as gresi. Candva vecina cu Little Italy, in ziua de azi o inlocuieste vazand cu ochii - tot ce a ramas din Little Italy sunt 2 blocuri cu doar cateva negoturi italiene si cateva restaurante unde poti manca cea mai proasta mancare italiana in oras.

Primul semn ca te apropii de Chinatown este Pearl River Mart, un magazin pe 3 nivele cu aproape orice iti poti imagina in marfa chinezeasca - si nu neaparat de proasta calitate. In mare parte avem dreptate cand echivalam "chinezarii" cu "ieftin si prost" dar nu e intotdeauna adevarat.
Ca exemplu, vestmantul din foto - broderie de mana (desi ai jura ca e de masina, atat de fin este lucrat) pe matase, cu un pret pe masura insa ($950). Nu ca as avea nevoie de el.

Este insa un loc bun de cumparat vesela japoneza, draperii din bambus si lampadare din hartie de orez, papuci de casa, cosuri de gatit la abur sau cine stie ce iti mai face cu ochiul - pentru ca mai mult ca sigur vei gasi ca ai nevoie de ceva...

Inca o strada mai jos si ai ajuns in inima orasului chinezesc: Canal St. care taie orasul de la est la vest, marginita de Manhattan Bridge la est si Holland Tunnel la vest, unind Brooklyn si New Jersey nu fara durere - traficul pe Canal de obicei este bara la bara si asurzitor din cauza claxoanelor. Adauga la asta si miile de cumparatori care curg in rauri pe ambele parti ale strazii si poate iti creezi cat de cat o idee de cat de plina de viata este strada asta (poza de mai sus a fost facuta dupa 7 seara, cand magazinele deja incep sa inchida si multimea se rareste, cu traficul insa a fost doar un moment norocos, 2 minute mai tarziu era iar bara la bara).

Marginita de magazine mai mici sau mai mari care vand falsuri de genti, ceasuri si ochelari de soare, esarfe si parfumuri, cateva restaurante (marea lor majoritate fiind aflate pe stradutele intortocheate la sud si nord de Canal) si cativa negutatori de peste, Canal e probabil cea mai murdara strada din NY. Vara, mai ales pe seara cand gunoiul e scos pe marginea trotuarelor asteptand sa fie ridicat, miesme de resturi de peste statute in caldura adauga atmosferei. Tot pe trotuare sunt vanzatori de fructe, legume si verdeturi (pentru care iti trebuie o enciclopedie ca sa afli ce sunt si cum se mananca) sau mici tarabe cu gustari de un dolar - imagine intalnita pe multe din strazile cartierului chinez.

O scurta plimbare pe cateva stradute devine plictisitoare din cauza repetitiei - insa ca locuitor al orasului iti creezi preferinte si devii client anumitor magazine astfel incat o vizita poate fi destul de scurta - aici la carne, acolo la peste, agatam niste fructe in drum, poate ne oprim si sa mancam ceva desi putem sa luam si pentru acasa la fel de usor. Pe langa magazinele de carne/peste/fructe de mare, sunt cele cu produse preparate si semi-preparate, totul la preturi mai mult decat rezonabile si datorita volumului imens de vanzari foarte probabil mai proaspete decat la supermarketul de cartier.
Marea majoritate a chinezilor nu vorbesc engleza si nu o data a trebuit sa scot limba si sa arat cu degetul (e unul din putinele locuri din oras unde gasesti limba de porc). In general nu sunt amabili si se poarta ca si cum noi ii invadam pe ei. :)
Si cu toate astea, senzatia ca esti in cu totul alt oras decat NY merita. E unul din locurile din NY unde ma duc des si cu placere.
Ceva mai multe poze aici.

2 comentarii:

Corina spunea...

nostalgie, nostalgie... locurile in care am locuit timp de un an... frumos, frumos; in ciuda nebuniei din zilele de weekend, chinatown are un farmec aparte.

Lola spunea...

Oh, nostalgica deja? :)) Suna promitator :P

Related Posts with Thumbnails