miercuri, martie 04, 2009

Mic ghid de calatorie - partea VII - food I

Nu stiu exact numarul de restaurante din Manhattan. MenuPages, site-ul care reda meniurile multora dintre ele, spune ca are pe lista 6882 de restaurante (nu include deli-uri, salad-bars sau fast-food). Stiu sigur ca sunt restaurante al caror meniu nu-l au postat, dar nu pot aproxima cam cate lipsesc.

Oricum, ce vreau sa spun este ca numarul posibilitatilor este incredibil. Departe de a fi incercat 1 procent din ce are NY-ul de oferit, incerc sa fac cateva recomandari in baza experientelor proprii si, in mai mica parte, din auzite din surse demne de incredere. Sunt multe locuri pe care vreau sa le incerc, o lista intreaga, problema insa este ca suntem mereu atrasi de cele deja incercate - pentru ca sunt prea bune sa le dai la o parte. Acestea sunt cele ce vor avea un * - semn ca le recomand cu multa caldura si despre care banuiesc ca nu vor dezamagi. Pentru mine (cred ca stiti deja) mancarea e importanta si detest sa iau "plasa" si sa pierd timp, bani si sa-mi si ofensez gustul cu orice este doar "mancabil" sau sub. Pentru ca, din pacate, mare parte din numarul imens de restaurante nu ofera nimic mai mult decat "mancabil".

Micul dejun pentru NY-eri e de obicei un bagel sau un pateu si o cafea. Sunt foarte usor de gasit oriunde se vinde mancare sau cafea, se vand simple sau taiate in jumatate, date cu unt sau cream cheese (la randul ei, simpla sau cu arome).
Promit un post despre bagel si bialys cat de curand - e demult planuit.
Sa nu va feriti de micile tonete argintii pe care le veti vedea pe strada peste tot in oras cam pana pe la 11 a.m. - au furnizori buni si produsele sunt proaspete. Unele din cele mai bune bialys in oras sunt la tonetele astea.
Nu-s cele mai bune posibile, dar din ce aud de la cei care viziteaza, cel mai rau bagel in NYC este mai bun cu mult decat cele din restul Statelor Unite. In general, pe continentul american probabil ca doar Montrealul ne bate la bagels - desi bagelul de Montreal e alt animal (e mai apropiat de covrigul nostru).
Cafeaua... personal prefer Starbucks daca nu e prin apropiere o cafenea adevarata - ca de exemplu, Joe the art of coffee (din pacate, cu doar 4 locatii in tot Manhattan-ul iar Starbucks-ul la fiecare colt... e de inteles de ce unul are mai multi clienti decat celalalt).
Daca sunteti genul pentru care micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, multe restaurante servesc atat micul dejun cat si brunch (nici lunch, nici breakfast, ci un pic din amandoua). Daca tineti mult la mancare (si banii din buzunar) si vreti recomandari, nu va sfiiti sa intrebati.

La fel daca vreti recomandari pentru restaurante mai scumpe. Tot ce voi scrie aici va fi sub $20-25/persoana (daca nu mentionez altfel - voi incerca sa aproximez costul per persoana oricum).

{Foarte posibil sa fac update listelor daca realizez ca am omis vreo minunatie.]

Ziua 1 - Midtown

Zona preponderent de birouri (si/sau locatari extrem de bogati, pentru care exista o multitudine de restaurante excelente si scumpe la fel de extrem). Saraca in optiuni, dar nu imposibil sa gasesti locuri de popas bune.

Bouchon Bakery* - Time Warner Center@Columbus Circle, etajul 3 - pentru micul dejun, nimic mai perfect. Este la coltul de sud-west al Central Park-ului. Tot ce vand este perfect si superb - ca o adevarata casa de patiserie parisiana. $10/pers. Posibil mai mult daca nu te poti abtine :D

Tina's Cuban*
- 56th St intre 5th si 6th Ave. - cubanez, fast-food. Recomand sandwich-ul cubano, unul din cele mai bune in oras. Este un sandwich cald, la presa, cu sunca (gen de Praga), castraveciori murati, cascaval, porc la cuptor, mustar si unt. Sub $10/pers.

Menchanko-Tei
* - 131 E 55th St. (langa 6th Ave.) - japonez, ramen house
- supele despre care am scris, sunt un lunch satios dar usor. Aprox. $10/pers. La dinner au "tapas", mici gustari delicioase care completeaza supa.

Sushiya* - 28 W 56th St (intre 5th si 6th Ave.) - japonez, sushi
- sushi, sashimi - din cate am incercat, cea mai buna calitate la un pret rezonabil. Aprox. $25(posibil +)/pers.

Magnolia Bakery*, 1240 6th Ave. (a.k.a. Avenue of Americas) in spatele lui Rockefeller Center - desert
- cupcakes, banana pudding... american classics. Daca au Red Velvet cupcakes nu sta pe ganduri.

Alte locuri pe 5th Ave. in caz ca esti foarte-foarte obosit si nu vrei sa mai faci un pas in plus. Sau daca ai ignorat cele mai de sus si-acum ti-e foame.

Rockefeller Center are un food-court la subsol. Bouchon Bakery este o patiserie frantuzeasca foarte buna. Chipotle este o optiune ieftina si nu neaparat rea - salata cu carnitas + guacamole e ce iau de obicei - este mancare mexicana americanizata (nici macar tex-mex n-as numi-o) cu ingrediente destul de proaspete si bune.
Tri Tip Grill este are roast beef si nu numai, in forma de sandvis sau salata. De asemeni un " 'wichcraft" cu sandvisuri proaspete cu ingrediente gourmet.

