miercuri, martie 11, 2009

Mic ghid de calatorie - Incheiere

Daca ai urmarit pas cu pas traseele despre care am scris (greu de crezut, dar sa presupunem), n-ai vazut inca Madison si Park Ave., n-ai fost la Macy's, nici pe Upper West sau East Side, n-ai vazut Radio City Music Hall. Nici la muzee n-ai fost - Metropolitan Museum of Art ti-ar lua 2 zile de vacanta (asta daca nu punem la socoteala The Cloisters), si daca nu intri in "art overload" dupa 3-4 ore. Mai sunt Guggenheim si MOMA, dar si o multime de muzee mai mici - the Frick colection si mai putin cunoscutul dar foarte interesantul Tenement Museum. Ar mai fi Rose Center for Earth and Space care este parte din American Museum of Natural History.
N-ai fost nici la Bronx Zoo, care este absolut minunata si care se intinde pe 107 hectare. Nici la NY Botanical Garden.
Nici la un spectacol pe Broadway n-ai fost.
N-ai mancat bagels calde de la H&H, nici frozen hot chocolate la Serendipity3.
Si inca mult prea multe sa fie mentionate.

Dar nu-i nimic. La multe dintre ele nu am fost nici eu. Poate daca eram turist as fi facut-o cu regim de urgenta, insa ca locuitor aici ai tendinta sa le iei for granted si sa amani mereu o vizita.

Asa ca in incheiere voi trece la ceea ce eu consider mici lucruri bune de stiut si care poate salveaza cuiva momente de confuzie.

O sa incep cu parcatul, in caz ca vii cu masina. Care, pus pe scurt, este nu numai foarte scump ci si foarte dificil.

Parcarea gratis - in Manhattan sunt foarte putine zone (de obicei cele mai puternic rezidentiale) unde gasesti strazi cu parcare alternata (insemnand ca intre anumite ore, pe o parte a strazii nu se parcheaza intr-o zi sau doua pe saptamana, iar pe partea cealalta nu se parcheaza in alta/e una-doua zile ale saptamanii). Poti sa ai noroc si sa te afli la locul potrivit-la momentul potrivit, tocmai cand pleaca o masina. Sau poti sa te invarti pe strazi si cate o ora si sa nu gasesti nimic.
Altfel, in cea mai mare parte a orasului unde nu-s metre, parcatul este interzis de luni pana vineri pana la 6 sau 7 pm.

Metre - au fost introduse mai peste tot in oras, in ultima vreme cu masina de unde cumperi timpul inregistrat pe un bilet pe care il pui la vedere pe bordul masinii. De cele mai multe ori parcarea la metru este limitata la 1 ora sau in cel mai fericit caz, 2. Daca esti parcat intr-un loc si vrei sa revii sa mai cumperi timp ("feeding the meter") ai grija sa nu fie agentul pe-aproape, pentru ca este ilegal. Zilele trecute am observat ca o fisa nu mai ajunge, minimul este de 50 centi pentru 15 minute (nu peste tot este acelasi pret, posibil sa mai existe locuri cu 25 centi/10 sau 15 minute). Evident, echipeaza-te cu fise. Plata cu cartea de credit este posibila, uneori doar teoretic.

Parking - sunt rare si scumpe. Pentru o jumatate de ora de regula vor cam $10 + 18% taxe. In downtown mai exista cate un loc unde mai gasesti vreun week-end special, mai ales dupa pranz, unde vor doar $5-7 "until closing" (intreaba la ce ora inchid), dar de obicei in zone de birouri unde nu prea ai ce face in week-end. Oricum, sambata si duminica este mult mai usor de parcat decat in restul saptamanii.

Hotelurile din Manhattan nu prea au parking. Daca planuiesti sa vii cu masina intreaba inainte sa faci rezervarea daca au parking, si daca au, cat costa pe zi. Foarte improbabil ca va fi gratis. Un motiv in plus sa te orientezi spre hotelurile din Queens de care spuneam si sa mergi in oras cu metroul sau autobuzul 5-10 minute decat sa cauti de parcat o ora.

Foarte important pentru cei ce vin cu masina in Manhattan: in NYC nu se face dreapta pe rosu decat unde exista semn clar care permite (doar vreo 2 locuri in tot orasul cred).

Mijloacele de transport, pentru cei ce vin din-afara Statelor Unite si cunosc alt sistem - plata la autobuz se poate face cu monede (5, 10, 25 centi) sau cu Metrocard. Metroul numai cu Metrocard si in fiecare statie exista cel putin o masina automata. Poti cumpara Metrocard si de la deli-uri desi nu toate o vand.
Ai dreptul la un transfer pe parcursul a 2 ore, daca ai platit cu Metrocard poti transfera intre autobuz si metrou. Daca ai platit la autobuz cu cash, cere imediat soferului un transfer care va putea fi folosit pentru alt autobuz. Adica salveaza-ti niste timp si griji si cumpara un Metrocard. O calatorie este in momentul asta $2, cu prospectul de a deveni $2.50 (inca sunt certuri pe motivul asta, dar intotdeauna MTA-ul castiga).
Exista un Metrocard de o zi, $7 unlimited rides, dar evident nu merita decat daca planuiesti sa faci cel putin 4 calatorii. Nu este transferabila (adica nu poti plati pentru 2 persoane cu ea), odata ce ai platit o calatorie nu mai functioneaza 15 minute. Parerea mea este ca un Metrocard obisnuit e mai comod.

