vineri, octombrie 31, 2008

Boo-hoo-hoo

"Stay in your house Saturday evening with your door shut tight and your curtains drawn. It's All Hallow's Eve, and the Irish believe all the fairies are out from all the time since the world began. And, as well, goblins and ghosts and spirits carrying their heads under their arms and all manner of unnatural things. Pay heed to the customs and close yourself in safe from seeing them."
Scarlett - Alexandra Ripley


Uite ca mi-a adus aminte Cristi Roman despre o chestie care vroiam sa o lamuresc de anul trecut si am uitat.

Am citit de prea multe ori pareri infocate contra Halloween-ului care devine din ce in mai popular in intreaga lume si gresit este considerat o sarbatoare americana.
Fapt este ca in Statele Unite, Halloween-ul a ajuns abia in secolul XX. Doar ca aici orice sarbatoare ia cu totul alta amploare decat in Europa. Nu scapam ocazia sa facem o petrecere/zi festiva, nu? :) De-asta nici nu inteleg pe cei care i se impotrivesc cu atata inversunare.
Diverse orase si orasele folosesc ocazia sa devina "cel mai" intr-un fel sau altul - fie ca orasul cu cele mai multe decoratii, fie prin numarul de case bantuite de stafii. (Spiritul competitiv american, eh)

Astfel, in NYC avem cea mai mare parada si probabil cel mai mare numar de petreceri tematice.

Cateva lucruri interesante (zic eu) de stiut despre Halloween [Hallowe'en].

Este o sarbatoare a paganilor Celti insulari - irlandezi, scotieni si galezi in ziua de azi.

In credinta lor, in noaptea de 31 octombrie nu exista granita dintre viata si moarte. Spirite rele isi fac prezenta printre vii si le le fac orice rau posibil - de la boli la moarte.
Copiii nascuti in noaptea de Halloween au sufletul furat si inlocuit de spiritele ce iau astfel forma umana.

Noaptea de Halloween este si noaptea prezicerilor. Fetele nemaritate ce vor privi intr-o oglinda intr-o camera intunecata vor vedea chipul viitorilor soti (avem si noi un sfant care produce minunea asta parca, nu? :) )
Diferite obiceiuri prezic daca vei muri in urmatorul an, sau daca te vei calugari, daca vei pleca departe sau te vei imbogati.

Simbolurile caracteristice Halloween-ului vin toate din dorinta de protectie - focuri sau lumanari aprinse ar tine spiritele departe, mastile si costumele (purtate mai ales de copii) ar crea confuzie, protejandu-i astfel de spiritele rele prin faptul ca arata ca ele.
Astfel, daca iti bat la usa, ca sa nu-ti faca rau ii mituiesti cu dulciuri (initial erau fructe si nuci).

Personal, nu ma innebunesc dupa Halloween ca sarbatoare in sine, dar imi place atmosfera.

Dupa Halloween, pe 1 nov., este All Saint's Day (ziua sfintilor) iar pe 2 nov. este All Soul's Day (ziua sufletelor).
In America latina cele 2 zile sunt celebrate ca Dias de los Muertes (ziua mortilor).

Oarecum in tema - daca n-ati vazut filmul "Feast of All Saints", vedeti-l. Nu este despre Halloween, nu este o capodopera si nici foarte prost nu e, dar este filmul cu cele mai multe personaje de o frumusete aproape ireala. Plus James Earl Jones si Eartha Kitt. Plus ca se petrece in New Orleans. Plus ca este ecranizare dupa o carte a Annei Rice. Pe care daca n-ati citit-o, n-ar fi rau sa o faceti - dupa mine e una din cele mai imaginative scriitoare ever. Iar Diavolul Memnoch e una din cele mai controversate carti ever. ;)

5 comentarii:

Flavius Ţerbea spunea...

Cel mai mult imi place de halloween copiii costumati in cele mai traznite costume.si cand ii vad pe saracutii cum vin ei la trick or treat cu parintii in spatele lor...parca ma si vad pe mine pe la colindat sau cu plugusorul...bineinteles, fara parinti in preajma!S-ar parea ca si acasa, in tara, se sarbatoreste mai nou asta, ca de ce nu...un alt motiv de chefuri.

simonacratel spunea...

Am notat. Deci Anne Rice... ok. Citesc. :)

Lola spunea...

flavius - daaaa, sunt asa haiosi, nu mai pot de dragul lor. am vazut un pusti de vreo 4 ani intr-un costum foarte fain de pompier, mi-a parut rau ca n-aveam camera cu mine (cine pleaca de-acasa fara camera de halloween?)

simona - sunt curioasa cum o sa-ti placa. eu i-am citit mai toate cartile si le-as mai citi odata. :D

Carla spunea...

ai citit cumva vol 5 fin cronicile vampirilor, diavolul memnoch, de anne rice?
nu o gasesc nicaieri si sunt dispusa sa o cumpar.

Lola spunea...

am citit-o, carla. si e una din preferatele mele din serie. am citit-o in engleza si o prietena mi-a dat copia in romana.
scrie editurii, ai incercat?
sau intreaba la librarii, poate o pot comanda pentru tine.

Related Posts with Thumbnails