joi, august 30, 2007

Alt fel de brownie


Reteta de brownies care o fac de obicei e excelenta - si foarte usoara si rapida. Si cum zic gospodinele noastre, ieftina :)
Dar am vrut sa mai incerc si alte retete, ca noutate. Nu am facut rau, ce iese este o negresa mult mai complexa si ca gust si ca textura, foarte-foarte ciocolatoasa (duh! sunt 600 de gr. de ciocolata in ea) si a tinut fara probleme vreo 5 zile - nu s-a uscat si nici nu a fost mai putin delicioasa. (Dap, in ciuda faptului ca e asa delicioasa nu prea poti mai mult de o bucata. Bucata dubla, dupa cum se vede in poza si voi explica la sfarsit).
De-asta o sa-i zic:

Double Brownie

300 gr./12 oz + 100 gr./3-4 oz. ciocolata amaruie taiata bucatele mici
200 gr./3/4 cana nuci zdrobite un pic
150 gr./10 linguri (rase) faina
20 gr./3 lingurite cacao
un praf de sare
2 linguri ness
5 oua
250 gr./1 cana zahar
1 cana ulei

Pentru ganache
200 gr. ciocolata cu lapte, taiata bucati
200 gr. smantana de frisca (frisca nebatuta, heavy cream, whipping cream)
1 lingurita de cacao pentru ornat

Se incalzeste cuptorul la 180C/350F.
Se topesc 300 gr. din ciocolata amaruie la Bain Marie.
Intr-un castron se amesteca nucile, faina, restul de ciocolata (100 gr), cacao, sarea si nessul.

In alt castron se bat ouale si zaharul (cu mixer sau tel) pana cand se ingroasa un pic. Se pune uleiul in suvoi subtire batandu-se in continuare.
Se tempereaza ouale (se pun cam 3 linguri de ciocolata, cate una o data, in oua) apoi se adauga toata ciocolata in oua.
Se pune amestecul cu faina in amestecul de ou/ciocolata. Se amesteca usor, nu trebuie batute tare.

Se pune pergament pe fundul unei tavi de 15x10" (35x24 cm). Se toarna aluatul si se niveleaza. Se coace 25 de minute, se scoate si se lasa sa se raceasca, apoi se desprind marginile usor cu un cutit si se intoarce pe un gratar, se scoate pergamentul si se lasa la racit.

Intr-un vas mic se incalzeste smantana pana aproape de fiert. Se adauga ciocolata si se amesteca pana se topeste si amestecul s-a ingrosat un pic. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca (s-ar putea sa dureze si o ora pana cand se raceste si se ingroasa). Se toarna peste negresa si se baga la frigider pentru cel putin 1 ora-doua.


Acum, ce am facut eu: am taiat prajitura in 2, am pus un strat de ganache pe una din jumatati, am acoperit cu a doua jumatate si apoi am taiat si turnat restul de ganache deasupra. Nu era necesar dar am zis ca nu stiu pe nimeni sa manance doar o negresa. Ever.



4 comentarii:

Zuzu spunea...

Am incercat si eu ieri cele 2 retete de brownie(la ultima nu am facut ganache-ul caci nu am gasit smantana de frisca, dar am topit o coicolata si am glazurat prajitura) si au iesit minunat!!!
Foarte gustoase, foarte usor de facut(eu chiar sunt novice rau in ale gatitului,deci stiu ce zic :)))) ) si cu un succes maret la "auditoriu°ustoriu" :-)))
Asadar, multumesc! Noroc cu retele tale!

Lola spunea...

zuzu, ma bucur foarte tare si ca ti-au iesit retetele si ca mi-ai dat feedback. :)
acum, daca tot ai inceput, sa incerci si cheesecake-ul caramel - e fabulos, zau, si tot extrem de usor de facut.

Cristian Borod spunea...

Multumesc pentru reteta. A fost super buna!

Lola spunea...

Si eu multumesc pentru feedback. Sa va fie de bine! - imi place ca ati colaborat la ea :D

Related Posts with Thumbnails