La orice statie de metrou sunt harti de metrou gratis. In orice autobuz ar trebui sa fie harti cu traseele de autobuz, dar de obicei nu-s.

Metrourile in NYC sunt codate cu cifre sau litere si fiecare linie are o anumita culoare pe harta ca sa poata fi distinse. NU va referiti niciodata la o linie de metrou cu culoarea ei, uzual este litera/cifra. (Daca vreti si explicatia logica, motivul fiind ca pe aceeasi linie/culoare pot fi 2,3 sau chiar 4 linii de metrou, de ex. galben: N, R, W, Q, rosu 1, 2, 3 - care au traseu comun doar pe o anumita portiune).
Harta de metrou aici, unde gasiti si restul de info pentru metrouri, autobuze si trenuri inafara orasului.

Daca vrei sa vezi un Broadway show, in Manhattan exista 2 locatii de TKTS Discount Booth unde poti cumpara bilete la 20-50% off - in Times Sq. pentru spectacole in aceeasi zi, iar la South St. Seaport pentru spectacolele din seara zilei respective sau pentru matineul de a 2-a zi.

In NYC se lasa 18-20% bacsis la restaurante si la taxiuri. Nu va spun ce sa faceti voi, va spun ce fac eu. La Starbucks las maruntisul din rest pentru ca iau cafea zilnic din acelasi loc si ii cunosc si ma cunosc si de multe ori nici nu dau comanda, doar ma vad ca intru in magazin si mi-au pus cafeaua daca nu-s ocupati. La restaurante si taxiuri las cat se poate de aproape de 20%, cateodata si mai mult daca nota e ceva de genul $4.75 (o supa, de exemplu). Nu las $5, ci $6, ceea ce e mai aproape de 30%. Motivul fiind ca sunt foarte multi care lucreaza pe bani ingrozitor de putini, in ideea ca primesc bacsis. Stiu ca sunt multi impotriva bacsisului dar filozofia mea este ca daca decid sa merg sa mananc undeva, trebuie sa imi permit si bacsisul. Daca nu-mi permit, nu ma duc. E ca si cum intra in pret, sau cum platesc obligatoriu taxe (mancarea pregatita are taxe adaugate).
Bineinteles, socoteala se schimba daca serviciul sau mancarea au fost iesit din comun de suparatoare, dar nu prea mi s-a intamplat.

Si, for the love of God, nu stati in mijlocul unei strazi aglomerate ca sa va uitati pe harta sau la zgarie-nori! :))

Si la final, ii raspund lui Flavius la intrebarea: "ce sa vad in 2 zile" (el a intrebat altfel, dar esenta e aceeasi). Eu zic sa faci traseul zilei 1, seara cand ajungi in Times Square ia un duble-decker night tour
, iar a 2-a zi dimineata decide ce ai vrea sa vezi mai cu amanuntul din ce ai vazut in timpul calatoriei.

Bine, inchei aici. Voi mai adauga cate ceva daca imi mai aduc aminte asa ca nu faceti notite pana cu putina vreme inainte sa veniti. Sau daca aveti intrebari, o sa va raspund cu mare placere.
Va astept in vizita acum.

8 comentarii:

Anonim spunea...

De acord cu bacsisul, daca este meritat, insa 18-20% mi se pare mult. Prefer cei 10% din Europa:)).

Lola spunea...

de-asta am si mentionat despre bacsis, pentru ca stiu ca e deosebit fata de restul lumii. cat despre preferat, eu cred ca prefer preturile de aici ;)

Flavius Ţerbea spunea...

Lola, saru-mana! :)
Cristi, daca ai lasa 10% baccis data viitoare cand mergi acolo ai parte (poate) si de alte condimente in mancare...nedorite! Aici e aproape jignitor sa nu lasi macar 5-6 dolari "tips"...Da, daca e nashpa chelnerul ii poti lasa si un cent daca vrei (asta il va face pe patron/manager sa-l ia la intrebari) sau poti solicita la urmatoarea vizita un alt chelner...

Lola spunea...

Placerea de partea mea, Flavius :)
Cristi se referea (cred) la faptul ca prefera ca bacsisul uzual sa fie de 10%, nu ca atat ar lasa el aici (he's a good tipper, din cate stiu eu).
Si HA! am uitat sa mentionez ca daca lasi prea putina spaga e posibil sa fii intrebat pe un anumit ton daca "was everything allright?" :))

ice4you® spunea...

Super tare acest ghid de calatorie!

Multumim!

De acum ramane doar sa ajungem in USA :D

Lola spunea...

pai da, ca scuza cu "nu stiu ce sa fac acolo" am parat-o :))

Zuzu spunea...

Jos palaria pentru asa un NY ghid !!!
Eu promit ca atunci cand voi ajunge pe taram american, voi pleca cu ghidul Lolei printat si cu lectia invatata !!
:-)
Si cand m-as intoarce, as zice tuturor ca Lola's NY Guide e inegalabil si as milita pentru publicarea lui, alaturi de un supliment cu recomandari culinare tot a la Lola.
:-)

Lola spunea...

Zuzule, scuze de intarziere.
N-as zice ca e inegalabil :P am concentrat multa informatie in ceva mai scurt. Plus ca e asa cum as vrea sa vad eu orasul daca as fi turist.

Sa nu printezi pana inainte sa vii :P ca o sa mai adaug chestii.

Related Posts with Thumbnails