joi, mai 31, 2007

La ce mai sta americanul la coada

E a 4-a vara de cand unul din parcurile candva nebagate in seama atrage mii de oameni zilnic. Miracolul se cheama Shake Shack si nu este nimic mai mult decat o mica pravalie care vinde (desi in mai multe variante) doar burgeri, hot dogs si inghetata.

Ideea apartine unui bucatar care deja avea cateva restaurante de imens succes si toate destul de scumpe - Blue Smoke si Union Square Cafe, Grammercy Tavern, Tabla si 11 Madison. Ultimele 2 fiind in apropierea unui parc lasat in paragina de oras, intretinerea lui lasata la mila donatorilor, Danny Meyer are grozava idee de a contacta autoritatile si a face un contract care va schimba fata parcului pentru multa vreme. Si asa s-a nascut Shake Shack. Frumusetea ideii lui nu se opreste aici. Shack va fi teren de antrenament pentru viitori absolventi ai scolii de ospitalitate din cartier, foloseste ingrediente de calitate si proaspete si iti ofera sansa sa iei o gustare al fresco (nu imposibil in NYC dar destul de rar, mai ales intr-un parc).


Si de-atunci, Shake Shack a devenit subiect controversat in lumea mancailor din NY. Unii spun ca e un burger oarecare (si aici nu-s de acord, eu care nu stiu daca am mancat 2 burgeri in 12 ani dar cam 2-3 pe vara la Shack) si nu merita sa stai la coada , altora nu le pasa si asteapta cate o jumatate de ora... Asteptatul insa e destul de previzibil - e foarte aglomerat la pranz si in week-end, de cele mai multe ori nu astepti mai mult de 10-15 min :) (tragic in tara unde s-a nascut fast-food-ul, nu?)

Dar sa trec la mancare odata... Aici e meniul. Si aici e ce luam noi de obicei.


Cheese fries. Nu sa cazi pe spate dar ok. Pentru o scurta vreme intr-unul din anii trecuti au avut din cei pai, subtiri si crocanti, si desi au fost bine primiti de unii (asa, ca mine) se pare ca majoritatea clientilor prefera pe astia mai grosi. Eh, democratie si la cartofi prajiti.



Apoi, The Shroom Burger. Acum, eu sunt carnivora iar asta este un burger vegetarian. Nu prea ne-am potrivi, nu? Este absolut magnific si cred ca il prefer. Este facut din portobella garnisita cu branza Muenster, tavalit prin ceva pesmet si prajit scurt la temperaturi inalte. Rezultatul este un pic crocant, cu branza topita si ciupearca (ne-tocata) doar un pic gatita, cat sa fie frageda dar sa-si pastreze si gustul. Suculent. Superlativ.


Shack Burger. (Aici o explicatie mai detailata plus alte raspunsuri la intrebari frecvente). Vine in single sau double si sincer the double e un pic prea mult. Trebuie sa existe o balanta intre paine si carne, si cred ca un singur burger e tocmai la fix. Este facut din 2 calitati de vita care sunt destul de scumpe pentru un burger (nu spun o noutate ca de obicei carnea tocata e din resturi de pe carcasa si alte minuni despre care mai bine sa nu stim, nu?) si care sunt tocate de ei. Candva, pe la inceputuri, era gatit usor in sange, asa cum ii sta bine unui burger de calitate. In ziua de azi, e mai bine facut ceea ce in aprecierea mea il aduce mai aproape de mediocritate.
Si la piece de resistence - frozen custard. Inghetata daca nu faci parte din tagma puritanilor (care au dreptate intr-un fel - asta e o inghetata speciala). Nu numai prin faptul ca e facuta cu ou si smantana de frisca (pe cand inghetata asa cum o stim noi e mic copil la calorii fiind facuta cu lapte) dar e cremoasa si moale (avand continut mare de grasimi nu ingheata la fel de tare). In orice zi gasesti 2 sortimente - vanilie si ciocolata, si o specialitate a zilei care se schimba de la luna la luna (adica 7 sortimente/saptamana timp de o luna, nu-s sigura ca am explicat bine). Cea de vanilie e facuta cu pastai de vanilie (nu esente sintetice) iar cea de ciocolata foloseste o marca binecunoscuta aici. Superb. Aceeasi inghetata e folosita in concoctia numita concrete - un fel de shake atat de gros incat se consuma cu lingurita :)


A trebuit sa revin a 2-a zi sa incerc pe cea de pralina - si a meritat. Usor caramel, usor migdala... Out of this world.

Si deci intrebarea e: merita stat la coada pentru asta? DA, macar o data. :)

6 comentarii:

Anonim spunea...

Ce frumos descrii mancarea! Doamne, iar salivez! :))

Mary

Lola spunea...

Doar-doar te fac sa sari balta :))

ice4you® spunea...

De cate ori ma uit pe blog tau imi lacrimeaza gura de pofta ... damit ... o sa ma omori intr-o zi si ai pacat :P

Lola spunea...

OK ice, vrei sa nu mai pun poze? :D

Anonim spunea...

Lola, cand s-a inventa teleportarea, sigur sar balta!

Pana atunci insa, de la ultimul zbor cu ryanairul, am inceput sa-mi calculez calatoriile in zile de mers cu masina...

Mary

Lola spunea...

Haide mey ca ryanair-ul n-are avioane, alea-s planoare :))
mama lor ca te speriara asa tare

Related Posts with Thumbnails