duminică, septembrie 23, 2007

Bors(ch) rusesc


Dar fiind ca asta e o supa foarte des consumata din Polonia pana in estul Rusiei, nu stiu cum la noi nu a prins. Extrem de usor de facut si foarte delicioasa, e tocmai buna pentru a intampina toamna.

Ideal ar fi sa se porneasca cu o supa de legume (in 3 l de apa se arunca 2 cepe, 2 morcovi, ceva telina, albitura, verdeata ramasa de la alte mancaruri, chiar si o rosie adrobita - cu cat mai multe legume, cu atat iese mai buna, fierte vreo jumatate de ora si strecurate sa ramana doar zeama limpede, cam 2 l. Se poate face si in cantitati mai mari, tine bine la congelator)

2 l de supa de legume
500 gr de sfecla rosie
400 gr de varza
150 gr ceapa (2 cepe mijlocii)
300 gr de morcov
zeama de la 1 lamaie
pentru servit, smantana si patrunjel

Se taie sfecla betisoare, sau cubulete, sau se da prin razatoarea mare - e chestie de preferinta, eu am facut-o cubulete. Ceapa se taie si ea relativ marunt, la fel si varza, morcovul se da prin razatoarea mare. (se poate pastra o bucata de sfecla care se da prin razatoarea mica si se adauga la sfarsit pentru mai multa culoare)

Intr-o oala de supa se incing 2 linguri de ulei in care se calesc sfecla, ceapa si morcovul cu un pic de sare cam 10 minute, mestecand din cand in cand,pana se inmoaie. Se pune si varza si supa de legume, se da in fiert, se acopera si se lasa la foc mic cam jumatate de ora.

Daca s-a pastrat sfecla, se adauga cand se stinge focul, apoi se pune cam jumatate din sucul de lamaie, se potriveste de sare si piper si se gusta. Trebuie sa fie un pic acrisoara, daca nu e - se pune si restul de lamaie.
Se serveste cu o lingura de smantana si patrunjel verde.

Adaugire importanta: am uitat sa mentionez ca se poate face si cu ciuperci, carnat sau sunca taiate cubulete mici si calite odata cu legumele, si ma gandesc eu ca n-ar fi rea un pic de costita chiar, sau ceva afumatura (fara oase)?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant! Trebuie sa o incerc, eu gatesc o supa-doua in fiecare saptamana si chiar am nevoie de varietate. Cand gasesc o reteta noua sar in sus de bucurie!! :) tks
feli

Mikidos spunea...

nu am mai mancat de cateva zile. nu mi-e foame. beau multa apa si ciugulesc asa. trebuie sa termin cu probelmele, sa ma las de fumat, sa incep sa gatesc si sa ma intorc aici la tine - ca sa imi fie si mai foameeeeee

Lola spunea...

Felinus, imi zici cum ti-a placut, da? si vezi ca am facut o adaugire la coada retetei.

Girlie-girl (de-acum e trademark numele asta LOL) ma intristezi si ma ingrijorezi ca nu mananci. Inteleg de ce si cum, dar... ai grija de tine. Tu esti cel mai pretios personaj din viata ta si de tine trebuie sa ai grija mai mult decat de orice/oricine.
Sper sa revii aici si sa ti se faca foame si sa incepi sa-ti gatesti. Parol. Te pup si te imbratisez si iti doresc sa fii BINE.
Si stii ce-mi place? ca-mi lasi macar cate o vorba aici :)

Related Posts with Thumbnails