vineri, august 03, 2007

Inca o reteta de prajitura cu visine


Una din prajiturile pentru care fiecare casa/gospodina/familie are reteta ei. Cea mai buna prajitura cu visine care am mancat-o vreodata a fost facuta de o prietena care, atunci cand i-am cerut reteta, mi-a spus ca ea o face de asa mult timp ca nu mai masoara nimic. Si deci am facut reteta unei alte prietene care nu a facut secret (national) din reteta ei :))
Thanx, D. !!!

- 240 gr./2 sticks unt
- 300 gr./1 1/4 cana zahar
- 300 gr./1 1/4 faina
- 1 pliculet/14 gr/o lingura praf de copt
- 1 pliculet de zahar vanilat/1 lingurita esenta
- 5 oua
- 1 cana visine fara samburi si scurse bine (sau din compot, sau alte fruncte...etc)
- zahar pudra pentru pudrat la sfirsit
- (eu am adaugat si coaja de la o lamaie pentru ca o aveam, dar e optional)

Se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zaharul, se bate bine (mixerul ar fi ideal). Se adauga faina si ouale unul cate unul. Se toarna aluatul in tava (a mea are 10/12" sau 25/30 cm), se intinde uniform, se pun visinele deasupra (eu le-am dat prin foarte putina faina ca sa nu cada la fund). Pare subtirica dar o sa creasca mare si frumoasa. :)

Se baga in cuptorul preincalzit la 335F/170 C si se tine cam 45 de minute sau pana o scobitoarea iese curata daca intepi in mijlocul prajiturii.
Se lasa putin sa se raceasca dupa care se taie si se pudreaza cu zahar pudra.
Mi-au iesit 12 bucati babanutze.

21 de comentarii:

ice4you® spunea...

Vreau si eu, i-am dat deja nevestei reteta, si maine o pun la treaba :D

Mersi !

Lola spunea...

Vreau poze!!! Inca le mai astept pe cele de la prajitura cu ananas :)

Anonim spunea...

Eu am facut prajitura asta cu fructe de padure congelate (n-am avut visine) si a iesit foarte buna. Am presarat si niste fulgi de migdale. Buuuna!:)

Anonim spunea...

imi place blogul tau si mai ales pajitura cu visine :)
voi incerca si eu reteta si ... pentru asta ... esti in blogroll-ul meu :)

Lola spunea...

Buna Cristina! :)
multumesc si daca incerci reteta, astept feedback :D

Anonim spunea...

acum ma pregtesc sa fac prajiturica dar vroiam sa va dau si eu una buna
Se iau merele si se curata intregi apoi se scobesc(se scoate mijlokul afara)se unge tava (daca doriti merele le lasati intregi daca nu le sectionati si le puneti cu partea taiata in jos)atatea mere cat e tava;dupa care se umplu cu dulceata(eu prefer gemul de struguri)si se pun in cuptor pana se rumenesc.Separat se bat albusurile cand stau spuma se pune praful de copt se adauga galbenusurile si faina.
Cand merele sunt rumene se scot si se toarna aluatul peste ele si se pune la cuptor.Se verifica cu o scobitoare cand sunt gata (pana nu se lipeste aluatul de scobitoare)
Se scoate prajitura si se intoarce invers pe un platou (aduca cu capul in jos ca sa nu zic altfel:)))in asa fel sa ramana merele sus
Se insiropeaza cu un sirop facut din apa,vanilie,zahar dupa gust;se orneaza cu frisca si se da la rece
Pofta buna!!!!!

Lola spunea...

aaaa, da :) tort de mere
singura diferenta in reteta mea e ca pun si unt pe langa dulceata (las merele intregi si le pun in locul cotorului si printre mere) si nu il insiropez pentru ca gasesc ca zeama lasata de mere o face foarte bine (asta e plusul untului)

daca iti plac prajiturile astea upside-down uita-te si la reteta de floare de ananas, e foarte buna si ea. :)

Anonim spunea...

Buna Lola! Ma uitem online dupa o reteta de prajitura cu visine si-am aterizat la tine pe blog:) Cum si eu sunt tot la NY, fa-ti te rog pomana si zi-mi care-i echivalentul prafului de copt aici. E cumva baking soda sau baking powder? Banuiesc ca baking powder, dar am zis ca mai bine intreb specialista:)

Thanks,

Carmen

Lola spunea...

Carmen, da, e baking powder (si recomand Rumford, o gasesti mai in orice supermarket).
Sper sa-ti placa reteta, mie imi place mult. Let me know :)

Anonim spunea...

ioi, multam. maine ma invrednicesc, hai ca fac si poze daca arata decent:)

Lola spunea...

bafta si pofta buna :) astept feedback

Anonim spunea...

A iesit nemaipomenit de buna prajitura, thanks again, Lola! Ba chiar mai buna decat aia pe care o faceam pe vremuri, in tara, probabil pt ca pe atunci foloseam ulei in loc de unt (mare greseala!). Data viitoare o sa te ascult si-n privinta visinelor...cred ca daca le dadeam prin faina nu se scufundau. Oricum, yummy stuff! :)

Lola spunea...

Ma bucur ca ti-a placut, sa-i multumim in cor prietenei mele D. :)

(yeap, se pare ca ajuta datul ala prin faina, dar pana la urma ce conteaza ca-s jos, sus sau la mijloc :D)

monakido spunea...

am luat si eu de pe blogul acesta reteta de parjitura cu visine si din pacate nu a iesit foarte buna.
mi-am dat seama imediat ca e mult prea mult unt, deci prajitura a fost cam greu de digerat...
deci aveti grija la cantitati...
multumesc

Camelia spunea...

Buna! Am luat azi o minune de visine din piata si timpul ''liber'' permiatand cautam o reteta de prajitura cu fructe! imi suna bine reteta prezentata aici deci o incerc dupa-masa . Revin cu ... detalii despre cum mi-a iesit! Ah... tortul cu mere de mai sus : eu nu-i pun dulceata ci nuci rumenite la cuptor - iese super! Ii spunem ''la torta roversciata''- dar are gust si parfum de iarna :)

Anonim spunea...

buna:am facut si eu prajitura cu visine si a iesit sooper buna ; as mai vrea cateva retete dinestea usoare dak se poate ;

Lola spunea...

Ma bucur ca ti-a placut si multumesc de feedback.

Mai toate retetele care le-am pus aici pe blog sunt super usoare, rar o sa dai de ceva mai complicat.
Da un search pe label-ul "retete" si o sa ai de ales.

Lala spunea...

Am executat reteta ta cu ceva modificari. Am pus doar un stick jumate de unt, mai putina faina si ceva lapte sa subtiez aluatul. Mai suporta cateva visine in plus, dar overall rezultatul e delicios! Nu stiu cui nu i-a placut, dar la noi s-a dus jumatate de tava in cateva minute. Super reteta, o s-o repet. (am folosit visine congelate de asta vara)

Lola spunea...

Lala, sa va fie de bine :) si multumesc de feedback!

Lala spunea...

Au mai ramas doua bucati singuratice. Weekendul viitor scot si cealalta punga de visine congelate :). Tu de unde le cumperi? Ca eu ma duc cu religiozitate in fiecare an in Freehold, NJ si le culeg.

Lola spunea...

Din Brighton Beach de la rusi, $3.49/lb :)

Related Posts with Thumbnails