Grand Central. Are cateva restaurante foarte bune si destul de scumpe (Cipriani Dolci, Masa, Metrazur, Oyster Bar&Restaurant) iar la subsol un food court unde, sa fiu sincera, mi-a fost foarte greu sa gasesc ceva sa mananc. Sandwich-uri de duzina tinute la frigider, supe la cazan si alte pseudo-mancaruri. (later edit: aud ca s-au imbunatatit ofertele...)

Magazinul Saks are 3 restaurante, 2 dintre ele mai casual, la etajele 2 si 5. Posibil lunch in jur de $20 cu vedere superba la Rockefeller Center. Majoritatea banilor o face vederea.
Totusi, la etajul 8 este un bar de ciocolata englezesc, Charbonnel & Walker, absolut decadent. $5 pentru o ciocolata fierbinte, $3-5 pentru o cafea. Nu are vedere. :D
Toate inchid la 18:30 (magazinul inchide la 20 insa).

Am auzit nu o singura data "abia astept sa vin la NY sa mananc pretzel" - afirmatie care ma cam lasa masca. NY-ul nu a fost niciodata cunoscut pentru pretzel, nu stiu de unde vine ideea asta, o fi fost prin filme. Nu manca pretzel de la vanzatorii de strada decat daca vrei sa te sinucizi prin innecare. Nu glumesc. Sunt uscati (nu vechi, ci uscati), au gust si textura de carton. Incearca insa alunele dulci daca vrei, nu-s rele.
Daca insa dati pe undeva de un truck, stand, sau in Village de magazinul lor, Sigmund Pretzel merita fiecare penny din cei $3.

Nu manca in Times Square decat daca nu-ti pasa (desi si asta se imbunatateste in oferte pe zi ce trece - Shake Shack a deschis de curand acolo). Mai bine ia un taxi, autobuz, metrou si mergi la unul din restul locurilor despre care am scris deja sau o sa scriu... curand. Poate chiar maine, sper.
Later edit: s-au deschis cateva locuri bunicele in zona (2011) dar pana la investigari personale raman la Shake Shack.

Partea a VIII-a

6 comentarii:

Miju spunea...

nu stiu cand daca voi ajunge vreodata prin NY, ma multumesc deocamdata cu felul in care il descrii si sunt de-a dreptul incantat de cronicile de restaurant pe care le faci.

si cand va fi sa fie, sa trec oceanul, sper sa ne intalnim la o plimbare prin oras. chiar daca si numai printr-un post de confirmare ;)

Dorina spunea...

Nu stiu cum e Starbucks in NY, dar la nemtzi nu mi-a placut. Cafea muuulta si slaba. De atunci ii evit.
Vorbesti intr-un episod despre cafenele? Pls, pls, pls!

Anonim spunea...

Acum inca nu am terminat de planuit concediul din aprilie...ca deja imi fac notite pentru NY...asteptam postari cu papa;))bun;))de obicei citesc pe "holidaycheck"...innainte sa ma pornesc undeva in necunoscut...deoarece cel mai neplacut e sa dai de-un local din care sa iesi nemultumit...cu punga goala;)...am incredere in recomandarile tale deoarcece am mai incercat si din retetele anterioare...si am fost pe acelasi gust;)...asa ca voi incerca sa ma tin de programul propus de tine...
desi inclin tot mai mult sa cred ca va trebui sa fac un compromis...venind la NY intre 20.12 si ianuarie...Diana vrea neaparat sa fie de Craciun in state...asa ca vom impaca pe toata lumea si vom vizita niste prieteni buni in Detroit..mai apoi...

Flavius Ţerbea spunea...

Deci, sa inceapa festinul. Pofta buna, copii! :))

Anonim spunea...

Cand voi ajunge la NY am de la cine cere consultanta :)) Nu stiu cum se face ca numai la ora asta iti citesc blogul si uite-ma iar gandindu-ma la mancare :)))). Si e ora 23!

Lola spunea...

In primul rand, multumiri tuturor pentru aprecieri! inseamna mult si ma mobilizeaza sa continui... pana la sfarsit :))

Va raspund pe rand :)

About2run: ti-ai facut blog si mergi pe burta, huh? hop in reader cu tine :P
Sper sa treci oceanul cat mai curand dar nu inteleg cum sa ne vedem la plimbare "doar printr-un post de confirmare" :D

Adina, o sa-mi fac un proiect din cafeaua asta, ca e lunga poveste. Nu stiu cum este Starbucks-ul in Germania (l-am incercat numai in Amsterdam in aeroport in Europa) dar aici este cea mai suportabila cafea la filtru (cafeaua nationala) daca nu socotim micile cafenele. Daca ti s-a parut slaba, iti dau un pont: cere un "red eye", este cafeaua la filtru + un shot de espresso. Not bad. Promit ca o sa incerc macar sa scriu despre cafea in NY chit ca nu ajung sa fac foto-reportaj :)

Andrea, cum vreti mariile voastre. Ma bucur ca v-ati hotarat sa veniti dar sincer as vrea sa stii ca personal ma stramb la ideea de plimbare pe frig (acum, si cum v-o fi norocul :D). Cred ca inca sunt socata dupa cele cateva zile de la inceputul lui ianuarie cand ne-au vizitat prietenii nostri din North Carolina si dragii de ei, ce vajuri si friguri au indurat!!

Flavius, stii care e problema, da? Ce alegi cand ai atatea optiuni? :D

Vic, of course. Nu vii si tu in mai? ;) Ca nu esti chiar asa departe.
Nu esti singura persoana care mi-ar reprosa ca o trimit la frigider cand citeste :))

Related Posts with Thumbnails