marți, iulie 25, 2006

The City - Cum a fost posibil?

De azi dimineata de pe la 3:30 avem iar curent electric. 7 zile si 7 ore aproximativ nu am avut.
Sunt intrebata cum a fost posibil? Nu stiu ce sa raspund decat "Nu stiu". Nu traim in Papua Noua Guinee, ci in cel mai mare oras din lume, care consuma zilnic curent electric cat probabil Europa intr-o saptamana (imi dau cu presupusul, daca are cineva statistici chiar sunt curioasa). ConEd, care detine monopolul pentru distributia curentului electric si care in ultimii ani a dublat pretul la Kw, ar fi trebuit sa aibe un plan de back-up, nu? mai ales dupa black-out-ul de acum 2 ani. Care, btw, a fost rezolvat mult mai repede desi toata coasta de nord-est a fost afectata.

Acum, cam asta e ce s-a intamplat: marti 18 pe la 8 seara a fost o furtuna. Fulgere, tunete, ploaie, cam jumatate de ora. Tensiunea incepe sa aiba caderi, becurile se sting si se aprind sau dau lumina cat sa zici ca lumineaza. Computerul out, dupa ce s-a repornit de vreo 3 ori l-am inchis. Dupa jumatate de ora prizele nu mai merg, becurile doar selectiv si la tensiune foarte mica. Pana dimineata a mers si unul din televizoare, dupa ce moare si el nu mai are curent decat priza de aer conditionat, care pana sambata nu da suficient curent decat pentru ventilator (pus pe turbo si abia sufla). Sambata noaptea incepe sa mearga pe rece, dar tot foarte slab (bun si asa, insa).

Bineinteles ca toti din casa am sunat ConEd-ul. Miercuri seara pe la 11 si-a facut aparitia o masina de interventii, lucratorii s-au bagat in groapa, au umblat ei un pic la fire si a venit curentul pentru 2-3 minute, s-a stins din nou si au plecat. De la TV aflam ca in Queens sunt 960 de clienti fara curent. Nu pare big deal, asteptam sa repare repede.

La radio (hey, nu aruncati vechiturile de radiouri pe baterii si nici telefoanele cu fir) presedintele ConEd-ului spune ca intelege inconvenienta dar nu au idee ce s-a intamplat, ce s-a stricat, de ce ard cablurile, ca ei muncesc 24 din 24 sa repare dar nu stiu ce a provocat pana de curent si nu au idee cand vom avea din nou curent.

Dupa 2 zile se aude ca va fi o investigatie federala privitor la numarul de clienti raportat de ConEd (960, remember?), se pare ca sunt de cel putin 100 de ori mai multi clienti. Dupa 24 de ore ConEd vine cu explicatia ca ei au raportat numai numarul de clienti care au sunat la reclamatii.

De miercuri noaptea pana azi-noapte nu am mai vazut nici un echipaj sa lucreze mai aproape de 6-7 strazi de noi (sunt manholes la fiecare colt de strada) dar continui sa citesc in ziare si sa aud la radio ca sute de echipaje muncesc 24/24. Primarul tine partea ConEd-ului, ca ce treaba buna fac ei. Dupa 5 zile, doar 50% au curent. Un Councilman de Queens si un Assemblyman de Astoria cer ca presedintele ConEd-ului sa demisioneze si cer companiei sa puna la conducere pe cineva capabil. Deasemeni cer sa fie declarata o stare de urgenta care sa permita ajutorarea celor din cartierele afectate. Cererea lor (si a rezidentilor) este ignorata, iar situatia este evaluata cu bonomie de catre primar care repeta greseala celuilalt de a numi situatia o "inconvenienta". Deasemeni ne instruieste sa ii multumim presedintelui ConEd pentru eforturile depuse si parol ca nu a zis-o cu ironie.

Azi-noapte pe la 12 o companie Hawkeye lucra la manhole-ul din coltul strazii mele. Cica au adus echipaje de interventii din upstate NY, Boston si Ohio, nu stiu Hawkeye de unde sunt. La 3:30 am avut lumina.
Exista o cerere pentru reimbursarea costurilor mancarii stricate. Trebuie sa aduci bonuri pentru mancarea care era in frigider sau sa faci poze daca valoarea este peste $150. (cine pastreaza bonurile de la supermarket, mai ales pentru carnea care poate ai pus-o in congelator acum o luna????) Esti atentionat pe web-site-ul ConEd-ului ca nu e sigur ca vei fi reimbursat dupa evaluare. Hell, no! Am aruncat 3 saci mari cu mancare, aveam frigiderul plin. They'd better give me my money! am 12 poze cu mancarea care am aruncat-o.

Intr-un final avem curent electric, dar am inteles ca este provizoriu - au carpit pana cand pot schimba cabluri si transformatoare sau ce trebuie. Am baterii la lanterne inca.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Deci se intampla si la case mai mari... Ma gandesc serios la a-mi cumpara un generator propriu :D

Lola spunea...

Nici nu mai sta pe ganduri, e o idee foarte buna.

Anonim spunea...

Ihim si e a doua oara in cinci ani.... ntzzz:):) Coasta de Est e in plina decadenta... Stocuri de lumanari romantice ai?

Related Posts with Thumbnails