Se pare ca Google are ceva cu mine - pot comenta pe blogurile altora dar nu pe al meu. Asa ca am decis sa raspund comentariului Corinei aici.
Inainte de toate, eram sigura ca cineva o sa aduca vorba de wiretapping :))
Da, wiretapping s-a intamplat (si probabil ca se mai intampla) si bineinteles ca sunt total impotriva lui. Dar faptul ca s-a intamplat, la directiunile "mult-iubitului" american, nu-l face constitutional :)
Uite ce a fost stabilit de o curte judecatoreasca in 17 august 2006:
Ruling in a lawsuit brought by the American Civil Liberties Union and other advocacy groups in the Eastern District of Michigan, U.S. District Judge Anna Diggs Taylor said that the NSA wiretapping program, aimed at communications by potential terrorists, violates privacy and free speech rights and the constitutional separation of powers among the three branches of government.
She also found that the wiretaps violate the Foreign Intelligence Surveillance Act, the 1978 law instituted to provide judicial oversight of clandestine surveillance within the United States.
"It was never the intent of the framers to give the president such unfettered control, particularly where his actions blatantly disregard the parameters clearly enumerated in the Bill of Rights," Taylor wrote in her 43-page opinion. ". . . There are no hereditary Kings in America (hihi! n.m.) and no powers not created by the Constitution. So all 'inherent powers' must derive from that Constitution."
Si deci, nu ma culc pe o ureche (ca una care a trait vremurile securiste in Romania si careia i-au fost ascultate conversatiile la telefon cu siguranta) dar unii din tara asta chiar nu se lasa prostiti chiar asa de usor. Si asta imi da oarecari sperante.
călătorie pe partea cealaltă a pământului
Acum 3 zile
2 comentarii:
E tricky. Wiretapping-ul e un joc al carui deznodamant nu se cunoaste inca. ACLU v. NSA se joaca inca la Curtea Suprema (organismul ala alcatuit din 9 judecatori appointed for life de catre presedinte... un organ deci mega-democratic si reprezentativ); vezi link-ul asta: http://civilliberty.about.com/od/waronterror/p/acluvnsa.htm
si cum bush a avut grija sa il puna pe alito la curtea suprema (un mega-conservator care se alatura lui scalia si celorlalti elefanti de acolo, mai ales ca o'connor - femeie si liberala - nu mai e), presimt ca razboiul pentru apararea libertatilor fundamentale - care nu se duce - hai sa fim realisti, in curti, ci in spatele usilor inchise - va fi unul dur. curtea ramanea o ultima sansa, dar va fi din ce in ce mai greu pe viitor.
Cum spuneam, nu ma culc pe o ureche :)
Trimiteți un comentariu